Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Ψευδοροφές-Χωρίσματα-Επενδύσεις Τοίχων / ΨΕΥΔΟΡΟΦΕΣ-ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ, ΓΥΨΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ψευδοροφές-Χωρίσματα

/Images/Articles/Χωρίσματα.jpg
/Images/Articles/Χωρίσματα_2.jpg
/Images/Articles/Χωρίσματα_3.jpg
/Images/Articles/Χωρίσματα_4.jpg
/Images/Articles/Χωρίσματα_5.jpg

Η τάση της σύγχρονης εποχής υπαγορεύει την ενοποίηση των χώρων ενισχύοντας την οπτική άνεση και αναπτύσσοντας τη λειτουργικότητά τους. Σε πολλές περιπτώσεις όμως προκειμένου να καλύψουμε λειτουργικές και χρηστικές ανάγκες οδηγούμαστε στην αναζήτηση των κατάλληλων διαχωριστικών συστημάτων που θα ικανοποιήσουν επαρκώς το ζητούμενο στόχο.

Οι επιλογές ποικίλλουν. Είναι πολύ σημαντικό να προσδιορίσουμε με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους επιδιώκουμε τον διαχωρισμό. Συχνά ο λόγος που διαχωρίζουμε ένα χώρο είναι για να πετύχουμε την ιδιωτικοποίηση και αυτονομία του, αποκλείοντας και την οπτική επαφή με αυτόν όπως π.χ. ένα υπνοδωμάτιο ή μια αποθήκη. Σε άλλες περιπτώσεις μας ενδιαφέρει μόνο η απομόνωση από τους ήχους η τους θορύβους που δημιουργούνται στον ενιαίο χώρο. Το διαχωριστικό μπορεί επίσης να χρησιμεύει για την προστασία ενός τμήματος του χώρου από νερά, υγρασίες, οσμές ή άλλους παράγοντες. Σε μια διαφορετική εκδοχή αποσκοπούμε σε έναν νοητό διαχωρισμό του ενιαίου χώρου για να επισημάνουμε είτε να τονίσουμε τη διαφορετικότητα των χρήσεων που συγκεντρώνονται σε αυτόν.

Για την κατασκευή χωρισμάτων επιστρατεύονται υλικά όπως η γυψοσανίδα, το ξύλο, το γυαλί, το μέταλλο, συνθετικά υλικά αλλά και η φαντασία μας. Μπορούμε να προσθέτουμε την προσωπική μας πινελιά σε έναν χώρο κατασκευάζοντας ένα διαχωριστικό από ύφασμα, σχοινιά ή άλλα υλικά, είτε τοποθετώντας με τον κατάλληλο τρόπο ένα παραβάν, ένα έπιπλο κλπ. Από τη στιγμή όμως που έχουμε αποφασίσει ότι έχουμε ανάγκη από σταθερό διαχωρισμό του χώρου είναι σκόπιμο να επιλέξουμε μια πιο μόνιμη κατασκευή.

Η γυψοσανίδα τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή χωρισμάτων και σταδιακά κερδίζει έδαφος σαν επιλογή. Παράγεται από φυσικά υλικά, σε πάνελ συγκεκριμένων διαστάσεων συνήθως, ευέλικτα στη χρήση και ευπροσάρμοστα στις απαιτήσεις των κατασκευών. Τα πάνελ γυψοσανίδας τοποθετούνται εκατέρωθεν σε μεταλλικό ή ξύλινο σκελετό με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές κατασκευής και ποιότητας. Στο διάκενο που δημιουργείται μεταξύ των πάνελ, εντός του σκελετού, δίνεται η δυνατότητα τοποθέτησης ηχομονωτικών ή θερμομονωτικών υλικών και ανάλογα με το πάχος του χωρίσματος πραγματοποιείται η διέλευση είτε τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικών, υδραυλικών ή άλλων εγκαταστάσεων. Το τελικό πάχος των συνηθισμένων χωρισμάτων από γυψοσανίδα είναι περίπου οχτώ εκατοστά, αλλά μπορεί να λάβει όσο μεγαλύτερες διαστάσεις θέλουμε ανάλογα με τις ανάγκες των εσωτερικών εγκαταστάσεων οι οποίες εύκολα καθίστανται επισκέψιμες με τη δημιουργία των αντίστοιχων θυρίδων. Επίσης στα χωρίσματα μπορούν να δημιουργηθούν εσοχές, οπές, ή ανοίγματα προκειμένου να τοποθετηθούν κουφώματα. Τα χωρίσματα από γυψοσανίδα σε σχέση με τα κτιστά εξοικονομούν χώρο και είναι γενικά ελαφρές, γρήγορες και οικονομικές κατασκευές χωρίς όμως να υστερούν σε ποιότητα και αντοχή.

