Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Επιχρίσεις Όψεων-Επενδύσεις Εξωτ. Επιφανειών / ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Επενδύσεις με πέτρα

/Images/Articles/Επένδυση_με_πέτρα.jpg
/Images/Articles/Επένδυση_με_πέτρα_2.jpg
/Images/Articles/Επένδυση_με_πέτρα_3.jpg

Η χρήση φυσικών πετρωμάτων από τον άνθρωπο χάνεται στα βάθη των αιώνων. Παλαιότερα η πέτρα χρησιμοποιούνταν στις κατασκευές ως κύριο υλικό δόμησης, από το οποίο δομούνταν ο φέρων οργανισμός των κατασκευών, δηλαδή οι πέτρινοι τοίχοι, η φέρουσα τοιχοποϊία όπως ονομάζεται, που δέχονταν τα σεισμικά και τα φορτία της κατασκευής και τα μεταβίβαζαν στο έδαφος.

Σήμερα η πέτρα χρησιμοποιείται λιγότερο ως φέρον δομικό στοιχείο και περισσότερο για την επένδυση εσωτερικών ή εξωτερικών επιφανειών. Η εξέλιξη στην τεχνολογία όσον αφορά την εξόρυξη, τη μεταφορά, την κοπή και την κατεργασία της πέτρας, έχει διευρύνει της εφαρμογές της στην σύγχρονη κατασκευή και πλέον η χρήση της είναι πολύ συχνή.

Γενικά, οι πέτρες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις φυσικές και τις τεχνητές. Τα φυσικά πετρώματα μπορεί να ανήκουν με τη σειρά τους σε μια από τις τρεις κατηγορίες, ιζηματογενή, εκρηξιγενή ή μεταμορφωσιγενή. Η φυσική επενδυτική πέτρα συναντάται σε διάφορους χρωματισμούς, υφές και σχήματα, ανάλογα με την περιοχή και το βάθος εξόρυξής της. Με βάση τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται οι πέτρες υφίστανται και την αντίστοιχη επεξεργασία. Για να δοθεί φυσική όψη στην πέτρα γίνεται για παράδειγμα απολέπιση με καλέμι, ενώ αν θέλουμε να της προσδώσουμε πορώδη επιφάνεια γίνεται κρούση με μυτερό εργαλείο. Η επιφάνεια μιας φυσικής πέτρας μπορεί ακόμα, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, να γίνει γραμμωτή, τραχεία ή και καμπυλόγραμμη, με διάφορες τεχνικές όπως η χάραξη, η αμμοβολή, η τριβή.

Οι τεχνητές πέτρες συναντώνται στην αγορά σε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων, σχημάτων, μεγεθών. Η βιομηχανική παραγωγή λίθων δίνει σήμερα τη δυνατότητα ελεύθερου σχεδιασμού με οικονομικότερο τρόπο. Η βιομηχανική πέτρα είναι λοιπόν συνθετικό υλικό, που για τη δημιουργία της επιλέγονται φυσικά αδρανή, τα οποία με το συνδετικό κονίαμα και την άμμο μπαίνουν σε καλούπια και με τη χρήση οξειδίων του σιδήρου αποκτούν τον εκάστοτε χρωματισμό.

Η επένδυση εξωτερικών επιφανειών με πέτρα, προσδίδει αναμφίβολα στα κτήρια μια πολυτέλεια, ένα ιδιαίτερο ύφος και τα εναρμονίζει σε πολλές περιπτώσεις με το περιβάλλον. Με την κατάλληλη χρήση, η πέτρα μπορεί να συνδυαστεί άψογα με πολλά διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ, να «δέσει» πολύ όμορφα με άλλα υλικά και να δώσει σε μια κατασκευή παραδοσιακό ή μοντέρνο χαρακτήρα, ανάλογα το ύφος της αρχιτεκτονικής που ακολουθείται.

Πέρα όμως από την ομορφιά που χαρίζει η εξωτερική επένδυση με πέτρα στην όψη ενός κτηρίου, σημαντικός παράγοντας για την χρήση της είναι και άλλα χαρακτηριστικά της, που σχετίζονται με την ποιότητα της κατασκευής. Η πέτρα έχει αντοχή στο χρόνο και χρησιμοποιείται ευρέως για μόνωση και στεγάνωση επιφανειών που έχουν παρουσιάσει προβλήματα υγρασίας. Κυρίως οι τεχνητές πέτρες έχουν αυξημένη αντοχή στην υγρασία. Βασικό στοιχείο της επένδυσης μιας εξωτερικής επιφάνειας με πέτρα είναι η σωστή εφαρμογή της τεχνικής, με επιλογή καλού συγκολλητικού υλικού, γιατί η πέτρα έχει κάποιο βάρος που πρέπει η συγκολλητική στρώση να αντέχει, και η δημιουργία αρμών κατάλληλων διαστάσεων ώστε να αποφευχθούν προβλήματα που σχετίζονται με υγρασίες μέσω των αρμών κ.τ.λ.

Όσον αφορά τη συντήρηση της επενδυμένης με πέτρα επιφάνειας, αυτή είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Οι τεχνητές δε πέτρες δεν χρειάζονται καν ιδιαίτερη συντήρηση. Είναι βέβαια λογικό, με την πάροδο του χρόνου, την έκθεση στις διάφορες καιρικές συνθήκες, ήλιος, βροχή, τις εναλλαγές της θερμοκρασίας κ.α. να υπάρχει κάποια φθορά στις πέτρες ή τους αρμούς λόγω διαστολής-συστολής και επίδρασης όλων των παραπάνω στις επιφάνειες των δομικών αυτών υλικών. Για τη σωστή συντήρηση επομένως των φυσικών κυρίως, αλλά και των τεχνητών πετρών, υπάρχουν κατάλληλα καθαριστικά, αδιαβροχοποιητικά, ενισχυτικά χρώματος και άλλα υλικά που με την επάλειψη τους πάνω στην εξωτερική επενδυμένη επιφάνεια αυξάνουν την ανθεκτικότητα και αποτρέπουν την εμφάνιση πιθανών προβλημάτων.
Παράλληλα βέβαια με την ποιότητα των υλικών, την επιλογή τους μέσα από μια τεράστια σήμερα ποικιλία, τη σωστή εφαρμογή της επένδυσης και την σωστή συντήρηση της, ένα άλλο θέμα που πρωτίστως απασχολεί είναι το κόστος της επένδυσης μιας εξωτερικής επιφάνειας. Το κόστος λοιπόν μιας τέτοιας εργασίας είναι ανάλογο με το είδος της πέτρας που θα επιλέξετε να τοποθετήσετε. Πέραν του κόστους του ίδιου του υλικού, που είναι προφανώς ανάλογο της ποιότητας και της εμφάνισής του, το κόστος της εργασίας ενός τεχνίτη ή ενός συνεργείου ποικίλει ανάλογα με το έργο. Αν θέλετε δηλαδή να υπολογίσετε το ύψος των εξόδων για μια τέτοια ενέργεια, θα πρέπει να ενημερώσετε τον τεχνίτη για το είδος της επένδυσης, το σχέδιο που θέλετε να έχει και το είδος της πέτρας που θα χρησιμοποιηθεί, αν είναι δηλαδή ακατέργαστη ή αν χρειαστεί να υποστεί κάποια επεξεργασία πριν την τοποθέτηση, αν είναι έτοιμη κομμένη ή απαιτείται κόψιμο από τον ίδιο.

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση πέτρας για την επένδυση μιας εξωτερικής επιφάνειας ανεβάζει την αισθητική ενός κτηρίου, αν φυσικά χρησιμοποιηθούν σωστά τα κατάλληλα υλικά για την κάθε περίπτωση. Κατεργασμένες ή ακατέργαστες, με ανομοιόμορφους ή κανονικούς σχηματισμούς, με ιδιαίτερο ανάγλυφο, διάφορους χρωματισμούς και διατάξεις, οι πέτρες βρίσκονται στην αγορά σε τεράστια γκάμα, η οποία βαίνει αυξανόμενη οδηγούμενη από τις αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις της σύγχρονης κατασκευής.


Ασημίνα Κουντεμάνη
Πολιτικός Μηχανικός