Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Ψευδοροφές-Χωρίσματα-Επενδύσεις Τοίχων / ΨΕΥΔΟΡΟΦΕΣ-ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ, ΓΥΨΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Διαχωριστικά για κάθε ανάγκη

/Images/Articles/ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΑ_2.jpg
/Images/Articles/ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΑ_3.jpg
/Images/Articles/ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΑ_5.jpg
/Images/Articles/ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΑ_6.jpg
/Images/Articles/ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΑ_7.jpg
/Images/Articles/ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΑ_8.jpg
/Images/Articles/ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΑ_9.jpg
/Images/Articles/ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΑ_10.jpg
/Images/Articles/ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΑ_11.jpg
/Images/Articles/Διαχωριστικά_χωρίσματα_1.jpg
/Images/Articles/Διαχωριστικά_χωρίσματα_2.jpg

Η νέα τάση που επικρατεί στην εσωτερική διαμόρφωση και θέλει τους χώρους μιας κατοικίας σχεδόν ενιαίους, τείνει να γίνει συνθήκη στις μέρες μας. Οι αρχιτέκτονες εμπνέονται από τη μόδα των lofts (= επανάχρηση ενιαίων χώρων, πρώην βιομηχανικών κτηρίων) που επικρατεί εδώ και αρκετά χρόνια στο εξωτερικό και που σταδιακά επηρεάζει τη χώρα μας.

Βέβαια οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη σχεδιαστική πρόταση, δεν ήταν μόνο του συρμού. Η οπτική επαφή σχετικών μεταξύ τους χώρων, έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Πάνω απ’ όλα δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν καλύτερα τα τετραγωνικά μέτρα κάλυψης μιας κατοικίας, προσφέρει την ελευθερία της εύκολης και γρήγορης αναδιάταξης των λειτουργιών και τέλος χαρίζει μια πιο όμορφη, φωτεινή και ευρεία αίσθηση του χώρου.

Όλες οι κατασκευαστικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την άμεση επαφή των χώρων με σχετικές λειτουργίες και παρουσίασαν έπιπλα και άλλα αντικείμενα ιδιαίτερης αισθητικής και εργονομίας για κάθε τομέα που συνθέτει μια οργανωμένη κατοικία. Ταυτόχρονα όμως δημιουργήθηκε μια μικρή ανάγκη, αυτή της σχετικής απομόνωσης των χώρων. Καθώς η ανάγκη του ανθρώπου για ιδιωτικότητα δεν αποβάλλεται εύκολα και ίσως θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να συμφιλιωθεί εντελώς με την ιδέα του open planning.

Σε αυτή την περίπτωση τα διαχωριστικά (κινητά ή σταθερά) αποτελούν τη μοναδική λύση στο πρόβλημα, αφού μπορούν να δημιουργήσουν «αόρατους» τοίχους και έτσι αυτοί να λειτουργήσουν ως φράγματα ορατότητας και ήχου. Η πιο συνηθισμένη λύση διαχωριστικών που βρίσκουμε εύκολα στην αγορά είναι οι κουρτίνες - παραπετάσματα (τύπου roller & panel, οι περσίδες, τα κρόσσια κ.α.). Είναι ηχομονωτικές και τις βρίσκουμε σε μεγάλη ποικιλία υλικών, ποιοτήτων και τιμών, ενώ το καλύτερο είναι πως τοποθετούνται και αφαιρούνται γρήγορα και εύκολα.

Εξίσου συνηθισμένο και βατό υλικό διαχωρισμού είναι η γυψοσανίδα. Οι δυνατότητες που μας δίνει είναι πολλές, ενώ χαρίζει ένα πολύ όμορφο, κομψό και κλασικό διακοσμητικό αποτέλεσμα. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως μπορεί να δεχτεί φωτιστικά σώματα σε εμφανή σημεία (spot αλογόνου ή led) είτε σε κρυφά (λαμπτήρες φθορισμού ή νέον) για να δημιουργήσει μια πιο ατμοσφαιρική αίσθηση.

Κάτι αρκετά σύγχρονο πλέον στην αγορά είναι και η χρήση διακοσμητικών επιφανειών τύπου panels που ξεπερνούν πολλές φορές κάθε φαντασία. Εδώ η ποικιλία είναι τεράστια. Επιφάνειες από MDF (ινόπλακες) ή από ξύλο, ανάγλυφες ή διάτρητες (laser cut), μεταλλικές με fusing τεχνοτροπίες ή διάτρητες από ανοδειομένο αλουμίνιο ή ανοξείδωτο, αλλά και πλεχτές από φυσικά υλικά (bamboo ή rattan). Ενώ για τους πιο τολμηρούς προτείνεται η λύση του συνδυασμού των παραπάνω υλικών, όπως ξύλο μαζί με inox super mirror (μεταλλικός καθρέφτης).

Για διαφανή (see through) αποτελέσματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλούς υαλοπίνακες. Αλλιώς για να πετύχουμε ημιδιαφάνεια μπορούμε να δοκιμάσουμε την επεξεργασία με αμμοβολή και ειδική βαφή ή τα φιλμ (triplex – laminated) για χρώμα και για γραφιστικά σχέδια. Παρόμοια αποτελέσματα μπορεί να δώσει η χρήση του Plexiglas. Ενώ ξεφεύγουμε από κάθε τι συνηθισμένο με ένα νέο υλικό που αποτελείται κυρίως από ρητίνη (υγρό γυαλί – συνθετικό) με εγκλωβισμένα υλικά στη μάζα του (φυσικά και μη) ή με ανάγλυφη επιφάνεια. Πρέπει εδώ να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω υλικά αποκτούν άλλη διάσταση όταν φωτίζονται! Άρα μη διστάσετε να τοποθετήσετε κοντά τουλάχιστον μια πηγή φωτός.

Τέλος για τους πιο παραδοσιακούς, οι κλασικές λύσεις του υαλότουβλου και του βιτρό αποτελούν σταθερές και διαχρονικές αξίες, καθώς μπορούν να αποδώσουν διαφορετική αίσθηση αναλόγως τα χρώματα, τη σύνθεση και τη θεματολογία, ώστε και να κινηθούν από κλασικό στυλ μέχρι το πολύ μοντέρνο.

Μην ξεχνάτε πως ακόμα και μια κολόνα στο χώρο, ένα πάσο ή ακόμα και ένα κεντρικό τζάκι μπορούν να αποτελέσουν το ρόλο του διαχωριστικού στοιχείου, αν τα αντιμετωπίσετε κατάλληλα, με οδηγό τη φαντασία και τις ανάγκες σας!


ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Ε.Ι.