Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Rococo τάσεις

/Images/Articles/Rococo_4.jpg
/Images/Articles/Rococo_1.jpg
/Images/Articles/Rococo_2.jpg
/Images/Articles/Rococo_3.jpg
/Images/Articles/Rococo_5.jpg

Για εκείνους που αναζητούν ένα ζεστό και εντυπωσιακό σπίτι, που επιθυμούν τη δημιουργία ανάλαφρης, χαριτωμένης και εκλεπτυσμένης ατμόσφαιρας το Rococo style είναι ο ιδανικός τύπος διακόσμησης. Η περίοδος της ακμής του συμπίπτει με τη βασιλεία του Λουδοβίκου του 15ου (1715-1774) με διακόσμηση εμπνευσμένη από την Αναγέννηση, επιδεικνύει μια κλίση για το φανταστικό, το εξωτικό και το νατουραλιστικό μοτίβο. Το όνομά του το οφείλει στο «rocaille» (όστρακο) σε αναφορά με τους  τεχνητούς βράχους που διακοσμούσαν τους κήπους του 18ου αιώνα και που στο εσωτερικό τους υπήρχαν επικολλημένα κοχύλια.

 

Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτού του στυλ είναι η ανάπτυξη διακοσμητικών αντικειμένων: μικρά διαχωριστικά πανό, καθρέπτες, ρολόγια, κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, φωτιστικά από μέταλλο και κρύσταλλο, αγαλματίδια και όμορφες πορσελάνες. Υφάσματα και ταπετσαρίες με έντονο κινέζικο διάκοσμο τονίζουν έντονα την παρουσία τους κάνοντας ξεχωριστό και ιδιαίτερο τον κάθε μας χώρο. Αρχιτεκτονική βαρύτητα δίνεται στο αστικό σπίτι, που είναι μικρό σε διαστάσεις διακοσμημένο με καθρέπτες, τζάκια και ανάγλυφες διακοσμήσεις. Τα μοτίβα στο σκάλισμα είναι όστρακα, γιρλάντες λουλουδιών και μουσικά όργανα.

 

Τα έπιπλα του Rococo style  παρουσιάζουν απίθανες καμπύλες, οι οποίες δείχνουν την αρτιότητα της τεχνικής των ξυλουργών, Οποιαδήποτε επιφάνεια θα μπορούσε να καμπυλωθεί, γίνεται καμπύλη, τα πόδια τραπεζιών και καρεκλών, όψεις συρταριών, πλαϊνά και όψεις ντουλαπιών όπως επίσης ακμές και τάβλες τραπεζιών. Κυρίαρχες τεχνικές είναι τα έπιπλα λάκας (μαύρου φόντου-χρυσής διακόσμησης, διάφορων χρωματισμών) και τα έπιπλα marqueterie (τοποθετήσεις διακοσμητικών συνθέσεων πολύτιμων ξύλων πάνω σε σκελετό κοινού ξύλου). Η κονσόλα είναι κατ’ εξοχήν έπιπλο αυτής της εποχής και χαρακτηρίζεται από διακοσμητικά στοιχεία τύπου πέτρας, οστράκου ή χαλικιού. Η commode είναι ένα από τα πιο εύχρηστα έπιπλα. Συναντάται στις πιο διαφορετικές και ποικίλες μορφές ικανοποιώντας και το πιο απαιτητικό γούστο. Στηριζόμενη σε κοντά πόδια, κάνοντας μεγάλη κοιλιά ή ελαφριά μικρών διαστάσεων ακόμη και ψηλή δυο συρταριών χαρίζει rococo πινελιές σε κάθε χώρο. Η chiffoniere (σιφονιέρα) είναι επίσης ένα σημαντικό έπιπλο αυτού του διακοσμητικού στυλ, με δυο συρτάρια στην όψη και ένα στο πλάι και ψηλά πόδια προσφέρει elegant και πρακτική διάθεση σε κάθε της εφαρμογή. Το σεκρετέρ με ψηλά πόδια τύπου κονσόλας ανοίγει με συρόμενο σκέπασμα αποκαλύπτοντας ένα πλήθος μικρών συρταριών.

 

Τα καθίσματα χαρακτηρίζονται από χρηστικότητα και άνεση. Έπιπλο σαλονιού η πολυθρόνα cabriole εμφανίζεται ως μια πολύ ελαφριά πολυθρόνα με πλάτη που στενεύει στο μέσον και σε κάτοψη σχηματίζει καμπύλη. Τα πόδια της έχουν σχήμα S και τα πλαϊνά χέρια κοσμούνται με ταπετσαρισμένες μανσέτες. Από το χώρο των καθισμάτων δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι χαρακτηριστικές bergeres με χέρια σε συνέχεια της πλάτης και κάθισμα χαμηλότερο της ψηλής πλάτης κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από ξύλο και δέρμα και συνοδεύονται από ίδιου τύπου περίτεχνα υποπόδια.

 

Αν θέλετε να δώσετε Rococo διάθεση στο υπνοδωμάτιό σας επιλέξτε κρεβάτια με κεφαλάρι ψάθας ή ταπετσαρίας με ουρανό που κρέμεται από την οροφή. Τα είδη ξυλείας που δίνουν το αγαπημένο στίγμα εκείνης της εποχής είναι: η καρυδιά, η σήμυδα, η τριανταφυλλιά, η αχλαδιά, ακόμη και οικονομικότερα  ξύλα βαμμένα σε pastel τόνους με σκουρότερες αποχρώσεις στις βαθύτερες επιφάνειες ώστε να δημιουργείται η αίσθηση του παλιού. Τα χρώματα που θα πρέπει να επιλέξετε είναι οι απαλοί τόνοι γαλάζιου, γκρι, μπεζ, ροζ, πράσινου, κίτρινου καθώς και το χρυσό και το ασημένιο. Το επιχρύσωμα κυριαρχεί στο πλούσιο σκάλισμα του ξύλου. Για την επιλογή των υφασμάτων, κατάλληλα θεωρούνται τα λεπτά με πλούσια και καλαίσθητα σχέδια, με ιδανικότερο το μετάξι καθώς αποφεύγεται η χρήση ταπισερί και βελούδων. Ο ταφτάς και το σατέν συνηθίζεται στις ταπετσαρίες επίπλων (με θέματα λουλουδιών) και κουρτινών. Τα παράθυρα καλύπτονται με πλούσιες, περίπλοκα διακοσμημένες κουρτίνες που συμπληρώνονται από βαριά βελανσιέ σε μοτίβα ριγέ και πλούσια χρωματιστά μπροκάρ.

 

Χαρίστε προσωπικότητα σε έναν αδιάφορο διακοσμητικά χώρο διαμορφώνοντας τον κατάλληλα ώστε να πρεσβεύει ένα ιδιαίτερο στυλ που θα σας ταξιδεύει καθημερινά στα βάθη των χρόνων. Σε εποχές που η διακόσμηση αποτελούσε είδος τέχνης και απόλυτης δημιουργίας σε κάθε της εφαρμογή. Σε εποχές ανάλαφρου, χαριτωμένου και εκλεπτυσμένου στυλ. Σε εποχές Rococo ρυθμού!

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων