Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Baroque διάθεση

/Images/Articles/Baroque_1.jpg
/Images/Articles/Baroque_2.jpg
/Images/Articles/Baroque_3.jpg
/Images/Articles/Baroque_4.jpg
/Images/Articles/Baroque_5.jpg
/Images/Articles/Baroque_6.jpg

 

Την πιο μοντέρνα τάση στο χώρο της διακόσμησης αποτελεί σήμερα η αναστημένη φιλοσοφία του αρχοντικού Baroque. Έπιπλα, υφάσματα, ταπετσαρίες ακόμη και αρχιτεκτονικά-δομικά στοιχεία γίνονται εκφραστές του ανανεωμένου κύματος εκσυγχρονίζοντας άριστα ένα είδος μοναδικής, διαχρονικής πολυτέλειας. Διακόσμηση που γεννήθηκε και προοριζόταν αποκλειστικά για παλάτια, έρχεται σήμερα για να δώσει λίγη από την αίγλη της και στο δικό σας χώρο δημιουργώντας σκηνικά βγαλμένα από παραμύθια.

 

Με το όρο Baroque αναφερόμαστε στη γέννηση ενός στυλ, μέσα από την αλλαγή του πνεύματος μιας ολόκληρης εποχής. Χρονολογικά η ακμή του τοποθετείται στην περίοδο μετά την Αναγέννηση, περίπου μεταξύ 1600-1750μ.Χ με αφετηρία του την «αιώνια πόλη» Ρώμη και γρήγορη εξάπλωσή του σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η λέξη Baroque απορρέει από την πορτογαλική λέξη barocco (ακατέργαστο μαργαριτάρι) δηλώνοντας καθετί ασυνήθιστο και περίεργο. Την μεγάλη αποδοχή του εκείνων των χρόνων την οφείλει σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη της Καθολικής Εκκλησίας, όπου τη μετέφρασε σε εκκλησιαστική τέχνη, υιοθετώντας την τεχνοτροπία και τη δραματικότητα της στην αναπαράσταση πολλών θρησκευτικών θεμάτων.

 

Η κίνηση είναι η ουσία του Baroque και ξεχωρίζει από την γαλήνη του απλού ιδεατού. Μεγάλες καμπύλες φανταστικές και ασυνήθιστες παρουσιάζονται συχνά βαριά στολισμένες. Περιστρεφόμενες κολώνες, αλλοιωμένες και τεράστια σκαλίσματα θυσιάζουν το δομικό αίσθημα για ένα τρομερό θεατρικό αποτέλεσμα. Κλίμακα και αναλογίες έχουν μια αλλιώτικη έννοια, όλα έχουν μελετηθεί για να εντυπωσιάζουν, να διεγείρουν παρά να υποδεικνύουν αρμονία και ηρεμία. Αποτελεί εκφραστή της άρνησης σε οποιοδήποτε κλασικό στοιχείο και προωθεί το μη αρμονικό, το ανήσυχο και το πληθωρικό. Δεν δίνει την εικόνα του τέλειου και του ολοκληρωμένου, αλλά μια αίσθηση διαρκούς γένεσης και αλλαγής, του απεριόριστου και του υπερμεγέθους. Το ιδανικό της αναλογίας έχει εξαφανιστεί και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται όχι στην ύπαρξη αλλά στο γεγονός.

 

Στο έπιπλο οι τάσεις του Baroque είναι κατά κανόνα η μεγάλη κλίμακα, μέχρι τα όρια της υπερβολής. Ντουλάπες με απλά διακοσμημένο το άνω μέρος στέκονται σε βάσεις βαριά δουλεμένες και έχουν τελειώματα στο άνω μέρος διάζωμα με σπασμένα αετώματα και πυργοειδή τελειώματα. Καρέκλες, πολυθρόνες και καναπέδες είναι υπερβολικά σκαλιστά, βαριά και ογκώδη. Τα τραπέζια έχουν βάσεις με πλούσια ξυλόγλυπτες ή σπιράλ κολώνες με περίτεχνες συνδετικές τραβέρσες. Τα κρεβάτια είναι κολοσσιαίες κατασκευές με ευφάνταστους ουρανούς και μεγάλο πλήθος κουρτινών και φλύαρων υφασμάτων. Μεγάλοι πολυέλαιοι και βαριά, πλούσια υφάσματα σε ριχτάρια συνθέτουν σκηνικά απόλυτης χλιδής. Οι ταπετσαρίες αναδεικνύονται ως κυρίαρχο στοιχείο των χώρων με μοτίβα αρμονικά συνδυασμένα με καλλιτεχνικά γύψινα αριστουργήματα όπως: κορνίζες, πανέμορφες ροζέτες και πλούσιες περιμετρικές λεπτομέρειες οροφής.

 

Σκοπός του Baroque είναι πρωτίστως ο εντυπωσιασμός. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την υπερβολή στα αρχιτεκτονικά (δομικά) και διακοσμητικα (έπιπλα, μικροαντικείμενα) στοιχεία καθώς και από την επιλογή εκλεπτυσμένων, πολυτελούς αισθητικής υλικών. Πατιναρισμένες χρυσές ή ασημένιες ξυλόγλυπτες λεπτομέρειες, κρύσταλλα και βελούδο χαρίζουν κοσμική διάθεση στο χώρο και κάνουν το σπίτι να μοιάζει με αληθινό παλάτι. Το μοντέρνο Baroque  προστάζει μια πιο ροκ διάθεση, επιβάλλοντας έπιπλα, υφάσματα και ταπετσαρίες στις αποχρώσεις του μαύρου, γκρι, και κόκκινου με αντιθέσεις από έντονες λευκές διακοσμητικές πινελιές. Χαμηλός φωτισμός και παιχνιδίσματα σκιών τονίζουν το μυστικισμό που εκπέμπει η νέα ανανεωμένη τάση, συνθέτοντας μοναδικά θεατρικά σκηνικά, χρήζοντας σας αποκλειστικούς πρωταγωνιστές στο έργο της ζωής σας.

 

Δώστε στο χώρο σας προσωπικότητα και μοντέρνα πολυτέλεια. Υιοθετήστε Baroque στοιχεία και κερδίστε τις εντυπώσεις στο σύγχρονο παιχνίδι της διακόσμησης.

 

 

Μαρία Μπάτσαλα

διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων