Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εξωτερικός χώρος / ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ-ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Προμήθεια φυτών

/Images/Articles/Φυτώριο_1.jpg
/Images/Articles/Φυτώριο_3.jpg
/Images/Articles/Φυτώριο_4.jpg
/Images/Articles/Φυτώριο_5.jpg
/Images/Articles/Φυτώριο_2.jpg

 

Η διαδικασία της προμήθειας των φυτών που θα επιλέξετε για τοποθέτηση, κατά τη σύνθεση των εξωτερικών σας χώρων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς από αυτή θα εξαρτηθεί η ποιότητα, η υγεία και η εξέλιξη της χλωρίδας του κήπου σας. Ένας σωστός αγοραστής προμηθεύεται τα φυτά του αφού έχει μελετήσει εκ των προτέρων τα είδη, τις απαιτήσεις του εκάστοτε φυτού, το τελικό μέγεθος ανάπτυξής του, τις ανάγκες και τις δυνατότητες του χώρου που θα το φιλοξενήσει καθώς επίσης και την ποσότητα των κομματιών που θα χρειαστεί. Πηγές προμήθειας φυτών αποτελούν τα μεγάλα φυτώρια, τα δασικά και δημοτικά φυτώρια, τα κέντρα κήπου (garden centers), τα «παζάρια» φυτών, όπου κάποιος πιθανόν και να εμπορεύεται φυτά για τα οποία δεν γνωρίζει τίποτα, όπως επίσης και τα πολυκαταστήματα και super markets. Στην τελευταία κατηγορία απευθύνονται αγοραστές που στην ουσία δεν ενδιαφέρονται αληθινά για την κηπουρική απλά αναζητούν κάτι όμορφο και φθηνό.

 

H αγορά φυτών από πολυκαταστήματα και super markets ίσως δεν είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση, γιατί ένα φυτό απαιτεί φροντίδα, σωστή υγρασία, κατάλληλη θερμοκρασία, καλό πότισμα, αρκετό ηλιακό φως και τακτικό κλάδεμα, διαδικασίες και συνθήκες που είναι δύσκολο να τηρηθούν κατά τη φύλαξη-παραμονή των φυτών σε αυτούς τους χώρους. Παρά τη δελεαστική εικόνα τους ίσως να σας χαλάσουν πολύ σύντομα μετά τη φύτευση τους καθώς έχουν περάσει από δυο διαφορετικά στάδια (θερμοκήπιο, χώρο καταστήματος) μέχρι να καταλήξουν στο χώμα του κήπου σας, είναι ταλαιπωρημένα και άμεσα εξαρτημένα από λιπάσματα οπότε πολύ πιθανόν να μην αντέξουν το φυσικό περιβάλλον (χώμα) του κήπου σας.

 

Εάν προτιμάτε μια πιο οικονομική επιλογή απευθυνθείτε σε κάποιο δασικό ή δημοτικό φυτώριο που βρίσκεται κοντά στην περιοχή σας. Τα φυτώρια αυτού της κατηγορίας είναι μονάδες που λειτουργούν για λογαριασμό του κράτους, στις οποίες μπορεί κάποιος ιδιώτης να εντοπίσει μια τεράστια ποικιλία από δασικά δέντρα, θάμνους, φρύγανα, αρωματικά είδη καθώς και καλλωπιστικά φυτά (δέντρα, θάμνους, βολβούς) για ον καλλωπισμό των εσωτερικών και των  εξωτερικών του χώρων. Τα φυτά σε αυτές τις μονάδες διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές που ανάγονται στην τιμή του κόστους παραγωγής τους, καθώς ο στόχος της λειτουργίας αυτής της κατηγορίας φυτωρίων δεν είναι το κέρδος αλλά αποκλειστικά η ενίσχυση του πρασίνου.

 

Προτιμήστε φυτά που ταιριάζουν στο χώρο σας (κλίμα και μικροκλίμα, έδαφος, νερό) για να ευδοκιμήσουν εύκολα και να ανταπεξέλθουν στις δυνατότητες του περιβάλλοντός σας. Επιλέξτε είδη που αρμόζουν στο μεσογειακό κλίμα της χώρας μας όπως είναι διάφορα καρποφόρα(λεμονιές , κερασιές, αμυγδαλιές, ελιές), χρήσιμα αρωματικά φυτά (ρίγανη, θυμάρι, μέντα, δεντρολίβανο, δίκταμο, δυόσμος, φασκόμηλο, λεβάντα), καθώς και διάφορα όμορφα καλλωπιστικά (τριανταφυλλιές, γεράνια, πετουνιές, πασχαλιές, βουκαμβίλιες). Εάν όμως ο χρόνος που θα αφιερώνετε στην περιποίηση του κήπου σας είναι περιορισμένος λόγω υποχρεώσεων, φροντίστε να επιλέξετε ανθεκτικά φυτά με μικρές καλλιεργητικές εργασίες συντήρησης (κλάδεμα, προσεκτική λίπανση) ώστε να μπορείτε να ανταπεξέλθετε μόνο στις βασικές απαιτήσεις τους για πότισμα και περιπτώσεις τυπικού βοτανίσματος (ξεχορτάριασμα) όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

