Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εικόνα-Ήχος / ΕΙΚΟΝΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Το Home Theater PC στα μέτρα σας

/Images/Articles/Home_theater_PC.gif

 

Τα Media Center PC έχουν πια αποκτήσει τελείως άλλο χαρακτήρα. Είναι εκείνοι οι Η/Υ που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ειδικά για την αποθήκευση και την αναπαραγωγή εικόνας και ήχου, σε υψηλή ευκρίνεια πλέον, έχοντας στα υπόψιν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ενσωματωθούν και σε εγκαταστάσεις home cinema όλων των ειδών. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, που πρέπει να γνωρίζει κανείς ώστε να κάνει την καλύτερη δυνατή προσωπική επιλογή.

 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να φτιάχνουμε μαζί το δικό μας HTPC (Home Theater PC). Από τι αποτελείται; Αρχίζουμε λοιπόν από τη μητρική. Το HTPC δεν παύει να είναι ένα PC. Το βασικότερο τμήμα του συστήματος είναι η μητρική κάρτα (motherboard). Οι μητρικές κάρτες ενσωματώνουν εκτός από το βασικό εξοπλισμό, ελεγκτές FireWire, USB 2.0, SmartMedia, Memory Stick, επεξεργαστές γραφικών και ήχου, ενώ πλέον στις μέρες μας οι μητρικές για HTPC ενσωματώνουν και πολυκάναλη κάρτα ήχου High Definition. Ένα άλλο απαραίτητο κομμάτι αποτελεί το τροφοδοτικό. Το τροφοδοτικό το οποίο θα επιλέξουμε θα πρέπει να προσέξουμε να είναι υψηλών προδιαγραφών και με ειδική μάλιστα μέριμνα για τον περιορισμό ή ακόμη και την παντελή εξάλειψη του θορύβου από τους ανεμιστήρες ψύξης. Θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι το τροφοδοτικό που θα αγοράσουμε, θα κληθεί σύντομα να τροφοδοτήσει αρκετές περιφερειακές συσκευές, μερικές από τις οποίες είναι αρκετά ενεργοβόρες. Επομένως για εξασφαλισμένη απόδοση θα πρέπει το τροφοδοτικό μας να έχει ισχύ τουλάχιστον 450 Watt. Kάτι που αξίζει ακόμη να γνωρίζουμε είναι ότι στην αγορά θα βρούμε εντελώς αθόρυβα αερόψυχτα ή υδρόψυχτα τροφοδοτικά, και ο καθένας μπορεί να κάνει την επιλογή του, ανάλογα βέβαια και με τα χρήματα που διαθέτει. Ένας επεξεργαστής κατάλληλος για HTPC θα πρέπει να είναι χαμηλής κατανάλωσης διπύρηνος ή τετραπύρηνος που να μην παρουσιάζει υψηλές θερμοκρασίες.

 

Πολύ βασικό κομμάτι για την ποιοτική απόδοση ενός ΗΤPC είναι η μνήμη του. Επειδή το ΗΤPC μας θα κληθεί να διαχειριστεί και να αναπαράγει ένα πολυάριθμο σύνολο αρχείων, θα πρέπει να διαθέτει μνήμη που να μπορεί να ανταπεξέλθει. Σαν κριτήριο επιλογής μπορούμε να πούμε ότι μια μνήμη 2GB DDR-1333MHz είναι η βάση. Ο σκληρός δίσκος είναι μια επιλογή που δεν έχει ιδιαίτερους περιορισμούς. Το μέγεθος του σκληρού δίσκου που θα επιλέξουμε είναι αποκλειστικά δική μας επιλογή. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να επιλέξουμε μοντέλα που έχουν αποδειχθεί αξιόπιστα, δηλαδή έχουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο κι ας μην είναι και πολύ υψηλών επιδόσεων. Κι ας περάσουμε στην επιλογή του οπτικού drive. Και εδώ τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Οι επιλογές που έχουμε με βάση κυρίως το κόστος είναι ή ένα απλό DVD drive ή ένα drive DVD-RW ή φυσικά για high end προϋπολογισμούς ένα Blu-ray drive. Όσον αφορά στην κάρτα ήχου θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλες σχεδόν οι μητρικές ενσωματώνουν κάποιο κύκλωμα για την υποστήριξη πολυκάναλου ήχου, χωρίς βέβαια αυτό να δεσμεύει κανέναν στο να προσθέσει μια κάρτα ήχου έξτρα αν το επιθυμεί. Γενικά πάντως για καλύτερη ποιότητα και πιστότητα αναπαραγωγής είναι προτιμότερο να επιλέγουμε αυτόνομες κάρτες ήχου, έναντι αυτών των ενσωματωμένων υποσυστημάτων.

