Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Χρώματα-Σιδηρικά / ΕΣΩΤ. - ΕΞΩΤΕΡ. ΧΩΡΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Αισθητική άποψη του χρώματος

/Images/Articles/Χρωματικός_συνδυασμός.jpg
/Images/Articles/Χρωματικός_συνδυασμός_2.jpg
/Images/Articles/Χρωματικός_συνδυασμός_3.jpg
/Images/Articles/Χρωματικός_συνδυασμός_4.jpg
/Images/Articles/Χρωματικός_συνδυασμός_5.jpg
/Images/Articles/Χρωματικός_συνδυασμός_6.jpg
/Images/Articles/Χρωματικός_συνδυασμός_7.jpg
/Images/Articles/Χρωματικός_συνδυασμός_8.jpg
/Images/Articles/Χρωματικός_συνδυασμός_9.jpg
/Images/Articles/Χρωματικός_συνδυασμός_10.jpg

Πόσες φορές έχουμε νιώσει πελαγωμένοι μπροστά στη μεγάλη γκάμα χρωμάτων ενός χρωματολογίου; Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί αν τα χρώματα που είμαστε έτοιμοι να επιλέξουμε ταιριάζουν μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα ταιριάζουν και στο χώρο που επρόκειτο να τα εφαρμόσουμε; Σίγουρα τις περισσότερες φορές, συμβαίνει κάτι τέτοιο, όμως δε χρειάζεται να απογοητευόμαστε από την αναποφασιστικότητά μας. Αρκεί να αντιμετωπίσουμε τις επιλογές μας σαν μια ευχάριστη και δημιουργική πρόκληση, ακολουθώντας κάποιες βασικές οδηγίες.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα του χρωματικού συνδυασμού που επρόκειτο να επιλέξουμε για τον χώρο μας. Τα έπιπλα, τα υφάσματα, το φάρδος του δωματίου καθώς κι ο φωτισμός είναι οι βασικοί. Ξεκινώντας λοιπόν τη διαδικασία επιλογής, παρατηρείστε προσεκτικά τα χρώματα που υπάρχουν στα έπιπλα και στις κουρτίνες σας από το βασικό τους χρώμα μέχρι και τη χρωματική λεπτομέρεια που μπορεί να υπάρχει στην ύφανσή τους. Θα παρατηρήσετε πως αυτά από μόνα τους, σας δίνουν μια προτεινόμενη χρωματική γκάμα. Μην την απορρίψετε. Διαλέξτε τα δύο εκείνα χρώματα που σας κεντρίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον και τα οποία ποσοτικά καλύπτουν μικρή επιφάνεια και εφαρμόστε τα στους τοίχους σας. Για να αποφύγετε το αποτέλεσμα μιας μονότονης εικόνας, μην επιλέξετε τα κυρίαρχα χρώματα που έχουν πάνω τους τα έπιπλα και τα υφάσματα. Παρόλα αυτά, αν σας αρέσουν σε σημαντικό βαθμό τα συγκεκριμένα χρώματα, βρείτε στο χρωματολόγιο την απόχρωση τους και κατεβείτε 2 ”σκάλες” τονικά για να βάψετε τους τοίχους σας.

Το επόμενο κριτήριο, για την επιλογή των χρωμάτων, είναι το φάρδος και το ύψος του δωματίου. Για να κάνετε ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο, ο πιο εύκολος και ασφαλής τρόπος είναι κατ’ αρχήν να διαλέξετε ένα φωτεινό χρώμα για να βάψετε τους τοίχους του. Στην συνέχεια, είναι καλό να διαλέξετε έπιπλα στην ίδια απόχρωση μ’ αυτή των τοίχων ή να βάψετε κάποια από τα έπιπλα που υπάρχουν στο δωμάτιο σε αποχρώσεις που ταιριάζουν αρμονικά με το χρώμα των τοίχων. Ακόμα και αν τα έπιπλά σας δεν έχουν τη δυνατότητα να τροποποιηθούν, διακοσμήστε τα με μαξιλάρια και ριχτάρια στις επιθυμητές αποχρώσεις. Στην περίπτωση που ο χώρος σας είναι μακρόστενος, είναι καλό τους δύο στενούς τοίχους να τους βάψετε με μια απόχρωση πιο σκούρα απ’ ότι τους μακρύτερους. Τα πιο σκούρα χρώματα, δίνουν την αίσθηση μεγαλύτερου βάθους αλλά ταυτόχρονα περιορίζουν και τα όρια του δωματίου, ενώ τα φωτεινότερα χρώματα θα δώσουν στους τοίχους του δωματίου την αίσθηση ότι είναι λιγότερο στενοί και σε συνδυασμό πάντα με τη σωστή χρωματική επιλογή του ταβανιού, δίνουμε άλλες διαστάσεις στο χώρο. Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε πως βάφοντας το ταβάνι με σκούρα χρώματα, το κάνουμε να φαίνεται πιο χαμηλό από ότι είναι στη πραγματικότητα. Επιλέξτε να το βάψετε με ένα ανοιχτό χρώμα, για να διατηρήσετε το φαινομενικό του ύψος, χωρίς απαραίτητα το χρώμα αυτό να είναι λευκό. Οι διακοσμητές, συχνά επιλέγουν να χρωματίσουν το ταβάνι με μια ελαφρά πιο ανοικτή απόχρωση του χρώματος που υπάρχει στους τοίχους για να ξεγελάσουν το μάτι, να δώσουν περισσότερο ύψος και να δημιουργήσουν μια άρτια εναρμονισμένη χρωματική εικόνα στις επιφάνειες που διέπουν το χώρο. Τολμήστε το, θα ικανοποιήσει κι εσάς το αποτέλεσμα.

Ολοκληρώνοντας τα κριτήρια επιλογής των χρωμάτων θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τις εντυπωσιακές επιπτώσεις που έχει το φως πάνω στις επιφάνειες. Κάποιες φορές, έχουμε πέσει στη παγίδα πως το χρώμα που επιλέξαμε και βάψαμε έναν τοίχο δεν είναι το ίδιο με αυτό του χρωματολογίου. Ο ίδιος χρωματισμένος τοίχος μπορεί να φαίνεται διαφορετικά το πρωί, το μεσημέρι ή το βράδυ, ανάλογα με το είδος του φωτισμού (φθορισμός ή λάμπες πυράκτωσης, παραδείγματος χάριν) και τα παράθυρα που μπορεί να υπάρχουν στο δωμάτιο. Όσο λοιπόν μεγαλύτερη ένταση έχει το φως μέσα στο δωμάτιο, τόσο πιο μεγάλο δείχνει. Αντίθετα, ο χαμηλός φωτισμός, που επιτρέπει την δημιουργία αρκετών σκιών από τα έπιπλα που υπάρχουν στο χώρο, δημιουργεί την αίσθηση ενός πιο μικρού δωματίου αλλά συνάμα και πιο ατμοσφαιρικού.

Διαλέγοντας τις αποχρώσεις των χρωμάτων για έναν χώρο, μην σκέφτεστε απαραίτητα το μπεζ και το λευκό. Το χρώμα είναι βασικός παράγοντας στο αισθητικό αποτέλεσμα ενός δωματίου. Μη φοβηθείτε να “δώσετε χώρο” στο αγαπημένο σας έντονο χρώμα. Οι αποχρώσεις των επίπλων δεν είναι αρκετές για να αποκτήσει ο χώρος την ένταση που θέλουμε. Δημιουργείστε αντιθέσεις και τολμήστε με τη προσωπική σας παρέμβαση στη διακόσμηση του χώρου, ακόμα κι αν θέλετε να βάψετε με 2 ή περισσότερα χρώματα τις επιφάνειές σας. Κανείς δεν μπορεί να επιλέξει για σας το χρώμα που σας ταιριάζει.


Μαρτίνου Ευαγγελία
Αρχιτέκτονας εσωτερικού χώρου-Διακοσμήτρια