Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Χρώματα-Σιδηρικά / ΕΣΩΤ. - ΕΞΩΤΕΡ. ΧΩΡΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Τα μυστικά των χρωμάτων

/Images/Articles/χρωματα_χωρου.jpg
/Images/Articles/χρωματα_χωρου_2.jpg
/Images/Articles/χρωματα_χωρου_3.jpg
/Images/Articles/χρωματα_χωρου_4.jpg
/Images/Articles/χρωματα_χωρου_5.jpg
/Images/Articles/χρωματα_χωρου_6.jpg
/Images/Articles/χρωματα_χωρου_7.jpg
/Images/Articles/χρωματα_χωρου_8.jpg
/Images/Articles/χρωματα_χωρου_9.jpg
/Images/Articles/χρωματα_χωρου_10.jpg
/Images/Articles/χρωματα_χωρου_11.jpg
/Images/Articles/χρωματα_χωρου_12.jpg

Ανεξάρτητα από τις επιμέρους ιδιότητές τους, τα χρώματα έχουν τη δική τους γλώσσα έκφρασης. Γλώσσα που ίσως σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη την επόμενη φορά που θα θελήσετε να μεταμορφώσετε τον προσωπικό σας χώρο. Και ένας από τους απλούστερους τρόπους για να ανανεώσετε το σπίτι σας είναι να του δώσετε ένταση με την βοήθεια των χρωμάτων. Η επιλογή της σωστής χρωματικής παλέτας μπορεί να δημιουργήσει ένα οπτικό αποτέλεσμα, το οποίο θα αλλάξει εντελώς το σκηνικό της ζωής σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο ως πέντε χρώματα ανάλογα με τις ανάγκες σας. Θα πρέπει όμως να θυμάστε ότι το πού, το πόσο και το πώς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του τέλειου αποτελέσματος. Δεν είναι απαραίτητο όλα τα χρώματα να μπουν στον τοίχο. Παίξτε και με τα υφάσματα και τα έπιπλα. Και βέβαια να θυμάστε ότι το «παν μέτρον άριστον», που έλεγαν και οι αρχαίοι, ισχύει και στην περίπτωση των χρωμάτων. Το παιχνίδι των αποχρώσεων είναι ο πιο σύντομος δρόμος που θα οδηγήσει σε ένα χώρο με έντονη προσωπικότητα. Παίξτε και δημιουργήστε εντυπωσιακά σκηνικά χωρίς μεγάλο κόστος. Καταλήξτε σε μια βασική χρωματική παλέτα και παίξτε με τους τόνους της σε διάφορες επιφάνειες. Τοίχοι, υφάσματα, ταπετσαρίες, έπιπλα, φωτιστικά και μικρά διακοσμητικά αποτελούν τον καμβά που θα φιλοξενήσει τον προσωπικό σας πίνακα ζωγραφικής, τον οποίο εσείς θα φιλοτεχνήσετε. Μη διστάζετε πια, τολμήστε και δώστε χρώμα στην καθημερινότητα σας.

Εμείς θα σας αποκαλύψουμε μικρά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τις σωστές επιλογές ώστε να δώσετε στο χώρο σας το ύφος και το στυλ που του ταιριάζει.

• Τα χρώματα επηρεάζουν την αντίληψη που έχετε για τις διαστάσεις ενός χώρου. Τοίχοι με έντονα χρώματα μικραίνουν τον χώρο, ενώ αντίθετα εκείνοι με απαλά τον μεγαλώνουν. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα να «διορθώσετε» τις διαστάσεις ενός δωματίου.


Τα θερμά, όσα δηλαδή περιέχουν κόκκινο και κίτρινο, σχετίζονται με την ενεργητικότητα και προσδίδουν ζεστασιά στον χώρο. Τα ψυχρά, αυτά που περιέχουν μπλε, ηρεμούν και δίνουν μια αίσθηση τακτοποίησης.


Τα φωτεινά δημιουργούν ευφορία, ενώ τα σκούρα περιορίζουν.


Τα γήινα αντανακλούν το φως.


Σε βορινά ή σκοτεινά δωμάτια τα έντονα και ψυχρά (μπλε, μωβ) δείχνουν μελαγχολικά. Αντιθέτως, οι πιο θερμές και απαλές αποχρώσεις (σομόν, ώχρα κτλ.) διαχέουν το φως και κολακεύουν το χώρο.


• Αν επιλέξετε ένα έντονο χρώμα (κόκκινο, μωβ, μπλε) χρησιμοποιήστε το σε ένα μόνο τοίχο. Διαφορετικά ο χώρος θα «βαρύνει».


Αν επιμένετε στην ένταση, επιλέξτε ανοιχτόχρωμα έπιπλα και υφάσματα. Φροντίστε επίσης οι χώροι να επικοινωνούν οπτικά.


• Αν συνδυάσετε δύο έντονα χρώματα στον ίδιο χώρο (π.χ πράσινο και κόκκινο), φροντίστε το ένα από τα δύο να είναι έναν τόνο πιο ανοιχτό. Ίδιας έντασης χρώματα «ανταγωνίζονται» το ένα το άλλο χωρίς να δένουν.


• Οι συνεχείς εναλλαγές και αντιθέσεις έντονων χρωμάτων –κίτρινο, κόκκινο, μπλε, πράσινο– μπορεί να κουράσουν. Προτιμήστε τις πιο βαθιές αποχρώσεις τους, που περιέχουν ελάχιστο μαύρο ή μικρές ποσότητες άλλων χρωμάτων.


• Η παλέτα άσπρο-μαύρο-γκρι μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά δημιουργώντας συχνά το στοιχείο της έκπληξης.


Για τις οροφές επιλέξτε ανοιχτότερους τόνους από το υπόλοιπο δωμάτιο, ώστε ο χώρος να κερδίζει σε ύψος.


Ένας διάδρομος που καταλήγει σε τοίχο με έντονο χρώμα δείχνει λιγότερο μακρύς.


Προτιμήστε τις ματ βαφές, γιατί οι σατινέ τονίζουν οποιαδήποτε ατέλεια στο σοβά.


Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών & εξωτερικών χώρων