Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εξωτερικός χώρος / ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ-ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Βασικά εργαλεία κηπουρικής

/Images/Articles/Εργαλεία_κήπου.jpg
/Images/Articles/Εργαλεία_κήπου_2.jpg
/Images/Articles/Εργαλεία_κήπου_3.jpg
/Images/Articles/Εργαλεία_κήπου_4.jpg
/Images/Articles/Εργαλεία_κήπου_5.jpg
/Images/Articles/Εργαλεία_κήπου_6.jpg
/Images/Articles/Καρότσι_2.jpg
/Images/Articles/Καρότσι.jpg
/Images/Articles/Φτυάρια.jpg

Η συντήρηση και η φροντίδα ενός κήπου χρειάζεται πάντα μια συντονισμένη ομάδα μικρών βοηθών που θα σταθούν επάξια στο πλάι σας κάνοντας τις κηπουρικές σας εργασίες πιο εύκολες και κυρίως εξασφαλίζοντας σας οικονομία χρόνου και πάνω απ’ όλα μεγαλύτερη ασφάλεια. Φυσικά αυτοί οι βοηθοί δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τα χρήσιμα εργαλεία κηπουρικής. Μια σειρά από απαραίτητα αντικείμενα θα σας λύσουν τα χέρια και θα σας κάνουν να τα εκτιμήσετε για την μεγάλη πρακτική τους αξία και τις τεράστιες δυνατότητές τους. Εσείς απλά εντοπίστε τις ανάγκες του κήπου σας, από την προετοιμασία του εδάφους, τη φύτευση έως και τη συντήρησή του και επιλέξτε όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα κάνουν τις κηπουρικές σας εργασίες να μοιάζουν με δημιουργική ενασχόληση και όχι με ανιαρή και κοπιαστική διαδικασία.

 

Κορυφαίο εργαλείο κηπουρικής που δεν θα πρέπει να λείπει από τη συλλογή κανενός εκκολαπτόμενου ή έμπειρου κηπουρού είναι το φτυάρι. Οι τύποι και το μέγεθός του ποικίλουν ανάλογα με την εργασία για την οποία προορίζονται. Χρησιμοποιήστε ένα φτυάρι για το σκάψιμο, ένα για τη φόρτωση φυλλωμάτων καθώς και ένα μικρού μεγέθους για την περιποίηση λεπτομερειών σε στενά σημεία του κήπου, σε ζαρντινιέρες και γλάστρες. Στην προετοιμασία του εδάφους και ιδιαίτερα στο σκάψιμο της γης μεγάλη είναι και η συμβολή της γνωστής σε όλους μας τσάπας που σκάβει σε βάθος και θρυμματίζει το ξερό χώμα, ετοιμάζοντας το για τη νέα φύτευση. Για το ανακάτεμα του χώματος με λίπασμα προτιμήστε τη χρήση τσουγκράνας. Ιδανική επιλογή στον τομέα αυτό θεωρούνται οι μεταλλικές που έχουν μεγαλύτερη αντοχή και θα κάνουν ευκολότερη την κάθε σας εργασία, λόγω των άκαμπτων-σκληρών δοντιών τους. Παραμένοντας στην περιποίηση του εδάφους συμπληρώστε τη συλλογή σας με ένα μικρό σκαλιστήρι δυο ή τριών δοντιών με κοντάρι μήκους 50-60 εκ. το οποίο θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τις μικρές επιφάνειες του χώρου σας.

 

Προχωρώντας στο κεφάλαιο της δημιουργικής κηπουρικής, εφοδιαστείτε με ένα ψαλίδι κλαδέματος (κλαδευτήρι) που θα σας βοηθήσει στην περιποίηση θάμνων και δενδρυλλίων, στα οποία μπορείτε να δώσετε το σχήμα που επιθυμείτε κόβοντας τα ενοχλητικά και τα ξερά κλαδιά. Στην ίδια κατηγορία όμως με ιδιαίτερη εξειδίκευση κατατάσσεται και το ψαλίδι φρακτών γνωστό και ως ψαλίδι μπορντούρας που ειδικεύεται στο ψαλίδισμα θάμνων και πράσινων φρακτών σε επίπεδα χρήσης οριζόντια και κάθετα.. Για την κοπή κλαδιών διαμέτρου μικρότερης του ενός εκατοστού σε σημεία όπου είναι αδύνατη η χρήση του κλαδευτηριού, προτιμήστε ένα τηλεσκοπικό ψαλίδι μεγάλων λαβών (30-40 εκ.) που θα προσεγγίζει και θα περιποιείται ευκολότερα το εσωτερικό των πυκνών φυτών σας. Εάν μέσα στον κήπο σας έχετε μεγάλα δέντρα ή φυτά με ιδιαίτερα σκληρό, ξύλινο κορμό, ένα πριόνι θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμο. Επιλέξτε το μέγεθός του σύμφωνα με τη διάμετρο των κορμών και των κλαδιών που πιθανώς να χρειαστεί να κόψετε.

 

Για πολλές και ποικίλες δραστηριότητες κηπουρικής, όπως η μεταφορά χώματος, λιπάσματος, σπόρων, φυλλωμάτων, σκουπιδιών ή γενικά βαριών αντικειμένων (γλαστρών, τούβλων, πετρών) χρησιμοποιήστε ένα πλαστικό ή μεταλλικό καρότσι. Προτείνεται ο τυπικός καθαρισμός του μετά από κάθε χρήση ώστε να αποφευχθεί η συσσώρευση μυκήτων και ακαθαρσιών, τα οποία θα εναποθέτονται το ένα πάνω στο άλλο και κυρίως θα μεταφέρονται καθημερινά  στο χώρο αποθήκευσης των εργαλείων κηπουρικής (αποθήκη, γκαραζ). Όλα τα εργαλεία θα πρέπει να καθαρίζονται μετά το πέρας των καθημερινών εργασιών ώστε να διατηρούνται καθαρά και σε πολύ καλή κατάσταση.

 

Ιδιαίτερα χρήσιμοι θεωρούνται και οι πλαστικοί ή μεταλλικοί ψεκαστήρες αντλίας που έχουν διπλή χρηστική αξία. Βοηθούν στο πότισμα κρεμαστών γλαστρών, φυτών σε δοχεία και γενικά φυτών με δύσκολη πρόσβαση ή χρησιμοποιούνται στο ράντισμα των φυτών με φάρμακα κατά των ασθενειών και των παρασίτων. Σε περιπτώσεις ραντίσματος με φάρμακα λαμβάνετε πάντα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, στολές, μπότες, γάντια) θωρακίζοντας την ασφάλεια της υγείας σας. Για επισκευές και προσέγγιση υψηλών σημείων στο χώρο του κήπου (φράκτες, κλαδιά, δέντρα, καφασωτά) εφοδιαστείτε με την κατάλληλη μεταλλική σκάλα, το μέγεθος της οποίας θα εξαρτηθεί από το επίπεδο του υψηλότερου σημείου του εξωτερικού σας χώρου, το οποίο χρήζει τακτικής περιποίησης.

 

Εάν είστε λάτρεις του παραδοσιακού ποτίσματος των φυτών σας τότε η μάνικα (λάστιχο) κήπου είναι ο πολύτιμος βοηθός σας. Επιλέξτε λάστιχα που τυλίγονται σε καρούλια για την αποφυγή ανεπιθύμητων συστροφών που εμποδίζουν την καλή ροή νερού. Το μήκος της μάνικας συστήνεται να είναι ανάλογο του μεγέθους του εξωτερικού σας χώρου ώστε να προσεγγίζετε εύκολα και το πιο μακρινό σημείο του κήπου, ενώ το υλικό κατασκευής της θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό (σε καύσωνα, παγετό) και κατάλληλο για πόσιμο νερό, σε περιπτώσεις που θελήσετε να πιείτε μια γουλιά δροσιστικού νερού εν μέσω των κηπουρικών σας εργασιών. Στο χώρο της αγοράς μπορείτε να εντοπίσετε και να διαλέξετε ανάμεσα σε μάνικες με καρούλια χειροκίνητου ή αυτόματου μαζέματος για μεγαλύτερη ευκολία και λιγότερο κόπο. Σε όλες σας τις κηπουρικές εργασίες συστήνεται να φοράτε γάντια προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τα χέρια σας από χτυπήματα, αμυχές και τσιμπήματα, αποφεύγοντας φυτοφάρμακα και μύκητες να έρθουν σε επαφή με το δέρμα σας. Χοντρά ελαστικά με βαμβακερή επένδυση, δερμάτινα ή πλαστικά θα πρέπει να βρίσκονται στη συλλογή κάθε «υπεύθυνου» κηπουρού, αποτελώντας το πρώτο εφόδιο του πριν βγει για τις καθημερινές κηπουρικές του εργασίες.

 

Εξοπλιστείτε με τα κατάλληλα εργαλεία κηπουρικής δημιουργώντας μια μικρή αποθήκη που θα σας εφοδιάσει ανά πάσα στιγμή με ότι χρειάζεστε για να περιποιηθείτε το δημιουργικό χώρο του κήπου σας. Σωστός εξοπλισμός, αρκετός χρόνος, φροντίδα, υπομονή και μεράκι είναι τα υλικά για τη συνταγή ενός σωστού και όμορφου κήπου. Μην παραλείψετε κανένα.

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων