Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Οικοδομή / ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Δομικά υλικά: Κατηγορίες και χρήσεις.

/Images/Articles/Μεταλλικός_σκελετός.jpg
/Images/Articles/Μεταλλικός_σκελετός_2.jpg
/Images/Articles/Μεταλλικός_σκελετός_3.jpg

Δομικά υλικά ονομάζονται τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τεχνικών έργων και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, φυσικά και τεχνητά. Τα φυσικά δομικά υλικά είναι διαθέσιμα στη φύση, όπως για παράδειγμα το ξύλο, οι πέτρες, ο πυλός, ενώ τα τεχνητά δομικά υλικά παράγονται με τεχνικά μέσα και σε αυτά συγκαταλέγονται το σκυρόδεμα, ο χάλυβας, το γυαλί κ.τ.λ. Μια περεταίρω διάκριση των τεχνητών υλικών γίνεται ανάλογα με τις βασικές χαρακτηριστικές τους ιδιότητες, κι έτσι προκύπτουν οι εξής κατηγορίες: κεραμικά (π.χ. σκυρόδεμα), μέταλλα (π.χ. χάλυβας, αλουμίνιο), πολυμερή (π.χ. πολυουρεθάνη, εποξειδικές ρητίνες) και σύνθετα υλικά (συνδυασμοί των προηγούμενων τριών κατηγοριών).

Ανάλογα με το είδος της κατασκευής πρέπει να γίνεται και η κατάλληλη επιλογή δομικών υλικών και αυτό προϋποθέτει καλή γνώση των ιδιοτήτων και της συμπεριφοράς αυτών καθώς και του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται η κατασκευή. Ειδικότερα, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι εξωτερικοί παράγοντες που επιδρούν στην κατασκευή, ο τρόπος συμπεριφοράς των δομικών υλικών στις εξωτερικές επιδράσεις, οικονομικοί παράγοντες, όπως το κόστος των υλικών σε συνάρτηση με την αποτελεσματικότητα τους, το κόστος συντήρησής τους, η φιλικότητα τους προς το περιβάλλον, που περιλαμβάνει τις ενεργειακές ιδιότητες τους και κατ’επέκταση το κόστος που επιβαρύνει τον χρήστη ως ένοικο της εκάστοτε κατασκευής.

Οι παράγοντες που επιδρούν στα δομικά υλικά και είναι απαραίτητο να εξετάζονται πριν την επιλογή και τη χρήση τους είναι οι κλιματολογικές συνθήκες, η υγρασία, η θερμοκρασία, ο άνεμος, το νερό και επίσης η έκθεση σε ειδικές συνθήκες, οξέα, άλατα, χημικές ουσίες ακόμα και η ύπαρξη βλάστησης.

Σήμερα, στην ελληνική και γενικότερα στη διεθνή αγορά υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία δομικών υλικών, ενώ οι ρυθμοί παραγωγής νέων προϊόντων είναι εκρηκτικοί. Ως εκ τούτου, εκτός από το τσιμέντο, τον δομικό χάλυβα, το ξύλο, τα τούβλα, έχει σήμερα κανείς στη διάθεση του υλικά ειδικών απαιτήσεων, αυξημένων αντοχών, προηγμένης μορφής, υλικά ενισχυμένα, φιλικά στο περιβάλλον κ.α.

Έτσι, ο κατασκευαστής, ο μηχανικός, ο ιδιοκτήτης καλείται να επιλέξει για κάθε εργασία που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας κατασκευής, δομικά υλικά μέσα από μια τεράστια γκάμα. Ξεκινώντας από το οπλισμένο σκυρόδεμα, διακρίνουμε διάφορες κατηγορίες τσιμέντου και σιδήρου που το αποτελούν, υλικά δηλαδή διαφόρων αντοχών, σκυροδέματα εμποτισμένα με πολυμερή, με πρόσμικτα, οπλισμούς για ειδικές συνθήκες περιβάλλοντος (υγρασία, ύπαρξη αλκαλίων), ακόμα και οπλισμούς από σύνθετα υλικά και όχι χαλύβδινους, των οποίων βέβαια η χρήση είναι πολύ περιορισμένη και η τιμή συγκριτικά με τον χαλύβδινο οπλισμό υψηλή. Στις συνήθεις κατασκευές (κατοικίες, έργα περιορισμένης κλίμακας) γίνεται χρήση σκυροδέματος κατηγορίας C20/25 και οπλισμού από χάλυβα κατηγορίας B500C. Συχνή και προτεινόμενη είναι και η χρήση πρόσμικτων στο σκυρόδεμα για καλύτερη κατεργασία και διάστρωση. Επιπλέον οφέλη από τη χρήση τους είναι η γενικότερη βελτίωση των ιδιοτήτων του σκυροδέματος, δηλαδή η βελτίωση της εργασιμότητάς του, η αύξηση της αντοχής και της ανθεκτικότητάς του.

