Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Υδραυλικά-Αποχέτευση / ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Υδρορροές

/Images/Articles/Υδρορροή.jpg
/Images/Articles/Υδρορροή_2.jpg
/Images/Articles/Υδρορροή_3.jpg

Παλαιότερα, όταν οι ανθρώπινοι οικισμοί δεν είχαν απομακρυνθεί τόσο πολύ από το φυσικό περιβάλλον, κανείς δεν είχε να ανησυχεί που θα καταλήξουν τα νερά της βροχής εγκαταλείποντας τη στέγη του. Οι κεραμοσκεπές φρόντιζαν με την κλίση τους να απομακρύνουν τα νερά τα οποία, περιμετρικά του σπιτιού, έτρεχαν και έπεφταν στον περιβάλλοντα χώρο. Από κει και πέρα το χώμα αναλάμβανε να τα απορροφήσει και να τα απομακρύνει εντέλει από εμάς. Με την αστικοποίηση όμως και τη τσιμεντοποίηση των μεγαλουπόλεων, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Επιβάλλεται τα νερά να συγκεντρώνονται και να κατευθύνονται στους αγωγούς ομβρίων χωρίς να ενοχλούν τους πεζούς που περνάνε κάτω από τα σπίτια.

Έτσι λοιπόν, αρχικώς τοποθετήθηκαν ειδικά διαμορφωμένοι σωλήνες περιμετρικά από τις στέγες των σπιτιών, όπου συγκέντρωναν το νερό και κατόπιν, μέσω υδρορροών το οδηγούσαν σε φρεάτια στο έδαφος και από εκεί στο δρόμο προκειμένου να τα παραλάβει το δίκτυο ομβρίων υδάτων των πόλεων. Αργότερα τοποθετήθηκαν φρεάτια και στα μπαλκόνια προκειμένου να παραλάβουν και τα νερά από αυτά. Έτσι, όλα τα νερά της βροχής πρέπει να αποβάλλονται στο δρόμο και όχι στην αποχέτευση. Σε περιπτώσεις όπου τα νερά δεν μπορούν να μεταφερθούν απευθείας στο δρόμο, όπως για παράδειγμα από τον ακάλυπτο μιας πολυκατοικίας, πρέπει να συλλέγονται σε φρεάτιο και με τη χρήση αντλίας να μεταφέρονται στο εμπρόσθιο τμήμα.

Ποικίλα υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί για τις υδρορροές, κάθε ένα με τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα του. Αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί λαμαρίνα γαλβανιζέ, ωστόσο υπόκειται πολύ γρήγορα σε διάβρωση και άρα εγκαταλείφθηκε. Οι πλαστικές είναι μια φθηνή λύση, και αυτές όμως τις "ψήνει" ο ήλιος και άρα υπάρχει κίνδυνος με την πάροδο του χρόνου να σπάσουν ακόμα και αν εφαρμοστεί πολύ μικρή πίεση πάνω τους. Υδρορροές από χυτοσίδηρο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σπίτια με κλασσικό στυλ, λειτουργώντας ταυτόχρονα και ως διακοσμητικό στοιχείο, με την ανάλογη βέβαια οικονομική επιβάρυνση. Τέλος ο χαλκός, οποίος έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής, μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή λύση.

Μία σχετικά καινούρια εφαρμογή είναι οι συνεχόμενες υδρορροές από αλουμίνιο. Η βασική ιδέα είναι ότι η υδρορροή κατασκευάζεται κατά περίπτωση, ακριβώς στα μέτρα και τις διαστάσεις που απαιτεί η εκάστοτε οικοδομή. Έτσι αποφεύγουμε τις ενώσεις, όπου και αποτελούν το πιο επικίνδυνα σημεία για διαρροή, ενώ αξιοποιούμε και στο έπακρο τα υλικά μας, χωρίς κοψίματα και σπατάλες, καθώς η υδρορροή κόβεται απευθείας στα μέτρα μας. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι τυχόν διαρροή από μια υδρορροή μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα υγρασίας, καθώς είναι εξωτερικές και υπάρχει περίπτωση να μην αντιληφθούμε εγκαίρως το πρόβλημα.

Ένα φαινόμενο όπου μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε ψηλά κτήρια, είναι αυτό της ηχορύπανσης που προκαλείται από μια υδρορροή. Αυτό συμβαίνει διότι το νερό καθώς πέφτει από μεγάλα ύψη, αποκτά μεγαλύτερη ορμή, συγκρούεται με τα τοιχώματα της υδρορροής και δημιουργεί θόρυβο αρκετά ενοχλητικό. Για να το αποφύγουμε αυτό φροντίζουμε ανά δύο με τρεις ορόφους να δημιουργούμε φρεάτια, το οποία θα συγκεντρώνουν το νερό και κατόπιν θα του επιτρέπουν να μετακινηθεί προς τα κάτω. Με τον τρόπο αυτό μειώνουμε συνεχώς την ταχύτητα του νερού και συνεπώς το θόρυβο που αυτό προκαλεί.

Τελικά οι υδρορροές, αν και δεν τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, διευκολύνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα μας σε περίπτωση βροχόπτωσης, είτε είμαστε πεζοί είτε ένοικοι ενός διαμερίσματος. Για το λόγο αυτό λοιπόν αξίζει να γίνει μια προσεκτική εγκατάσταση που δε θα μας δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον.


Γιώργος Πλατής
Μηχανολόγος