Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Υδραυλικά-Αποχέτευση / ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Αντλίες νερού

/Images/Articles/Αντλία_νερού.jpg
/Images/Articles/Αντλία_νερού_2.jpg
/Images/Articles/Αντλία_νερού_3.jpg

Οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει να μην ανησυχούμε για τον τρόπο με τον οποίο τα λύματα που παράγουμε στο σπίτι μας θα καταλήξουν στην αποχέτευση ή πως τα νερά της βροχής θα καταλήξουν στο δρομο. Η βαρύτητα αναλαμβάνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων τη δουλειά αυτή, με φοβερή επιτυχία. Ωστόσο οι άνθρωποι, στην προσπάθεια τους να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το διαθέσιμο για αυτούς χώρο, φροντίζουν να επεκτείνονται όχι μόνο πάνω από το έδαφος, αλλά και κάτω από αυτό.

Στις περιπτώσεις αυτές είναι που δημιουργείται το πρόβλημα. Στα υπόγεια και ημιυπόγεια δηλαδή των σπιτιών μας, όπου τα νερά δεν έχουν φυσική διέξοδο. Έτσι άμα βρέξει κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν, ενώ δεν είναι και δυνατή η τοποθέτηση ενός μπάνιου κάτω από το επίπεδο του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης. Για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις καταστάσεις αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε αντλίες, ομβρίων και ακαθάρτων, έτσι ώστε να καταφέρουμε να απομακρύνουμε με μηχανικό τρόπο τα ύδατα και να τα επαναφέρουμε στο επίπεδο του δρόμου.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που ορίζουν κάθε αντλία είναι δύο: Η παροχή και το μανομετρικό της. Η παροχή εκφράζει τον όγκο που μπορεί να τραβήξει η αντλία σε συγκεκριμένο χρόνο, συνήθως εκφράζεται σε λίτρα ανά ώρα. Η επιλογή εξαρτάται από τις απαιτήσεις μας. Ανάλογα με τον αριθμό των μπάνιων δηλαδή που θέλουμε να συνδέσουμε στην αντλία ακαθάρτων, η ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται η αντλία ομβρίων και το ύψος βροχόπτωσης που πρόκειται να δεχτεί. Το μανομετρικό από την άλλη εκφράζει την ικανότητα της αντλίας να υπερνικά τις αντιστάσεις ύψους και τριβών και μετριέται σε μέτρα. Δεν πρέπει να μας μπερδέυει το γεγονός ότι τομετράμε σε μέτρα. Δε σημαίνει ότι μας δείχνει το ύψος που μπορεί να σηκώσει η αντλία το νερό. Στην πραγματικότητα μας δείχνει το ύψος που θα μπορούσε να σηκώσει η αντλια το νερό σε περιπτώσεις που δεν υπήρχε καθόλου απώλεια ενέργειας λόγω τριβών στις σωληνώσεις. Σε ιδεατές συνθήκες δηλαδή. Άρα λοιπόν το μανομετρικό της αντλίας θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι μεγαλύτερο από την υψομετρική διαφορά του νερό από το δρόμο.

Ένας από τους κινδύνους που μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει με τις αντλίες, κυρίως των ακαθάρτων, που συνδέονται με ένα μπάνιο, είναι να μπουκώσουν από τα στερεά λύματα. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντλίες με κοπτήρες, όπου τεμαχίζουν όλα τα σώματα που περνάνε μέσα από αυτές, μειώνοντας τον κίνδυνο φραγής. Ακόμα και έτσι όμως δεν μπορεί να είναι κανείς 100% σίγουρος ότι δεν θα περάσει κάποιο σώμα αρκετά σκληρό ή αρκετά μεγάλο και το οποίο θα προκαλέσει προβλήματα. Γαι το λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί οι αντλίες τύπου vortex (περιδίνισης). Σε αυτές η φτερωτή δεν έρχεται καθόλου σε επαφή με τα λύματα. Περιστρέφεται ψηλοτερα από το σωλήνα που κυλάνε τα λύματα, δημιουργώντας την απαραίτητα περιδίνιση η οποία τα παρασύρει και τα αναγκάζει να κινηθούν προς την κατάθλιψη της αντλίας, την έξοδο της δηλαδή. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να περάσει οποιοδήποτε σώμα έχει διάμετρο μικρότερη από αυτή των σωληνώσεων, καθώς η αντλία δεν έχει κανένα κίνδυνο φραγής.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η χρήση μιας αντλίας μπορεί να μας λύσει τα χέρια και να μας βοηθήσει να αποφύγουμε επικίνδυνες καταστάσεις. Καλό είναι λοιπόν να κάνουμε μια σοφή επιλογή καθώς η ζημιά που θα δημιουργηθεί άμα δεν λειτουργήσει σωστά την ώρα που πρέπει, υπερκαλύπτει στο πολλαπλάσιο το κόστος της αγοράς της, ενώ για τις αντλίες όμβριων, οι οποίες τίθενται σε λειτουργία μερικές φορές το χρόνο, είναι σκόπιμο να ελέγχουμε την κατάσταση τους πριν έρθει ο χειμώνας και πιάσουν οι βροχές. Αλλιώς μπορεί να είναι λιγάκι αργά.

 

Γιώργος Πλατής
Μηχανολόγος