Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Ψευδοροφές-Χωρίσματα-Επενδύσεις Τοίχων / ΨΕΥΔΟΡΟΦΕΣ-ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ, ΓΥΨΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Γύψινες δημιουργίες

/Images/Articles/Γύψινα_σε_στυλ_μπαρόκ.jpg
/Images/Articles/Γύψινα_σε_στυλ_μπαρόκ_2.jpg
/Images/Articles/Γύψινα_σε_στυλ_μπαρόκ_3.jpg
/Images/Articles/Γύψινα_σε_στυλ_μπαρόκ_4.jpg
/Images/Articles/Γύψινα_σε_στυλ_μπαρόκ_5.jpg
/Images/Articles/Γύψινα_σε_στυλ_μπαρόκ_6.jpg

Ένα νεοκλασικό κτίριο μας ταξιδεύει σε όμορφες ρομαντικές εποχές. Ιδιοκτησία ευκατάστατων οικογενειών περασμένων δεκαετιών μαρτυράει σήμερα τα χρυσά χρόνια της θαυμαστής γύψινης δημιουργίας και διακόσμησης. Δημιουργίες ενός υλικού που λίγοι γνωρίζουμε και ακόμη λιγότεροι ξέρουμε τη χρησιμότητα του στη δόμηση.

Λευκός σύμμαχος στον τομέα της οικοδομικής ο γύψος, απαλλαγμένος από κάθε είδους τοξικές ή άλλες επικίνδυνες ουσίες είναι φιλικό υλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Προϊόν κρυσταλλικής δομής έχει την ιδιότητα της αναπνοής μέσω των πόρων του προσφέροντας στο χώρο όπου υιοθετείται την υγρασία που περισσεύει. Ως άκαυστο κρυσταλλικό υλικό σε περιπτώσεις πυρκαγιάς μεταμορφώνεται από άνυδρη σε ημιάνυδρη μορφή απελευθερώνοντας ατμό παραγόμενο από το δεσμευμένο στη δομή του νερό, έχοντας ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της φωτιάς. Λειτουργεί παράλληλα και ως ρυθμιστής της υγρασίας σε ένα χώρο καθώς απορροφά και αποβάλει ποσοστά της ανάλογα με τις εκάστοτε κλιματολογικές συνθήκες. Μέσω των πόρων στη δομή του εξασφαλίζονται υψηλές τιμές θερμομόνωσης και ηχοαπορροφητικότητας γεγονός που σε συνδυασμό με την ικανοποιητική μηχανική αντοχή και το μικρό σχετικό βάρος το καθιστά εξαιρετικό για χρήση κυρίως σε διακοσμητικές κατασκευές εσωτερικών χώρων.

Αν είστε λάτρεις της κλασικής διακόσμησης και σας αρέσει η πολυτέλεια και η σιγουριά που αποπνέει η χλιδή τότε σίγουρα ο γύψος θα γίνει ο εκφραστής όλων των εικαστικών σας προσδοκιών. Η χρήση του στο χώρο της αρχιτεκτονικής πηγάζει από τα βάθη των χρόνων στις διακοσμημένες όψεις κτιρίων που χόρευαν στο ρυθμό του Baroque μέχρι και τις σύγχρονες μοντέρνες προσταγές του minimal design. Στο εξωτερικό των κτιρίων απαντάται με τη μορφή διακοσμήσεων γύρω από πόρτες και παράθυρα καθώς και σε μεγάλη ποικιλία από φουρούσια (διακοσμητικα στηρίγματα σε δοκάρια και προσόψεις) και κολωνάκια μπαλκονιών και κλιμάκων.

Σε όποια μορφή κι αν χρησιμοποιηθεί αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους βοηθούς μας στον τομέα της διακόσμησης. Στους εσωτερικούς χώρους τον συναντάμε σε περίτεχνα σχέδια διακόσμησης τζακιών, παραστάσεων, πίλαστρων (σχηματισμοί για την επένδυση δοκαριών και διαχωριστικών) καθώς και σε αγάλματα. Μια περίτεχνη ροζέτα αποτελεί κλασικό παράδειγμα εφαρμογής και συνδυάζεται άψογα με τις περιμετρικές λεπτομέρειες της οροφής και τις αντίστοιχες γύψινες κορνίζες. Με τη βοήθεια των γύψινων μπορείτε να δημιουργήσετε περιμετρικό ή θολωτό κρυφό φωτισμό όπως και όμορφες απλίκες ιδανικά εναρμονισμένες με την υπόλοιπη διακόσμηση. Επιλογές που χρησιμοποιούνται για το φωτισμό και τη δημιουργία ατμοσφαιρικής διάθεσης στο χώρο. Σε μια πιο μοντέρνα minimal διάθεση η χρήση του γύψου περιορίζεται στη δημιουργία εσοχών, ψευδοροφών και διαχωριστικών λειτουργικού ή διακοσμητικού χαρακτήρα. Κυρίαρχη μορφοποίηση του υλικού σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελούν τα καθαρά σχήματα και οι απλές φόρμες τα οποία στοκάρονται και βάφονται στο χρώμα της αρεσκείας σας έτσι ώστε να ταιριάζουν και να δένουν αρμονικά με το υπόλοιπο στυλ και ύφος του σπιτιού σας.

Νέα τάση στο χώρο της διακόσμησης αποτελεί και το Modern Baroque που ζωντανεύει αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία της εποχής. Πολυέλαιοι, έπιπλα, ταπετσαρίες και υφάσματα ακολουθούν το ανανεωμένο κύμα του 16ου αιώνα δίνοντας στο χώρο την επιβλητικότητα ενός πλούσιου διάκοσμου. Εάν μαγευτήκατε απ’ αυτό το σκηνικό, συνθέστε το εύκολα κι εσείς στο δικό σας χώρο υιοθετώντας, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα, γύψινα καλλιτεχνήματα-τελειώματα στην οροφή καθώς και στις κόγχες των δομικών στοιχείων.

Αγκαλιάστε τις δεκάδες φυσικές και τεχνικές ιδιότητες του γύψου. Γνωρίστε τις δυνατότητες και την τεράστια ποικιλία των εφαρμογών του δίνοντας του τη δυνατότητα να δημιουργήσει ατμόσφαιρα και στυλ αντάξιου ενός minimal ή plural περιβάλλοντος ανάλογου των απαιτήσεων και του γούστου σας.


Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων