Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εικόνα-Ήχος / ΕΙΚΟΝΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Χαρακτηριστικά των DVD, Blu-ray

/Images/Articles/Blue_ray_player.jpg

Ενα πολύ σημαντικό κομμάτι του συστήματος που λέγεται home cinema, αδιαμφισβήτητα αποτελούν οι συσκευές αναπαραγωγής που το απαρτίζουν. Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά των DVD players, DVD Recorder και Blu-ray players, έτσι ο καθένας από εμάς να είναι σε θέση να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει.

 

Το DVD player αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις λίθους του οικιακού κινηματογράφου. Είναι αυτό που έφερε τη μαγεία του κινηματογράφου σε κάθε σπίτι, με εικόνα πολύ καλής ποιότητας και πραγματικά πολυκάναλο ήχο. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το DVD player σα μία «πολυπρόσωπη» συσκευή, αφού από την αρχή ήταν σε θέση να αναπαράγει όλους τους γνωστούς μας οπτικούς δίσκους. Έτσι εκτός από τους κλασικούς δίσκους DVD-Video είναι ικανό να αναπαράγει VideoCD ή και CD με αρχεία συμπιεσμένης μουσικής σε μορφή mp3 ή και σε μορφή wma, αλλά ακόμα και δισκάκια τα οποία περιέχουν φωτογραφίες σε μορφή jpeg. Σχεδόν όλα τα DVD players σήμερα υποστηρίζουν και δισκάκια ήχου υπερυψηλής ανάλυσης, τα SACD και τα DVD-Audio. Ακόμη εκτός από όλες τις παραπάνω μορφές αρχείων που είπαμε, ένα καλό DVD player θα πρέπει να υποστηρίζει και γραμμένους δίσκους DVD-R/RW και DVD+R/RW, καθώς όλο και κάποιος φίλος μας θα μας δώσει κάποιο αντιγραμμένο DVD ή θα χρησιμοποιήσουμε κάποιο DVD που εμείς οι ίδιοι γράψαμε στον DVD recorder μας.

 

Κάτι ακόμα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι οι έξοδοι που μας δίνει το DVD player. Οι έξοδοι που μπορεί να συναντήσουμε είναι όλων των ειδών,  αναλογικές ή ψηφιακές για την εικόνας και τον ήχο. Όσον αφορά στις αναλογικές εξόδους εικόνας, απαραίτητη είναι η RGB έξοδος σε scart για ποιοτική σύνδεση κατευθείαν στην τηλεόραση μας. Όλα τα DVD players διαθέτουν τέτοια έξοδο. Στη σπάνια περίπτωση που κάποιο δεν έχει μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις εξόδους Composite ή S-Video χάνοντας όμως σε ποιότητα. Αν θέλουμε να συνδέσουμε το DVD player σε βιντεοπροβολέα, τότε για να έχουμε μια ποιοτική εικόνα, είναι απαραίτητη η ύπαρξη εξόδου συνιστωσών (component), η οποία είναι η καλύτερη για τη σύνδεση της εξόδου βίντεο του DVD player στον ενισχυτή. Εκτός όμως από τις αναλογικές εξόδους έχουμε και τις ψηφιακές εξόδους εικόνας: DVI και HDMI. Οι έξοδοι αυτές εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή επικοινωνία με ψηφιακές συσκευές απεικόνισης και μας δίνουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες της τηλεόρασής μας ή του βιντεοπροβολέα μας. Όσον αφορά στις εξόδους του ήχου, θα συναντήσουμε αναλογικές εξόδους ήχου για στερεοφωνικό ήχο με δύο βύσματα RCA (right and left) αλλά και αναλογικές εξόδους για πολυκάναλο ήχο, όπου μπορούμε να συνδέσουμε ένα σύστημα ηχείων 5.1. Επίσης υπάρχουν οι ψηφιακές έξοδοι Optical και Coaxial που μας δίνουν ήχο στερεοφωνικό και πολυκάναλο και τέλος για πολυκάναλο ήχο υπερυψηλής ανάλυσης υπάρχει η έξοδος FireWire (ή iLink). Χρησιμοποιείται για απευθείας σύνδεση σε αντίστοιχη είσοδο στον ενισχυτή και μεταφέρει κάθε είδους ψηφιακό σήμα. Αν και πλέον οι έξοδοι HDMI μπορούν να υποστηρίζουν και ήχο υπερυψηλής ευκρίνειας. Για να κλείσουμε το κεφάλαιο DVD αξίζει να γίνει μια απλή αναφορά και στους DVD recorders. Στην ουσία δεν είναι τίποτα παραπάνω από έναν DVD player ο οποίος έχει και τη δυνατότητα της εγγραφής. Όλοι σχεδόν σήμερα οι DVD players παρουσιάζουν τη δυνατότητα αυτή.

