Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Γιορτινό art de la table

/Images/Articles/Γιορτινό_τραπέζι.jpg
/Images/Articles/Γιορτινό_τραπέζι_2.jpg
/Images/Articles/Γιορτινό_τραπέζι_3.jpg
/Images/Articles/Γιορτινό_τραπέζι_4.jpg
/Images/Articles/Γιορτινό_τραπέζι_5.jpg
/Images/Articles/Γιορτινό_τραπέζι_6.jpg

Οι γιορτινές ημέρες είναι ιδιαίτερες και η ατμόσφαιρα του σπιτιού σημαντική για να διατηρηθεί η μυσταγωγία τους. Όταν λοιπόν όλο το σπίτι είναι ντυμένο με τα καλά του, για να υποδεχτεί τους επισκέπτες, δεν μπορεί να εξαιρεθεί το τραπέζι του φαγητού από τον ανάλογο στολισμό. Η τραπεζαρία είναι το σημείο που μαζεύεται η οικογένεια και οι στενοί φίλοι για να γιορτάσουν και να ανταλλάξουν ευχές!

Γήινα χρώματα, λαμπερά κόκκινα, μεταλλικά χρυσά και ασημένια στοιχεία, χαρίζουν την κατανυκτική διάθεση που αρμόζει σε τόσο ιδιαίτερες στιγμές. Η συμβολική διάσταση των χρωμάτων έχει εξέχουσα θέση για τα διακοσμητικά στολίδια του συγκεκριμένου χώρου. Το λευκό εμπεριέχει την αλήθεια και την αγνότητα, το πράσινο την ελπίδα και τη νέα ζωή, το κόκκινο τη λάμψη και τη γιορτινή διάθεση, ενώ τα μεταλλικά χρώματα προσφέρουν φωτεινότητα και δείχνουν πολύτιμα στο χώρο.

Προτιμήστε ένα λευκό (ή σε pastel χρώματα) λινό τραπεζομάντιλο (που δίνει περισσότερη επισημότητα από τα table mats), μονόχρωμο, με κεντήματα ή με σταμπαρισμένα γιορτινά μοτίβα. Επίσης ελέγξτε ώστε να κρέμεται τουλάχιστον 30 εκ. από το τραπέζι. Μπορείτε ακόμα να τοποθετήσετε στο κέντρο του τραπεζιού ένα καρέ σε μεταλλικό ή κόκκινο χρώμα. Κάτω από το τραπεζομάντηλο είναι καλύτερο να στρώσετε ένα άλλο ύφασμα (τσόχα), ώστε να προστατεύεται το τραπέζι και να περιορίζεται ο κρότος των σκευών κατά το σερβίρισμα. Ενώ όσοι λατρεύουν το μινιμαλιστικά μοντέρνο ύφος, ακόμα και στις γιορτές, μπορούν να επιλέξουν από ένα έως τρία runner σε ποιότητα οργαντίνας με μεταλλικά κεντήματα για να στρώσουν το γιορτινό τους τραπέζι.

Τα σερβίτσια διαλέξτε να είναι από λευκή πορσελάνη ή αλλιώς επιλέξτε κάποιο εποχιακό σερβίτσιο με συμβολικά μοτίβα. Τα πιάτα τοποθετούνται σε απόσταση περίπου 3 εκ. από την άκρη του τραπεζιού και 40 εκ. μεταξύ τους. Ξεκινήστε τοποθετώντας πρώτα ένα ρηχό πιάτο και πάνω από αυτό το πιάτο της σούπας. Αλλιώς τοποθετήστε ένα μεγάλο ρηχό πιάτο που θα παραμείνει στο τραπέζι καθ? όλη τη διάρκεια του γεύματος και πάνω σε αυτό θα τοποθετείτε τα πιάτα που θα σερβίρετε. Τα ποτήρια προτιμήστε να τα τοποθετήσετε στο επάνω μέρος του πιάτου και λίγο δεξιά, πιο κοντά στο πιάτο βάλτε το ποτήρι του νερού και δεξιά το ποτήρι του κρασιού/ σαμπάνιας. Προτιμήστε καλύτερα τα κολονάτα ποτήρια από κρύσταλλο ή γυαλί και αν θέλετε μπορείτε να παίξετε με διαφορετικά χρώματα και σχέδια για το καθένα, δίνοντας μια χαρούμενη νότα.

Τα μαχαιροπήρουνα επιλέξτε να είναι ασημένια, επάργυρα ή ανοξείδωτα. Δεξιά του πιάτου τοποθετήστε το μαχαίρι, με το κοφτερό του μέρος προς το πιάτο και το κουτάλι της σούπας στα δεξιά του μαχαιριού με το κοίλο μέρος προς τα πάνω. Το πιρούνι τοποθετείται στην αριστερή πλευρά του πιάτου και το κουτάλι του γλυκού στο επάνω μέρος του πιάτου με το κοίλο μέρος προς τα κάτω και τη λαβή προς τα δεξιά. Τα πετσετάκια μπορούν να είναι in set με το τραπεζομάντιλο ή σε ένα ιδιαίτερο ύφασμα με ασημοκλωστή (lurex) για λάμψη. Προτιμήστε να τοποθετήσετε τις πετσέτες μέσα στα πιάτα, διακοσμώντας τες με το ειδικό βραχιόλι (rond de serviette), αφού η τοποθέτησή τους στα ποτήρια θεωρείται ξεπερασμένη για το Art de la Table στα σπίτια και συνηθίζεται πλέον μόνο σε εστιατόρια, σε ξενοδοχεία κ.α. Επίσης μπορείτε να τις διπλώσετε σε τετράγωνο ή τρίγωνο σχήμα και επάνω τους να τοποθετήσετε ένα μπιλιετάκι με ευχές.

Απαραίτητο είναι ένα διακοσμητικό στο κέντρο του τραπεζιού, το οποίο δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο ούτε πολύ ψηλό. Μια κλασική λύση είναι μια σύνθεση από φρούτα (ρόδια, μήλα κ.α.), καρπούς (βελανίδια, κουκουνάρια, κάστανα κ.α.) και διακοσμητικά τμήματα φυτών (φύλλα, κλαδιά, λουλούδια) που μπορούν να στερεωθούν σε ειδικό σφουγγαράκι. Ακόμα μπορείτε να τοποθετήσετε μέσα σε ένα γυάλινο δοχείο διακοσμητικές γιρλάντες, φωτάκια ή υφασμάτινα τούλια και να συνοδέψτε τη σύνθεσή σας με ρόδια, κλαδιά, καρπούς, άνθη ακάνθου ή αλεξανδρινού, ξύλινες χειροποίητες μπάλες ή τεχνητές χιονόμπαλες. Αν παρ? ολ? αυτά θελήσετε να στολίσετε το τραπέζι με άνθη, ελέγξτε έτσι ώστε να μην ενοχλούν τους συνδαιτυμόνες στο να βλέπονται μεταξύ τους και να σερβίρονται. Έτσι προτιμήστε να φτιάξετε μικρά μπουκετάκια και να τα βάλετε ανάμεσα από τα πιάτα, ενώ για περισσότερη λάμψη στολίστε τα με χρυσόσκονη και ασημόσκονη ή δέστε τα με όμορφες μεταξωτές κορδέλες!

Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε κρυστάλλινα κηροπήγια ή φωτοφόρα με λευκά κεριά και να δειπνήσετε στο φως των κεριών! Εναλλακτικά τοποθετήστε πολλά λευκά κεριά διαφόρων υψών μέσα σε ένα γιορτινό παραδοσιακό στεφάνι και βάλτε το στο κέντρο του τραπεζιού. Για ένα ακόμη πιο ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα τοποθετήστε ρεσό μέσα σε μια γυάλα με νερό μαζί με διάσπαρτα αρωματικά: κανέλα, αιθέρια έλαια, αποξηραμένα αρωματικά άνθη κ.α.

Αποφασίστε να χρησιμοποιήσετε ένα βοηθητικό κινητό τραπεζάκι για την κανάτα του νερού, τις φιάλες με τα ποτά, τη σαμπανιέρα και το καλάθι με το ψωμί, ενώ για μεγαλύτερη επισημότητα μπορείτε να τα ακουμπήστε όλα μέσα σε έναν όμορφο δίσκο. Ακόμη ελέγξτε ώστε ο χώρος να φωτίζεται άπλετα και να θερμαίνεται επαρκώς. Επιλέξτε όμορφη μουσική για να παίξει και αποφύγετε να δείτε τηλεόραση όπως συνήθως? πολλές ευχές για το πιο γιορτινό τραπέζι!


ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Ε.Ι.