Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Ασανσέρ-Σκάλες / ΑΣΑΝΣΕΡ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Τρόποι μετακίνησης ΑΜΕΑ μέσα στο σπίτι

/Images/Articles/Σκάλες_για_ΑΜΕΑ_3.jpg
/Images/Articles/Σκάλες_για_ΑΜΕΑ_2.jpg
/Images/Articles/Σκάλες_για_ΑΜΕΑ_4.jpg
/Images/Articles/Σκάλες_για_ΑΜΕΑ.jpg

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες αξίζουν αυτόνομη διακίνηση και διαβίωση μέσα σε ένα χώρο, ειδικά όταν αυτός ο χώρος είναι η ίδια τους η κατοικία. Σε οικίες με επίπεδα, το πρόβλημα της μετακίνησης από ένα επίπεδο σε κάποιο άλλο μπορεί να λυθεί με τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς κλιμακοστασίου, ενός αναβατορίου ή ενός ανελκυστήρα, ανάλογα με τις ανάγκες των ιδιοκτητών και ανάλογα με τις δυνατότητες του ίδιου του οικήματος. Όταν λοιπόν τα κλιμακοστάσια πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από άτομα με ειδικές ανάγκες η σχεδίαση τους πρέπει να λαμβάνει υπόψη το μικρότερο δυνατό κόπο από τους χρήστες. Ευκολία και μέγιστη ασφάλεια είναι οι βασικές λέξεις  που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν αυτού του τύπου τις κλίμακες.

 

Οι περιπτώσεις που προτείνεται η μελετημένη διαμόρφωση ενός κλιμακοστασίου αφορούν άτομα με ειδικές ανάγκες συγκεκριμένων κατηγοριών, τα οποία μπορούν να βαδίσουν και να σταθούν έστω και υποβασταζόμενα, ώστε να χρησιμοποιούν με ασφάλεια μια κλίμακα. Τα μέρη που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης στα κλιμακοστάσια  αυτού του τύπου είναι: η μορφοποίηση του στηθαίου ή του κιγκλιδώματος(κάγκελων), η διάσταση και η υφή του χειρολισθήρα (κουπαστή), καθώς και η υφή του πατήματος των σκαλοπατιών.

 

Το στηθαίο (συμπαγής μορφή) και το κιγκλίδωμα (διάτρητη μορφή) έχουν την ίδια λειτουργία καθορίζοντας ένα κατακόρυφο επίπεδο με στόχο την προστασία του χρήστη από πτώση και υποβοήθειά του κατά τη χρήση της κλίμακας. Ο χειρολισθήρας αποτελεί τη στέψη του κιγκλιδώματος ή του στηθαίου γι’ αυτό η διατομή και η υφή της επιφάνειας του προτείνεται να είναι κατάλληλες για την άνετη και ασφαλή τους χρήση από την ανθρώπινη παλάμη. Σε κλίμακες που δεν βρίσκονται ελεύθερα στο χώρο και εφαρμόζονται σε ένα ή ανάμεσα από δυο τοίχους συστήνεται επίσης η τοποθέτηση χειρολισθήρων, αναρτημένων σε ύψος 0.90μ. από την ακμή της βαθμίδας. Με αυτό τον τρόπο η ανάβαση μπορεί να πραγματοποιείται με απόλυτη ασφάλεια, ειδικά σε κυκλικές κλίμακες, ώστε να αποφεύγεται η πορεία στο εξωτερικό σημείο της σκάλας, όπου έχουμε δηλαδή το μικρότερο πλάτος πατήματος. Επιπλέον η χρήση χειρολισθήρων θεωρείται απαραίτητη σε περιπτώσεις ατόμων με μειωμένη ή ολική απώλεια όρασης, καθώς αποτελούν οδηγό πορείας που καθορίζει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν τα άτομα κατά την ανάβαση ή την κατάβασή τους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται και κατά την κατασκευή του πατήματος των σκαλοπατιών και του πλατύσκαλου ώστε το υλικό επένδυσης της επιφάνειας των σκαλοπατιών να μην είναι ολισθηρό. Για μέγιστη εξασφάλιση αντιολισθηρότητας προτείνεται η χρήση ειδικού ριγωτού ελαστικού υλικού σε μικρή απόσταση από την ακμή της κάθε βαθμίδας. Το πρόσθετο αυτό υλικό τοποθετείται εντός εσοχής επί των πατημάτων με μορφή ειδικής ταινίας πλάτους 35-50 χιλιοστών και προσφέροντας ασφάλεια και σταθερότητα σε κάθε βήμα.

 

Σε κατοικίες που υπάρχει άνεση χώρου και προβλεπόμενη μελέτη εγκατάστασης, συστήνεται η κατασκευή ιδιωτικού ανελκυστήρα (maisonlift), ειδικού για τη μεταφορά δυο όρθιων ατόμων ή ενός αμαξιδίου. Οι υδραυλικοί ανελκυστήρες αυτού του τύπου βρίσκουν εφαρμογή σε κτίρια με μικρό βάθος πυθμένα (200mm) και μικρό ύψος τελευταίου ορόφου (2450mm). Δεν απαιτούν επιπλέον χώρο για μηχανοστάσιο, τοποθετούνται εύκολα από εξειδικευμένα συνεργεία και παρέχουν τη δυνατότητα εγκατάστασής τους και σε κατοικίες χωρίς φρεάτιο. Ο απεγκλωβισμός από το θάλαμο γίνεται με αυτόματο μηχανισμό, καθώς παρέχεται και η επιλογή φωνητικής εντολής και ειδοποίησης. Οι ανελκυστήρες αυτού του είδους μπορούν να λειτουργήσουν με μονοφασικό ρεύμα (220V/50Hz) προσφέροντας ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση ενέργειας (περίπου 2-2,5KW/μήνα). Για την ανάβαση μικρών κλιμάκων έως 5 βαθμίδων προτείνεται η τοποθέτηση υδραυλικού ανελκυστήρα μικρής ανύψωσης. Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να είναι ηλεκτροκίνητος ή χειροκίνητος, προτιμάται όπου δεν είναι εφικτή η κατασκευή ράμπας και τοποθετείται σε μια μικρή εσοχή στο δάπεδο κάτω από μια πλατφόρμα η οποία οπτικά μπορεί να μην διαφοροποιείται από το υπόλοιπο δάπεδο.

 

Σε περιπτώσεις όπου η κατασκευή maisonlift είναι αδύνατη, προτιμήστε τα συστήματα ανύψωσης και μεταφοράς καθισμάτων, που θεωρούνται ιδανικά για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ανάβαση τους σε κλίμακες. Τα καθίσματα αυτού του είδους μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε τύπο σκάλας κατόπιν παραγγελίας. Εφαρμόζονται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και κατασκευάζονται συγκεκριμένα, ώστε να ικανοποιούν απόλυτα τις απαιτήσεις του χώρου για τον οποίο προορίζονται. Είναι ιδανικά για τοποθέτηση σε κατοικίες με ευθεία ή κυκλικά κλιμακοστάσια εξυπηρετώντας διαδρομές σε περισσότερους από έναν ορόφους. Τα συστήματα αυτά είναι εξοπλισμένα με περιστρεφόμενο ανατομικό κάθισμα που αναδιπλώνει προσφέροντας εξοικονόμηση χώρου, μέγιστη ασφάλεια και άνεση. Αυτή η λύση μεταφοράς ατόμων με ειδικές ανάγκες μεταξύ επιπέδων μιας οικίας θεωρείται ιδανική γιατί απαιτεί ελάχιστο χώρο εγκατάστασης και η τοποθέτησή του γίνεται γρήγορα και πολύ εύκολα. Ο χειρισμός του καθίσματος πραγματοποιείται μέσω χειριστηρίου στο υποβραχιόνιο ή μέσω τηλεχειριστηρίων, παρέχοντας τη δυνατότητα των πολλαπλών στάσεων κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής. Με αισθητική που προσαρμόζεται στο διακοσμητικό ύφος του χώρου σας, έχει ελάχιστες απαιτήσεις μηχανικής συντήρησης και παρέχει απόλυτα ελεγχόμενη λειτουργία με χρήση επαναφορτιζόμενης μπαταρίας ή με δυνατότητα τριφασικού ρεύματος.

 

Εκτός από τα καθίσματα που κινούνται σε τροχιά-οδηγό στα πλαϊνά σημεία μιας σκάλας υπάρχουν και οι ανελκυστήρες-αναβατόρια που μπορούν να μεταφέρουν ένα άτομο σε αμαξίδιο ή ένα όρθιο με πλατφόρμα διαστάσεων 0.80x1.10μ. Η πλατφόρμα αυτή αναρτάται από μηχανισμό στερεωμένο σε τοίχο δίπλα στη σκάλα, διπλώνει όταν δεν χρησιμοποιείται και κινείται με ηλεκτρικό κινητήρα μονοφασικού ή τριφασικού ρεύματος. Αυτού του είδους η μεταφορά συστήνεται για σκάλες με σταθερή γωνία προς τις φέρουσες τροχιές, κυρίως λοιπόν για κλίμακες ενός ευθύγραμμου κλάδου.

 

Αφουγκραστείτε τις ανάγκες των ανθρώπων σας και της ίδιας της κατοικίας σας, κατασκευάζοντας το σωστό τύπο κλίμακας ή επιλέγοντας την ιδανική μορφή maisonlift (ιδιωτικού ανελκυστήρα) ή πρακτικού μικρού αναβατορίου. Χαρίστε στη μετακίνηση μεταξύ επιπέδων την ασφάλεια και την ευκολία που της αξίζει.

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

 

 

 

Κάποιες από τις εικόνες είναι από το: http://www.stairliftreviews.info