 

Μία νέα γενιά που μπήκε τα τελευταία χρόνια αναμεσά μας είναι οι Blu-ray players. Τι είναι όμως η τεχνολογία Blu-ray; Ένας  Blu-ray δίσκος είναι ένα οπτικό μέσο αποθήκευσης παρόμοιο με ένα κλασικό dvd, δεν μπορεί όμως να αναπαραχθεί από τoυς κοινούς cd ή dvd players. Το λέιζερ στο εσωτερικό ενός Blu-ray player είναι διαφορετικό από αυτό των DVD players. Είναι χρώματος μπλε (εξ’ ου και η ονομασία) και έχει μικρότερο μήκος κύματος από το παραδοσιακό κόκκινο λέιζερ των cd-dvd players. Η μείωση αυτή του μήκος κύματος επιτρέπει στο λέιζερ να εστιάζει σε πολύ μικρότερες περιοχές πάνω στο δίσκο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα δεδομένα πάνω στο δίσκο μπορούν να βρίσκονται σε κοντύτερες αποστάσεις μεταξύ τους και έτσι να έχουμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό δεδομένων πάνω στο δίσκο. Για να καταλάβουμε περίπου τη διαφορά αρκεί να αναφέρουμε ότι σε έναν Blu-ray δίσκο μπορούμε να αποθηκεύσουμε έξι φορές παραπάνω δεδομένα από ότι σε έναν δίσκο dvd διπλής όψεως. Η βασική όμως σημασία του πλεονεκτήματος αυτού των Blu-ray δίσκων έγκειται στο γεγονός ότι μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε εικόνα και ήχο υψηλής ανάλυσης, κάτι το οποίο δεν ήταν εφικτό στους δίσκους dvd. Επίσης όταν συνδέσουμε έναν Blu-ray player σε έναν AV receiver ή σε μια συσκευή απεικόνισης με καλώδιο HDMI, τα ψηφιακά δεδομένα μπορούν μεταφέρονται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη συσκευή dvd. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια ταινία με βίντεο υψηλής ανάλυσης 1080p και με ασυμπίεστο πολυκάναλο ήχο Dolby TrueHD ή DTS-HD Master Audio.

 

Τα κύρια χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αναζητήσουμε στον Blu-ray player που θα αγοράσουμε είναι η ποιότητα σε εικόνα 1080p, η δυνατότητα μετατροπής βίντεο χαμηλής ανάλυσης σε υψηλή (upscaling), η ποιότητα του ήχου  και φυσικά η συμβατότητά του με τα υπόλοιπα κομμάτια του home cinema που υπάρχουν ήδη ή που θα επιλέξουμε. Και όταν λέμε συμβατότητα δε μιλάμε για τίποτα περισσότερο, αλλά για τις εξόδους που χρειαζόμαστε να έχει ο Blu-ray player για να το συνδέσουμε με το υπόλοιπο σύστημα. Για το τέλος ένα χαρακτηριστικό που ίσως είναι πολύ λεπτομέρεια, αλλά που μπορεί και να ενδιαφέρει κάποιους, είναι αν ο Blu-ray player έχει τη δυνατότητα να αποκωδικοποιεί τον υψηλής ανάλυσης πολυκάναλο ήχο ή αν απλά τον μεταφέρει μέσω της HDMI στον AV receiver για να τον αποκωδικοποιήσει.

 

Στην αγορά κανείς ειλικρινά πελαγοδρομεί μπροστά στην πλειάδα των προϊόντων που του προσφέρονται. Για το λόγο αυτό λέμε ότι η καλύτερη αγορά δεν είναι πάντα η ακριβότερη. Η καλύτερη αγορά είναι η σοφότερη! Ακόμα και στο dvd player που ίσως να είναι η πιο απλή αγορά που θα κάνουμε για να φτιάξουμε το δικό μας home cinema, μπορούμε να έχουμε πολύ μεγάλο κέρδος και σε χρήμα αλλά κυρίως σε ποιότητα, γνωρίζοντας απο πριν τι ακριβώς επιθυμούμε.

 

 

Μιχάλης Σαρρής

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