Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Βασικές γνώσεις για τα είδη υγιεινής

/Images/Articles/Μοντέρνα_είδη_υγιεινής.jpg

Όταν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός σπιτιού, έρχεται η ώρα για το πιο «διασκεδαστικό» κομμάτι. Είναι η εποχή όπου πρέπει να ασχοληθούμε με τη διακόσμηση και την αισθητική του και γενικά να δώσει ο καθένας τον προσωπικό τόνο που χρειάζεται να έχει ο χώρος στον οποίο δαπανούμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας μας.

Ένας από τους χώρους που απασχολεί συνήθως πάρα πολύ όσους κατασκευάζουν ή ανακαινίζουν το σπίτι τους, είναι αυτός του μπάνιου. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο επειδή το μπάνιο είναι ένας ιδιόμορφος χώρος, με συγκεκριμένες απαιτήσεις και άλλες τόσες διαφορετικές μορφές, αλλά και λόγω της πληθώρας των επιλογών που υπάρχουν σήμερα στην αγορά, που καταλήγουν σχεδόν πάντα να μπερδεύουν τον επίδοξο αγοραστή και να μην ξέρει που θέλει να καταλήξει.

Ας κάνουμε μια αναφορά, λοιπόν, στα βασικά είδη υγιεινής όπου πρέπει ο καθένας μας να κάνει κάποιες επιλογές.

Ας ξεκινήσουμε από τις μπαταρίες. Τόσο βασικό ώστε κανείς δεν τολμά να διανοηθεί ένα μπάνιο χωρίς αυτές. Η κλασσική μορφή τους είναι με τις δύο χειρολαβές αριστερά και δεξιά. Μία για το ζεστό και μία γιο το κρύο. Η μορφή αυτή όμως τείνει να εξαφανιστεί σιγά σιγά και να αντικατασταθεί από τις μπαταρίες αναμείξεως, όπου περιστρέφοντας ένα μοχλό ρυθμίζουμε την αναλογία ζεστού και κρύου, ενώ ανεβοκατεβάζοντας τον ρυθμίζουμε την ποσότητα το νερού. Σε αυτές είναι πολύ πιο εύκολο να ρυθμίσουμε την επιθυμητή θερμοκρασία του νερού και για αυτό είναι η πρώτη επιλογή στους περισσότερους καταναλωτές. Επίσης υπάρχουν και οι θερμοστατικές μπαταρίες, όπου ρυθμίζουμε την ακριβή θερμορασία του νερού και η μπαταρία αναλαμβάνει να κάνει μόνη της την ανάμειξη. Βέβαια είναι αρκετά πιο ακριβές και για αυτό δύσκολα προτιμώνται. Τέλος υπάρχουν και οι εντοιχισμένες μπαταρίες, για όσους δεν τους αρέσει να τις βλέπουν πάνω στον νιπτήρα τους. Το πλεονέκτημα τους είναι απλά αισθητικό, ενώ στα μειονεκτήματα σίγουρα θα προσθέταμε τη δυσκολία εγκατάστασης και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν σε μία ενδεχόμενη μελλοντική διαρροή.

Για τις μπαταρίες μπορούμε να αναφέρουμε ότι υπάρχουνε κάποιες πρόσθετες συσκευές που μπορούν να τοποθετηθούν στη έξοδο της μπαταρίας μας, που ο σκοπός τους είναι να μειώνουν την παροχή της βρύσης μας αλλά και να αναμιγνύουν το νερό με αέρα. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται η εντύπωση της φυσιολογικής ροής, με τη μισή σχεδόν ποσότητα νερού. Έτσι μπορούμε να εξοικονομούμε και νερό αλλά και ενέργεια, καθώς χρειάζεται να θερμάνουμε μικρότερες ποσότητες νερού για τις ίδιες εργασίες.

Στην επιλογή της ντουζιέρας η πρώτη απόφαση που πρέπει να πάρουμε είναι αν θα γίνει χτιστή με πλακάκια ή θα είναι αγοραστή. Το πλεονέκτημα της χτιστής είναι ότι κανονίζουμε κατά τις ανάγκες μας το σχήμα και το μέγεθος της. Άμα δεν υπάρχει πρόβλημα ειδικού μεγέθους και σχήματος μπορούμε άνετα να επιλέξουμε και μία έτοιμη. Είναι καθαρά θέμα επιλογής. Μετά μπορούμε να την κρύψουμε είτε με μία κουρτίνα είτε με μία καμπίνα. Η καμπίνα είναι ασφαλώς στεγανή ενώ με την κουρτίνα δεν θα αποφύγουμε το βρέξιμο του γύρω χώρου. Είναι αναμφίβολα όμως και σημαντικά ακριβότερη. Βέβαια στην καμπίνα υπάρχει και η δυνατότητα τοποθέτησης στήλης υδρομασάζ, για όσους ενδιαφέρονται να κάνουν το ντουζ μια πραγματική απόλαυση.

Όσον αφορά την μπανιέρα η πρώτη σκέψη είναι αν θα την εγκαταστήσουμε ή όχι. Πολλά σπίτια σήμερα δε βάζουν καθόλου μπανιέρα και χρησιμοποιούν απλά μια ντουζιέρα, εξοικονομώντας έτσι αρκετό χώρο, ειδικά σε μικρά μπάνια, στη βάση της λογικής ότι ελάχιστες φορές στην πραγματικότητα θα γεμίσεις την μπανιέρα για να κάνεις μπάνιο. Οι περισσότεροι τη χρησιμοποιούν απλά για να κάνουν ντουζ. Πάντως για όσους τελικά αποφασίσουν να αγοράσουν οι επιλογές είναι δύο. Μαντεμένια ή ακρυλική. Η μαντεμένια είναι πιο ανθεκτική, αρκετά βαριά και δύσκολη για δύσκολα σημεία, ενώ το χειμώνα είναι και αρκετά κρύα με αποτέλεσμα τη δυσφορία όταν πας να κάνεις μπάνιο. Η ακρυλική από την άλλη είναι πιο ζεστή το χειμώνα, βγαίνει σε πολλά σχέδια και μεγέθη ενώ σα μειονέκτημα θα πρέπει να αναφέρουμε τον περίεργο ήχο που κάνει το νερό όταν πέφτει μέσα της. Πάντως για όσους ενδιαφέρονται για μπανιέρα υδρομασάζ, η ακρυλική είναι μονόδρομος.

Τέλος, ας αναφερθούμε και στους νιπτήρες. Οι επιλογές εδώ είναι καθαρά αισθητικές και πρακτικές. Ο καθένας δηλαδή πρέπει να διαλέξει το υλικό που του αρέσει και τις διαστάσεις που τον βολεύουν, αλλά και που καθορίζονται από τις διαστάσεις του μπάνιου του.

Γενικά πάντως το μπάνιο είναι ένας χώρος που είναι αρκετά εύκολο να δαπανηθούν πολλά χρήματα, και μάλιστα πολλές φορές άσκοπα. Καλό είναι να σκεφτόμαστε αν τελικά και πόσες φορές θα χρησιμοποιήσουμε το καθε τι, για να δούμε άμα αξίζει να το τοποθετήσουμε. Επίσης να βασιστούμε πολύ στο προσωπικό μας γούστο καθώς εμείς θα είμαστε οι χρήστες του χώρου, για πάρα πολλά χρόνια.


Γιώργος Πλατής
Μηχανολόγος