Όσον αφορά την τοιχοποιία, έχει κανείς τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε διάφορα υλικά με βάση τις ιδιότητες τους και την καταλληλότητά τους για την εκάστοτε κατασκευή. Συνηθέστερο δομικό υλικό για την πλήρωση των τοίχων ενός κτηρίου είναι το κοινό τούβλο, το οποίο χρησιμοποιείται σε διπλή διάταξη για τις εξωτερικές τοιχοποιίες, περικλείοντας την μόνωση, και σε μονή διάταξη για τους εσωτερικούς τοίχους. Μια άλλη λύση, για κάποιον που θα αποφασίσει να εφαρμόσει εξωτερική θερμομόνωση στο κτήριο, είναι η τουβλίνα, η οποία έχει μεγαλύτερο βέβαια πάχος από το κοινό τούβλο (19εκ.), τοποθετείται όμως σε μονή διάταξη (απαιτείται δηλαδή μόνο μια σειρά τουβλίνες), κι έτσι εξοικονομείται τελικά χώρος στο εσωτερικό του σπιτιού και μειώνεται το κόστος των εργατικών, αφού η εφαρμογή της είναι γρηγορότερη. Ένα ακόμη δομικό υλικό τοιχοποιίας είναι οι τσιμεντόλιθοι, οι οποίοι έχουν χαμηλό κόστος συγκριτικά με τα άλλα υλικά, έχουν όμως ανεπαρκείς θερμομονωτικές ιδιότητες γι’αυτό και χρησιμοποιούνται συνήθως για την κατασκευή αποθηκών και άλλων βοηθητικών χώρων. Οι πλίνθοι από πορομπετόν είναι δομικά υλικά, η χρήση των οποίων βαίνει αυξανόμενη. Έχει επικρατήσει να αναφέρονται με το όνομα του κατασκευαστή τους alphablock ή YTONG και λόγω του μικρού βάρους τους, προτιμούνται σε περιπτώσεις προσθήκης ορόφων σε υπάρχουσες κατασκευές. Τα πλεονεκτήματα τους όμως, όπως η επαρκής θερμομόνωση και η πυραντίσταση, καθώς και η ταχύτητα της κατασκευής, τα θέτουν ως ανταγωνιστικό υλικό σε κάθε εφαρμογή τοιχοποιίας. Μια ακόμα λύση για την κατασκευή της τοιχοποιιας είναι οι γυψοσανίδες, για εσωτερικούς τοίχους κυρίως, οι οποίες έχουν χαμηλό βάρος, δεν απαιτούν σοβάτισμα και μπορούν να παρέχουν ικανοποιητική θερμομόνωση και αντοχή στην φωτιά. Εναλλακτική πρόταση σε αυτό είναι η χρήση τσιμεντοσανίδων. Τέλος, για λόγους αισθητικής αλλά και καλύτερου φωτισμού των χώρων, δίνεται η λύση των υαλότουβλων ως υλικών κατασκευής μιας τοιχοποιιας, σε διάφορους χρωματισμούς και σχέδια.

Αν επεκταθούμε και στα δομικά υλικά για επενδύσεις, τότε η ποικιλία γίνεται τεράστια, από πέτρα, πλακάκι, μάρμαρο έως γυαλί, ξύλο κ.α. Ανάλογα με το ύφος του κτηρίου και την αρχιτεκτονική του, επιλέγονται και τα κατάλληλα υλικά, αλλά και συνδυασμός αυτών, με σκοπό το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα και την ορθότερη ένταξη του κτηρίου στο περιβάλλον.

Συνειδητοποιούμε λοιπόν, πως η ανάγκη για βελτίωση των κατασκευών, τόσο από θέμα αντοχής όσο και από αρχιτεκτονικής άποψης, έχει οδηγήσει στην παραγωγή δομικών υλικών σε πολύ μεγάλο εύρος και αυτό σημαίνει πως στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα υλικά διαφόρων ποιοτήτων αλλά και διαφόρων τιμών. Πολύ καλή ποιότητα σε συνδυασμό με προσιτή τιμή είναι φυσικά το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Ασημίνα Κουντεμάνη
Πολιτικός Μηχανικός