 

Για το τέλος αφήσαμε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια που απαρτίζουν το HTPC και αυτό δεν είναι άλλο από την κάρτα γραφικών. Είναι το κομμάτι εκείνο του συστήματος που ευθύνεται για την ποιότητα της εικόνας που θα έχουμε. Οι πιο γνωστές και αξιόπιστες εταιρείες που έχουν επιβιώσει στην μεγάλη μάχη για όλο και καλύτερα αποτελέσματα στην εικόνα είναι η nVidia και η ATi, με τη δεύτερη να φαίνεται να είναι η αγαπημένη των χρηστών HTPC. Μία πλήρης κάρτα γραφικών θα πρέπει να έχει ενσωματωμένο τηλεοπτικό δέκτη, τηλειχειρισμό, εισόδους και εξόδους S-Video, Composite, Component και ήχου. Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε η κάρτα γραφικών μας να έχει αθόρυβη λειτουργία και σύστημα ψύξης κατάλληλο για media center tasks και όχι για gaming.

 

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των «συστατικών» του HTPC είναι ώρα να δούμε τις 4 διαφορετικές επιλογές που έχουμε στη διαμόρφωσή του. Μία πρόταση είναι να στραφούμε σε έτοιμες λύσεις brand HTPC από εγχώριες εταιρείες και μη όπως πχ TurboX Granite, FunTwist Nvidia ION ή AppleTV. Στην ίδια κατηγορία μπορούμε να κατατάξουμε και το MacMini. Οι τιμές που θα συναντήσουμε κυμαίνονται από 250€-1000€, ωστόσο ο χρόνος που θα χρειαστεί για να το στήσουμε θα είναι ελάχιστος. Μία εναλλακτική λύση είναι να φτιάξουμε μόνοι μας το δικό μας HTPC, αγοράζοντας κάθε κομμάτι του ξεχωριστά και αναλαμβάνοντας τη συναρμολόγηση αλλά και την παραμετροποίησή του. Στην περίπτωση αυτή γλιτώνουμε αρκετά σε κόστος με τη διαφορά ότι θα χρειαστούμε αρκετό χρόνο για να το ολοκληρώσουμε. Η αγορά ενός Media Center Extender αποτελεί την τρίτη μας επιλογή. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του υπάρχοντος συστήματος, επιτρέποντας μας να απολαύσουμε τις ταινίες μας και την μουσική μας σε υψηλή ανάλυση με το λιγότερο κόπο. Μια τέτοιου είδους πολύ δημοφιλής συσκευή είναι το XBOX 360. Η τέταρτη και τελευταία επιλογή που μας δίνεται είναι αξιοποιήσουμε ένα παλιό μας υπολογιστικό μας σύστημα. Κάνοντάς του μια μερική αναβάθμιση, δηλαδή με την προσθήκη ενός δίσκου μεγαλύτερης χωρητικότητας και με την αντικατάσταση της κάρτας γραφικών μόνο, μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα αρκετά ικανοποιητικό σύστημα HTPC.

 

Με βάση όλα αυτά, είμαστε πλεον σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς ψάχνουμε και επιθυμούμε, και από εκεί και πέρα να προσαρμόσουμε τα «θέλω» μας στις οικονομικές μας δυνατότητες. Υπάρχουν πραγματικά πολυάριθμες λύσεις για όλα τα «πορτοφόλια», αρκεί κανείς να έχει αφιερώσει λίγο χρόνο πιο πριν στην σωστή ενημέρωσή του. Στην παρακάτω διεύθυνση μπορεί κανείς να βρει κάποιες ικανοποιητικές προτάσεις με βάση το κόστος. Οι δικές μας προτάσεις θα πραγματοποιηθούν σε επόμενό μας άρθρο, που θα αποτελεί το δικό μας οδηγό αγοράς.

 

 

Μιχάλης Σαρρής

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ

 

 

 

 

 

Η εικόνα είναι από το:  http://www.gadgetgrid.com