Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Υδραυλικά-Αποχέτευση / ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Φιλτράρισμα του νερού

/Images/Articles/Φίλτρο_νερού.jpg

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το σημαντικότερο αγαθό πάνω στον πλανήτη, που χωρίς την ύπαρξη του οποίου θα ήταν αδύνατο να αναπτυχθεί οποιοδήποτε είδος ζωής, είναι το νερό. Μέσα στο νερό δημιουργήθηκε η ζωή και δεν είναι τυχαίο ότι η NASA το πρώτο πράγμα που εξετάζει σε καινούριους πλανήτες είναι η τυχόν ύπαρξη νερού, σε οποιαδήποτε κατάσταση, προκειμένου να αποφανθεί αν υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχει ή να υπήρξε ποτέ ζωή στον πλανήτη αυτό.

Για το λόγο αυτό οι άνθρωποι, από τότε που ξεκίνησαν να δημιουργούν κοινότητες, φρόντιζαν να εγκατασταθούν κοντά σε ποτάμια και λίμνες. Σήμερα αυτό είναι αδύνατο και για αυτό οι άνθρωποι προσπαθούν να φέρουν το νερό σπίτια τους μέσα από δίκτυα σωληνώσεων πολλών χιλιομέτρων. Ωστόσο, τα δίκτυα αυτά δεν είναι πάντα σε θέση να προσφέρουν καθαρό νερό, απαλλαγμένο από βλαβερές ουσίες και παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως χλώριο, μόλυβδος, νιτρικά άλατα, μέχρι ακόμα και αρσενικό. Σε μερικές περιοχές ειδικά, το νερό είναι παντελώς ακατάλληλο για πόση, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να καταφεύγουν στη λύση του εμφιαλομένου, το οποίο με τη σειρά του είναι πιθανό να εγκυμονεί κινδύνους, εάν δεν έχει προβλεφθεί έτσι ώστε σε όλα τα στάδια της μεταφοράς του να βρίσκεται σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Έτσι λοιπόν όλο και περισσότερα νοικοκυριά καταφεύγουν στη λύση του καθαρισμού του νερού που φτάνει στις βρύσες τους. Υπάρχουν τρεις τρόποι που μπορεί κανείς να καθαρίσει το νερό. Με φίλτρα, με υπεριώδη ακτινοβολία και με τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης.

Η πιο απλή μέθοδος είναι αυτή της χρήσης φίλτρων, και κυρίως φίλτρων ενεργού άνθρακα. Εδώ το νερό ρέει μέσα από ειδικά φίλτρα με οπές πάρα πολύ μικρής διαμέτρου, μικρότερης από τους οργανισμούς που θέλουμε να παρακρατήσουμε. Έτσι το νερό διέρχεται μέσω αυτών αλλά όχι και οι μικροοργανισμοί και τα σωματίδια. Ο ενεργός άνθρακας αυξάνει την απορροφητικότητα των φίλτρων αυτών. Διατίθενται σε πάρα πολλές διαφορετικές κατηγορίες και τιμές και παρέχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Το φίλτρο όμως κάποια στιγμή θα κορεστεί και θα πρέπει οπωσδήποτε να αλλαχτεί, αλλιώς, όχι μόνο δεν θα καθαρίζει το νερό μας, αλλά είναι πολύ πιθανό και να μετατραπεί σε εστία μικροβίων, μολύνοντας το ακόμα περισσότερο.

Συμπληρωματικά με τη χρήση φίλτρων πολλές φορές τοποθετείται και μια λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας. Η λάμπα παράγει υπεριώδη ακτινοβολία σκοτώνοντας όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς, ενισχύοντας έτσι την αποτελεσματικότητα του φίλτρου. Θα πρέπει όμως να υπολογίζουμε ότι προσθέτουμε στα έξοδα συντήρησης και την τακτική αντικατάσταση της λάμπας.

Μια διαφορετική μέθοδος είναι αυτή της αντίστροφης όσμωσης. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος, χρησιμοποιείται ακόμα και για αφαλατώσεις ενώ είναι και η μέθοδος παραγωγής πόσιμου νερού μέσα στα υποβρύχια. Εδώ το νερό οδηγείται σε ένα δοχείο υπό υψηλή πίεση, από το οποίο θα φτάσει στην κατανάλωση μέσω μιας ημιδιαπερατής μεμβράνης. Η ημιδιαπερατή μεμβράνη είναι στην πραγματικότητα ένα φίλτρο με πάρα πολύ μικρές οπές, πολύ μικρότερες από των προαναφερμένων. Το νερό, καθώς είναι υπό υψηλή πίεση, αναγκάζεται να περάσει μέσω της μεμβράνης απολύτως καθαρό, καθώς τίποτα άλλο δεν μπορεί να τη διαπεράσει. Ωστόσο μόνο ένα μέρος του νερού περνάει από τη μεμβράνη: περίπου το ένα τρίτο. Το υπόλοιπο κατευθύνεται κατευθείαν στην αποχέτευση. Αυτό έχει ένα θετικό και ένα αρνητικό. Το νερό που κατευθύνεται προς την αποχέτευση παρασέρνει μαζί του και όλους τους μικροοργανισμούς και τα σωματίδια, ξεπλένωντας στη ουσία τη μεμβράνη αυξάνοντας κατά πολύ τη διάρκεια της ζωής της. Δεν μπορούμε όμως να μην συνυπολογίσουμε στα αρνητικά την απώλεια τόσο μεγάλων ποσοτήτων νερού. Επίσης είναι αμφιλεγόμενο το κατά πόσο είναι τελικά υγιεινό να καταναλώνουμε νερό το οποίο είναι απαλλαγμένο από κάθε είδους στοιχεία, μερικά από τα οποία όχι μόνο δεν είναι βλαβερά αλλά αντιθέτως είναι και πολύ σημαντικά για τον οργανισμό μας.

Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε περιοχή έχει διαφορετική ποιότητα νερού και κάθε νοικοκυριό διαφορετικές ανάγκες. Για αυτό δεν πρέπει ούτε να αγνοούμε τους κινδύνους που μπορεί να συνεπάγεται η κατανάλωση ακάθαρτου νερού, αλλά ούτε και να εμπιστευόμαστε άκριτα τον κάθε πωλητή ο οποίος θα προσπαθήσει να μας τρομοκρατήσει για να μας πουλήσει ένα πανάκριβο σύστημα το οποίο μπορεί να μη χρειαζόμαστε. Η επιλογή απαιτεί σύνεση και καλό ψάξιμο για να βρούμε το σύστημα που ταιριάζει στις ανάγκες και στο πορτοφόλι μας.


Γιώργος Πλατής
Μηχανολόγος