Αντίστοιχη ευελιξία και δυνατότητες σαν υλικό για την κατασκευή χωρισμάτων παρέχει και το ξύλο. Τα ξύλινα χωρίσματα προσδίδουν μια ιδιαιτερότητα στο χώρο εμφανίζοντας όλες τις χαρισματικές ιδιότητες του ξύλου. Είναι γενικά πιο επιβλητικές και βαριές κατασκευές και συνήθως αρκετά ακριβότερες. Το ξύλινο χώρισμα αναδεικνύεται περισσότερο όταν βρίσκει εφαρμογή σε σχετικά μικρή επιφάνεια. Από την άλλη, δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν έξυπνες συνθέσεις ενσωματώνοντας ευχάριστα επιπλέον ξυλοκατασκευές: ράφια, βιβλιοθήκες κλπ.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο χώρος που σκοπεύουμε να διαχωρίσουμε δεν διαθέτει ανοίγματα ώστε να του παρέχεται ο απαραίτητος φυσικός φωτισμός. Με ένα συμπαγές χώρισμα θα αναγκαστούμε να αρκεστούμε στον τεχνητό φωτισμό. Δημιουργώντας οπές σε χωρίσματα γυψοσανίδων ή ξύλινα, κατασκευάζοντας διάτρητες επιφάνειες είτε τοποθετώντας πάνελ με περσίδες μπορούμε να επιτρέψουμε τη δίοδο στο φυσικό φως. Ο συνδυασμός των υλικών αυτών με τις χαρισματικές ιδιότητες του γυαλιού μας προσφέρει επιπλέον και την ηχομόνωση στο χώρο. Το γυαλί βέβαια, πλαισιωμένο από ξύλινα ή μεταλλικά πλαίσια είτε στηριζόμενο σε μεταλλικούς οδηγούς, καθώς η εφαρμογή του με υαλότουβλα, αποτελεί και αυτόνομα διαχωριστικό χώρων. Το γυάλινο χώρισμα, παρότι δεν δημιουργεί την αίσθηση του απόλυτα προσωπικού χώρου, ενισχύει τη διαφάνεια και την οπτική άνεση στη διαμερισματοποίηση παρέχοντας ικανοποιητική ηχομόνωση όταν απαιτείται και προσδίδοντας ένα σύγχρονο και τολμηρό στυλ. Ωστόσο τεχνικές που εφαρμόζονται στις γυάλινες επιφάνειες, όπως ο χρωματισμός τους, η αμμοβολή, τα ανάγλυφα, μας επιτρέπουν να πειραματιστούμε με το ποσοστό της διαφάνειας του χωρίσματος και να δημιουργήσουμε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή των γυάλινων διαχωριστικών πρέπει να γίνεται με προσοχή ώστε να εξασφαλίζουν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας.

Πέρα από τον σαφή διαχωρισμό του ενιαίου χώρου με χωρίσματα συχνά αναζητούμε τη λύση που θα αποδίδει νοητό διαχωρισμό ώστε να επισημαίνεται ή να τονίζεται η διαφορετικότητα των χρήσεων που συγκεντρώνονται σε αυτόν. Ο σκοπός αυτός συχνά επιτυγχάνεται μέσω της οροφής. Τα γύψινα διακοσμητικά μοτίβα, εκτός από την ομορφιά και την πολυτέλεια που χαρίζουν στο χώρο, περιγράφουν την οροφή και παιχνιδίζουν με το διαχωρισμό της. Γωνιόκρανα, φατνώματτα, θόλοι και φουρούσια τονίζουν τη διαφορετικότητα και επισημαίνουν τη σημαντικότητα των αντίστοιχων χώρων στους οποίους επιμελώς κατασκευάζονται, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν το στολίδι της οροφής.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο οι οροφές εμπλουτίζονται με την κατασκευή συστημάτων ψευδοροφής. Οι ψευδοροφές δίνουν απεριόριστες προεκτάσεις στο σχεδιασμό και τη διακόσμηση των οροφών. Οι εναλλαγές στα ύψη και η ποικιλομορφία στο σχηματισμό προσδίδουν στους χώρους ένα αισθητικό αποτέλεσμα μοναδικό. Δοκάρια, ηλεκτρομηχανολογικές διελεύσεις και εγκαταστάσεις καλύπτονται επιμελώς πάνω από την επιφάνεια της ψευδοροφής, ενώ στην όψη της απομένουν μόνο τα μαγικά παιχνίδια του φωτισμού και διακριτικά τα απαραίτητα στοιχεία κλιματισμού ή άλλων εγκαταστάσεων. Τα υλικά και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ψευδοροφών ποικίλλουν. Στις κατοικίες συνήθως κατασκευάζονται ψευδοροφές από γυψοσανίδα με στήριξη σε μεταλλικό σκελετό. Η κατασκευή γίνεται γρήγορα, είναι ελαφριά και ανθεκτική και τιμές ποικίλλουν αναλόγως του σχεδιασμού. Στις χαμηλοτάβανες κατοικίες ο σχεδιασμός της ψευδοροφής καλό είναι να περιορίζεται σε τμήματα της οροφής ή περιμετρικά των χώρων, αλλά όταν το ύψος είναι επαρκές ο σχεδιασμός τους είναι μια πρόκληση. Οι κατάλληλα σχεδιασμένες ψευδοροφές, όπως και τα χωρίσματα, μπορούν να μεταμορφώσουν και να ανανεώσουν τους χώρους εξαιρετικά.


Νομίδου Μαρίνα
Αρχιτέκτονας μηχανικός