Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Πράσινο σπίτι

/Images/Articles/πρασινιο_σπιτι.jpg

Πράσινο σημαίνει φύση, ομορφιά, σημαίνει ζωή. «Πράσινο» σπίτι τι σημαίνει; Είναι το σπίτι που κατασκευάζεται και λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και τα προτερήματα που μας χαρίζει η φύση.

Έχει διαπιστωθεί ότι ο κτιριακός τομέας καταναλώνει 30-40% της συνολικής ενέργειας που παράγεται στην Ευρώπη, ενώ ευθύνεται για το 40-45% των επιβλαβών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ένα «πράσινο» σπίτι μπορεί να εξασφαλίσει ελάχιστη έως και μηδενική κατανάλωση ενέργειας προσφέροντάς μας παράλληλα σημαντικά οικονομικά οφέλη. Συχνά, όμως, κανείς αναρωτιέται πώς να φτιάξει το δικό του σπίτι «πράσινο».

Η κατασκευή ενός «πράσινου» σπιτιού αρχίζει από το σωστό σχεδιασμό. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές και κλιματολογικές συνθήκες, αξιοποιεί τις διαθέσιμες περιβαλλοντικές πηγές: τον ήλιο, τον αέρα, το νερό, το έδαφος και εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές εσωκλιματικές συνθήκες, συμβάλλοντας σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας της κατοικίας. Ο σωστός προσανατολισμός, τα αποδοτικά σχεδιασμένα ανοίγματα, οι κατάλληλες μέθοδοι σκίασης και πολλοί ακόμη παράγοντες ενδείκνυται να μελετηθούν σχολαστικά από τη φάση του σχεδιασμού.

Όσον αφορά τις πρώτες ύλες της κατασκευής, κυκλοφορούν οικοδομικά υλικά, φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον που φέρουν ειδική σήμανση. «Πράσινοι» σοβάδες, πατώματα από φελλό ή μπαμπού, πλακάκια από ανακυκλωμένο αλουμίνιο και γυαλί, οικολογικές μπογιές, και γενικότερα υλικά που δεν περιέχουν επικίνδυνα χημικά συστατικά, δεν συντελούν μόνο στην κατασκευή μιας «πράσινης» κατοικίας, αλλά διασφαλίζουν και την ποιότητα της υγείας μας.

Η επιλογή των υλικών για τη μόνωση στην ταράτσα, τα δάπεδα και τους τοίχους παίζει επίσης ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, καθώς από εκεί χάνεται το 50% της θερμότητας του χώρου. Η σωστή θερμομόνωση, καθώς και η απαραίτητη συντήρησή της, εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα μειώνοντας σημαντικά τα έξοδα για θέρμανση και ψύξη. Για τις πράσινες κατασκευές συνίστανται φυσικά υλικά όπως ο φελλός ή η κυτταρίνη, ενώ ειδικές κατασκευές όπως οι ηλιακοί τοίχοι, μπορούν να επιφέρουν επιπλέον ενεργειακά οφέλη. Η επιμελημένη μόνωση της ταράτσας με κατάλληλα ανακλαστικά υλικά στη τελική επιφάνεια, παίζει επίσης σπουδαίο ρόλο στη σωστή θερμομόνωση. Μια ακόμα επιλογή για μόνωση της ταράτσας είναι και η φύτευση στη στέγη, η οποία εκτός από έναν από έναν χώρο ξεκούρασης και αναψυχής ,προσφέρει και αλλαγή του μικροκλίματος στην κατοικία. Παράλληλα, η φυτεμένη στέγη συγκρατεί μέρος της βροχής, με αποτέλεσμα τη μικρότερη επιβάρυνση του δικτύου αποχέτευσης όμβριων και τον περιορισμό των πλημμύρων στους δρόμους. Όσον αφορά τα εξωτερικά κουφώματα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι υπεύθυνα για το 30% περίπου των θερμικών απωλειών μιας κατοικίας. Τοποθετώντας κουφώματα με καλές θερμομονωτικές ιδιότητες, διπλά ενεργειακά τζάμια, θερμοδιακοπή, εξοικονομούμε ενέργεια, η απόσβεση της κατασκευής πραγματοποιείται σχετικά σύντομα και απολαμβάνουμε πολλαπλά οικονομικά οφέλη.

Τα μέσα θέρμανσης και ψύξης αποτελούν επίσης έναν σημαντικό παράγοντα στην κατανάλωση ενέργειας. Ο έλεγχος και η συντήρηση του καυστήρα πρέπει να γίνεται τακτικά, ενώ η αντικατάστασή του με έναν νέο χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης, θα μας εξασφαλίσει σημαντικό κέρδος. Οι καυστήρες φυσικού αερίου αποτελούν μια πολύ αποδοτική λύση. Οι ανεμιστήρες είναι σαφώς πιο οικονομική λύση από τα κλιματιστικά, αλλά ακόμα και στην περίπτωση επιλογής κλιματιστικού, νέες τεχνολογίες εξασφαλίζουν υψηλές ενεργειακές αποδόσεις. Επίσης, τα ενεργειακά τζάκια αποτελούν ένα μέσο θέρμανσης που με μικρό κόστος σε καύσιμο μπορούν να αποδώσουν επαρκώς.

Με την εξέλιξη τις τεχνολογίας πλέον είμαστε σε θέση όχι μόνο να εξοικονομούμε ενέργεια για την κατοικία μας, αλλά να εκμεταλλευόμαστε άμεσα την ενέργεια φυσικών πηγών όπως ο ήλιος, ο άνεμος, το έδαφος. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας εκμεταλλεύεται την ενέργεια του ηλίου, παρέχοντάς μας δωρεάν ζεστό νερό. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα, συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια και τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική. Μπορούν να καλύψουν απόλυτα τις οικιακές μας ανάγκες και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα πώλησης μέρους της ενέργειας που παράγεται στην αρμόδια Αρχή ηλεκτρισμού. Αντίστοιχα, ηλεκτρική ενέργεια παράγεται με τις οικιακές ανεμογεννήτριες, οι οποίες αξιοποιούν την αιολική ενέργεια. Η γεωθερμία, τέλος, αποτελεί μια εξελιγμένη μέθοδο που εκμεταλλεύεται τη θερμοκρασία του υπεδάφους για θέρμανση και ψύξη.

Σε κάθε περίπτωση, βασική παράμετρο για την ενεργειακή απόδοση και οικονομία ενός «πράσινου» σπιτιού, αποτελεί η δική μας οικολογική συμπεριφορά κατά τη χρήση του. Επιλέγουμε ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α. Αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες με λαμπτήρες φθορισμού. Τοποθετούμε βρύσες με περιορισμό ροής. Χρησιμοποιούμε τις τέντες σωστά, ανάλογα με την εποχή και την ηλιοφάνεια. Τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες δροσίζουμε το χώρο, κατά τις βραδινές ώρες. Συμμετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια ανακύκλωσης υλικών. Διάφορες μικρές καθημερινές συνήθειες, λοιπόν, μπορούν να επιφέρουν πολύ σημαντική οικονομία και πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη.

Στην Ελλάδα από φέτος θα ξεκινήσουν να εκδίδονται τα πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης για όλα τα κτίρια που κατασκευάζονται, πωλούνται ή ενοικιάζονται. Με την πιστοποίηση, οι κατοικίες θα ταξινομηθούν ανάλογα με την ενεργειακή τους απόδοση, όπως συμβαίνει ήδη και στις ηλεκτρικές συσκευές. Ειδικά για τα κτίρια που κατασκευάζονται απαιτείται εκ των προτέρων μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για την ευαισθητοποίησή μας απέναντι στα περιβαλλοντικά θέματα.


Νομίδου Μαρίνα
αρχιτέκτονας μηχανικός