Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Καθρεπτίσματα

/Images/Articles/Καθρέπτης_1.jpg
/Images/Articles/Καθρέπτης_3.jpg
/Images/Articles/Καθρέπτης_2.jpg
/Images/Articles/Καθρέπτης_4.jpg
/Images/Articles/Καθρέπτης_5.jpg
/Images/Articles/Καθρέπτης_6.jpg
/Images/Articles/Καθρέπτης_7.jpg
/Images/Articles/Καθρέπτης_8.jpg

Από την ιστορία του Νάρκισσου μέχρι τη Χιονάτη και την Πεντάμορφη και το Τέρας, ο καθρέπτης έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλά παραμύθια και λαϊκούς θρύλους, λόγω της «μαγικής» του ιδιότητας να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Σήμερα δεσπόζει σχεδόν σε όλους τους χώρους μιας οικίας μετέχοντας πρακτικά και διακοσμητικά, δίνοντας στυλ και προσωπικότητα σε κάθε του εφαρμογή. Η κάθε μας μέρα ξεκινά με τις χρήσιμες συμβουλές του. Αυτός επηρεάζει τη διάθεσή μας και μας επιδεικνύει τις απαραίτητες αλλαγές στην εμφάνισή μας. Ο λόγος για τον καθρέπτη που εκτός από την προφανή χρηστική αξία του, διευρύνει το χώρο, αντανακλά το φως και δημιουργεί παιχνίδια με αντικατοπτρισμούς που βοηθούν «μαγικά» στην ψευδαίσθηση του πολλαπλασιασμού των αντικειμένων.

 

Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων με δεκάδες μύθους και θρύλους να τον συντροφεύουν στη μεγάλη του πορεία μέσα στο χρόνο. Στην Αίγυπτο εντοπίζονται καθρέπτες από το 2000 π.Χ με δημιουργίες στο σχήμα του ήλιου, με αντικατοπτρισμούς που επιτυγχάνονται πάνω σε λείες μεταλλικές επιφάνειες. Στην αρχαία Κίνα ήταν κατασκευασμένοι από γυαλισμένο μπρούντζο όπου πάνω τους υπήρχαν σύμβολα αστρολογικής και κοσμολογικής σημασίας. Η κατασκευή τους αποδόθηκε στην προστασία του ιδιοκτήτη από πνεύματα και κακή ενέργεια. Οι καθρέφτες με τη σημερινή τους μορφή εγκαινιάστηκαν στο χώρο της διακόσμησης στο Παρίσι επί Λουδοβίκου 14ου σε μεγάλα μεγέθη πλαισιωμένοι από επίχρυσες σκαλιστές κορνίζες. Από τότε έως σήμερα τα σχέδια και οι χρήσεις τους εμπλουτίστηκαν, προσφέροντας κομμάτια-αντικείμενα υψηλής διακοσμητικής αξίας. Εντοπίζονται άλλοτε προσαρτημένοι στο εσωτερικό διαφόρων επίπλων, άλλοτε ως ανεξάρτητα διακοσμητικά στοιχεία και άλλοτε ως υλικό επένδυσης και λόγω της ιδιότητας τους να διευρύνουν έξυπνα το χώρο και να αντανακλούν το φως έντυσαν κατά καιρούς ολόκληρα σαλόνια και δωμάτια γκαρνταρόμπας.

 

Ιδιαίτερη έμφαση δινόταν πάντα στην κατασκευή περίτεχνων κορνιζών που πλαισίωναν και αναδείκνυαν εικαστικά τα λιτά αυτά κάτοπτρα. Ποικίλα σχήματα και υλικά δημιούργησαν στυλ που αγαπήθηκαν και καθιερώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Σχέδια εμπνευσμένα από baroque διάθεση παρουσιάστηκαν αρχικά διακοσμημένα με μοτίβα που αναπαριστούν ερωτιδείς, φυλλωσιές, όστρακα και μάσκες. Το πληθωρικό baroque διαδέχθηκε η σικ αισθητική του ροκοκό, όπου κυρίαρχο στοιχείο υπήρξαν οι παραστάσεις λουλουδιών. Ακολούθησε ο νεοκλασικισμός με πηγή έμπνευσης την αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο με δεσπόζουσες τις λιτές και γεωμετρικές γραμμές. Στις αρχές του 19ου αιώνα εμφανίζονται καθρέπτες που για πρώτη φορά συνδυάζουν μοναδικά ξύλο (επίχρυσο, λακαρισμένο, ζωγραφισμένο, σκαλισμένο), μέταλλο και πηλό. Κυρίαρχο υλικό υπήρξε και ο επίχρυσος γύψος που με την ευελιξία του έδωσε ζωή σε περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία.

 

Η χρήση μεγάλων καθρεπτών σε μικρούς χώρους με ελάχιστο φυσικό φωτισμό, ενισχύει την αντανάκλαση του φωτός και διευρύνει οπτικά ένα χώρο. Μοναδικά αριστουργήματα baroque style μπορούν να τοποθετηθούν όμορφα στο μπάνιο όπου σε συνδυασμό με κομμάτια ανάλογου στυλ, κλασικού ύφους μπρούτζινες μπαταρίες  και μοναδικές τεχνοτροπίες σε τοίχους συνθέτουν ατμοσφαιρικά σκηνικά. Κλασική επιλογή αποτελεί και η τοποθέτηση ενός καθρέπτη πάνω από το τζάκι ή από περίτεχνες κονσόλες δίνοντας ρομαντική διάθεση βγαλμένη από παλιότερες εποχές. Όταν η κατασκευή ενός καθρέπτη αγγίζει την τέχνη το αποτέλεσμα έχει πάντοτε διαχρονική αξία. Τολμήστε να παίξετε με τα σχήματα συνδυάζοντας στρογγυλούς ή οβάλ καθρέπτες με τετράγωνα κάδρα. Κλασικά κομμάτια μπορούν να βρουν εύκολα τη θέση τους και σε πολύ μοντέρνους χώρους. Υιοθετώντας ένα περίτεχνο κομμάτι αυτού του είδους μπορείτε να συνθέσετε μοναδικά σκηνικά μεταμορφώνοντας λιτά δωμάτια σε χώρους με ιδιαίτερο στυλ και προσωπικότητα.

 

Σύμφωνα με τις διακοσμητικές προσταγές του Feng Shui δεν ενθαρρύνεται η χρήση τους σε υπνοδωμάτια καθώς απασχολούν διαρκώς το μυαλό και δεν ευνοούν συνθήκες διαλογισμού και χαλάρωσης. Αντίθετα ενδιαφέρουσα θεωρείται η τοποθέτηση τους σε εισόδους όπου θεωρείται πως διευκολύνουν την είσοδο του στοιχείου του νερού-πλούτου στο εσωτερικό του σπιτιού.

 

Αντικείμενο που είναι απαραίτητο αξεσουάρ σε κάθε γυναικεία τσάντα αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο στοιχείο της διακόσμησης κάθε σπιτιού. Δείτε μέσα τους τη ζωή σας να εξελίσσεται και το χώρο σας να διευρύνεται έξυπνα. Ανακαλύψτε τις απεριόριστες χρήσεις και εφαρμογές ενός καθρέπτη, επιτρέποντας του να σας δείξει τα πιο όμορφα «πρόσωπα» του, αγκαλιάζοντας-αντικατοπτρίζοντας καθημερινές προσωπικές σας στιγμές.

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων