Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Οικοδομή / ΜΟΝΩΣΕΙΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Είδη μονώσεων

/Images/Articles/Εργασίες_τοποθέτησης_υγρομόνωσης.jpg
/Images/Articles/Εργασίες_τοποθέτησης_υγρομόνωσης_2.jpg

Οι σύγχρονες μέθοδοι που εφαρμόζονται στην κατασκευή των κτηρίων δίνουν έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία των δομικών στοιχείων των κατασκευών από εξωτερικούς παράγοντες με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας τους. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρείται πλέον αυτονόητη η εφαρμογή μονώσεων στα κτήρια και πιο συγκεκριμένα η εφαρμογή μεθόδων υγρομόνωσης, θερμομόνωσης και ηχομόνωσης.

Στην χρονική περίοδο που διανύουμε είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να μειώσουμε το λειτουργικό κόστος της κατοικίας μας, μειώνοντας την ενέργεια που δαπανούμε, το κόστος θέρμανσης, κλιματισμού καθώς και το κόστος συντήρησης, αυξάνοντας παράλληλα την προστασία των δομικών στοιχείων από τις καιρικές συνθήκες και βελτιώνοντας κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής και τις συνθήκες διαβίωσης.

Ξεκινώντας από την υγρομόνωση, που αποτρέπει την είσοδο υγρασίας στις κατασκευές, πρέπει να αναφερθεί ότι η εφαρμογή της είναι επιβεβλημένη γιατί αποτρέπει την εμφάνιση βλαβών συναφών με την ύπαρξη νερού στα κτήρια, γεγονός που εκ των υστέρων θα απαιτούσε δαπανηρές διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών. Η υγρασία μπορεί να προκαλέσει από φθορές στον εσωτερικό εξοπλισμό ενός κτηρίου, ξεφλούδισμα της χρωματικής επένδυσης, διόγκωση του σοβά, χαλάρωση και καμπύλωση των ξύλινων πατωμάτων, έως και αποσάθρωση του μπετού και διάβρωση του χαλύβδινου οπλισμού. Από τα θεμέλια έως την ταράτσα και τη στέγη είναι λοιπόν απαραίτητο να μονώνουμε την κατασκευή ακολουθώντας κάποιον από τους πολλούς τρόπους υγρομόνωσης. Κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές, ή περιοχές με υψηλά ποσοστά υγρασίας, σε παλιές κατασκευές που «υστερούν» συγκριτικά με τις καινούριες καταλαβαίνουμε πως η στεγανοποίηση-υγρομόνωση είναι αναπόφευκτα μέτρα προστασίας των κτηρίων. Η ύπαρξη υγρασίας στα κτήρια αποτελεί σοβαρό πρόβλημα που έχει επίπτωση όχι μόνο στην ίδια την κατασκευή από στατικής, λειτουργικής ή αισθητικής άποψης, αλλά και στους χρήστες αυτής, καθώς περιβάλλον με υψηλά ποσοστά υγρασίας δεν αποτελεί κατάλληλο χώρο διαμονής και εργασίας αφού επιδρά αρνητικά στην υγεία και την ευεξία των ανθρώπων. Τα αναπνευστικά προβλήματα, τα συμπτώματα βήχα και άσθματος και η εμφάνιση αλλεργιών λόγω ανάπτυξης μικροοργανισμών (βακτήρια, μύκητες), είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται εξαιτίας της παρουσίας υγρασίας στα κτήρια

Εκτός από την υγρομόνωση, απαραίτητη στις κατασκευές είναι και η προστασία από τις εξωτερικές αλλαγές τις θερμοκρασίας και η διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας των χώρων, χωρίς απότομες μεταβολές (ισοκατανομή θερμότητας στο χώρο). Η θερμομόνωση είναι η λύση στην προαναφερθείσα πρόκληση και εφαρμόζεται με διάφορες μεθόδους και ανάλογο κόστος. Αν συγκρίνουμε το κόστος εφαρμογής με τα οφέλη που προσφέρει η θερμομόνωση, σίγουρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι συμφέρει να δαπανήσει κανείς κάποια χρήματα για να θωρακίσει θερμικά την κατοικία του. Η θερμομόνωση έχει ανταποδοτικά οφέλη, αφού εξοικονομείται ενέργεια, μειώνεται η χρήση κλιματισμού ή καλοριφέρ (μείωση κατανάλωσης ρεύματος-πετρελαίου), και τελικά ο χρήστης του κτηρίου επωμίζεται λιγότερα λειτουργικά έξοδα. Επιπλέον, με τη νέα κοινοτική οδηγία, είναι υποχρεωτική η ενεργειακή πιστοποίηση όλων των κτηρίων, παλαιών και νέων, και συνεπώς η ενεργειακή ταυτότητα τους είναι πλέον ελέγξιμη, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την ποιότητα που προσφέρει η θερμομόνωση στην κατασκευή.

Όσον αφορά την ηχομόνωση των κτηρίων, μπορούμε να καταλάβουμε όλοι την σημασία της για την ορθή και ομαλή διαβίωση των ανθρώπων. Η ηχητική ρύπανση είναι ειδικά στις μέρες μας συχνό φαινόμενο και η εφαρμογή ηχομόνωσης είναι πλέον απαραίτητη. Συνήθως η ηχομόνωση γίνεται με χρήση υαλοβάμβακα ή πετροβάμβακα για τις τοιχοποιίες και με εξηλασμένη πολυστερίνη αν αναφερόμαστε σε δάπεδα. Χρησιμοποιώντας έτσι διαφορετικά υλικά και διατάξεις μειώνεται η ένταση του ήχου που φτάνει στον δέκτη εντός του κτηρίου.

Συμπερασματικά, η μόνωση σε όλες τις μορφές της αναβαθμίζει την ποιότητα των κατασκευών και προσδίδει μεγάλα οφέλη στους κατοίκους και χρήστες τους. Για την εφαρμογή όλων των ειδών μόνωσης υπάρχει πλέον τεράστια ποικιλία υλικών και μεθόδων γι’αυτό και η επιλογή τους θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά μετά από ενημέρωση από υπεύθυνους τεχνικούς με αυστηρά κριτήρια και σκοπό τον συνδυασμό μακροχρόνιου οφέλους, άμεσης ίασης του προβλήματος και μείωσης του κόστους.


Ασημίνα Κουντεμάνη
Πολιτικός μηχανικός