 

Τα σωστά οργανωμένα φυτώρια και κέντρα κήπων διαθέτουν άψογες ιστοσελίδες με καταλόγους φυτών (ποικιλίες, μεθόδους, τιμές, συμβουλές φροντίδας) ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί και να καταλήξει στην επιλογή των κατάλληλων φυτών προτού μεταβεί στους χώρους αυτούς για να κάνει την αγορά. Οι κατάλογοι που παρουσιάζουν εποχικά φυτά, τριανταφυλλιές και παντός τύπου βολβούς, είναι πολύ χρήσιμοι καθώς δίνουν πληροφορίες για τις διάφορες αποχρώσεις των φυτών-ανθών ώστε να παρέχουν στον αγοραστή τα απαραίτητα στοιχεία για τους συνδυασμούς και τις επιλογές που μπορεί να κάνει ομορφαίνοντας τον χώρο του.

 

Ο πρώτος έλεγχος που κάνουμε μπαίνοντας σε ένα φυτώριο είναι αν τα φυτά είναι σωστά οργανωμένα κατά είδη και ποικιλίες και αν οι ιδιοκτήτες του χώρου είναι άριστοι γνώστες των «ζωντανών οργανισμών» που εμπορεύονται ώστε να μας λύσουν τυχόν απορίες και να μας συμβουλεύσουν κατάλληλα. Στη συνέχεια ελέγχουμε την ταυτότητα του φυτού για το οποίο ενδιαφερόμαστε(ονομασία, συνομοταξία, οικογένεια). Μετά την πιστοποίηση της ταυτότητας του, περιεργαζόμαστε οπτικά την κατάσταση την οποία βρίσκεται το υπέργειο τμήμα του και το ριζικό του σύστημα (περιπτώσεις γυμνόριζων-καλλωπιστικών φυτών, αμπέλια, καρποφόρων δέντρων)ώστε να βεβαιωθούμε για την υγεία του ζωντανού οργανισμού που έχουμε μπροστά μας. Παρατηρώντας το υπέργειο τμήμα, επεξεργαζόμαστε αρχικά τον κορμό που θα πρέπει να είναι ευθύς, χωρίς αποφλοιώσεις και μικροτραυματισμούς όπως επίσης και υγιής χωρίς ενδείξεις προσβολής από κάποια ασθένεια. Ιδιαίτερα σημαντικός θεωρείται και ο έλεγχος των φυλλωμάτων τα οποία συστήνεται να είναι πυκνά και ομοιόμορφα αναπτυγμένα, χωρίς αλλοιώσεις από ασθένειες, μύκητες και έντομα καθώς και χωρίς πρόσφατες τομές κλαδέματος. Προχωρώντας στο ριζικό σύστημα, οι ρίζες του φυτού θα πρέπει να είναι φρέσκιες, όχι σαπισμένες και άρτια διακλαδισμένες απαλλαγμένες από προσβολές εντόμων ή παγετού. Φανείτε προσεκτικοί γιατί η συνολική εμφάνιση του φυτού είναι εκείνη που θα μας κερδίσει ώστε να το εμπιστευτούμε και να προβούμε στη επιλογή-αγορά του.

 

Η ποιότητα και η υγεία των φυτών σας παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του εξωτερικού σας χώρου. Γι’ αυτό το λόγο απευθυνθείτε σε εγγυημένα κέντρα προμήθειας φυτών που γνωρίζουν καλά τον κόσμο αυτού του αντικειμένου και εκτός από τα είδη που θα αγοράσετε θα σας εφοδιάσουν με πολύτιμες συμβουλές φροντίδας και συντήρησης καθώς και εγγύηση για την πορεία του εκάστοτε φυτού. Να θυμάστε πάντα ότι η σύνθεση του σωστού και όμορφου κήπου βασίζεται στην καλή γνώση του αντικειμένου και όχι απλά στο ένστικτο.

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων