Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Χρώματα-Σιδηρικά / ΕΣΩΤ. - ΕΞΩΤΕΡ. ΧΩΡΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Χρώμα και ψυχολογία

/Images/Articles/χρωμα_ψυχολογια.jpg
/Images/Articles/χρωμα_ψυχολογια_2.jpg
/Images/Articles/χρωμα_ψυχολογια_3.jpg
/Images/Articles/χρωμα_ψυχολογια_4.jpg
/Images/Articles/χρωμα_ψυχολογια_5.jpg
/Images/Articles/χρωμα_ψυχολογια_6.jpg
/Images/Articles/χρωμα_ψυχολογια_7.jpg
/Images/Articles/χρωμα_ψυχολογια_8.jpg

Οι συναισθηματικές και ψυχολογικές επιρροές του χρώματος είναι δεδομένες και κανείς μέχρι τώρα δεν έχει διαφωνήσει ότι έχουν απήχηση στη διάθεση και τη συμπεριφορά μας. Κατά πόσο βέβαια το κάθε χρώμα επηρεάζει τους ανθρώπους, πιστεύω κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει με βεβαιότητα. Μπορείτε όμως παρ' όλα αυτά κι εσείς οι ίδιοι να κάνετε ένα πείραμα και να ανακαλύψετε από μόνοι σας σε τι βαθμό συμπίπτουν οι αναλύσεις των ειδικών με τη δική σας προσωπικότητα. Φανταστείτε το χρώμα που σας αρέσει και σας επηρεάζει συναισθηματικά και στην πορεία του κειμένου διαπιστώστε αν τα αναφερόμενα αντιπροσωπεύουν και το δικό σας εσωτερικό κόσμο. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος! Οι κανόνες δεν μπορούν να ορίσουν τη συναισθηματική σας ταύτιση με ένα χρώμα. Μπορούν όμως να σας δώσουν κάποιες πληροφορίες και συμβουλές σχετικές με τη χρωματική εναρμόνιση του χώρου.

Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουν ότι τα χρώματα χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: τα ψυχρά και τα θερμά. Η απόχρωση κι η ένταση του κάθε χρώματος καθορίζεται από τη μεταξύ τους ανάμειξη, καθώς και από την ένωση τους με τα ουδέτερα χρώματα (άσπρο, μαύρο, γκρι).

Για να κατανοήσουμε την αίσθηση που μας δίνει ένα ψυχρό χρώμα, αρκεί να σκεφτούμε το χρώμα του πάγου κι όλες τις συνδυασμένες αποχρώσεις του μπλε, γαλάζιου, τιρκουάζ και πράσινου που υπονοούν την καθαρότητα και τη φρεσκάδα. Κάθε ένα από τα τα ψυχρά χρώματα βέβαια μας αφήνει και τη δική του σφραγίδα.

Το κλασικό μπλε της βαθιάς θάλασσας, εικόνα που οι περισσότεροι φέρνουμε στο μυαλό μας ακούγοντας μπλε, είναι ένα χρώμα που υποδηλώνει το βάθος της προσωπικότητας κι εξασφαλίζει αξιοπρέπεια κι επιβλητικότητα στο χώρο. Πρόκειται για το καταλληλότερο χρώμα για υπνοδωμάτια, ενώ δεν συνιστάται για το καθιστικό. Οι πιο απαγορευτικοί χώροι για το μπλε είναι η τραπεζαρία και η κουζίνα, όπως επίσης κι οι χώροι μαζικής εστίασης. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μπάνιο, καθώς ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας. Κοντινές αποχρώσεις του μπλε, οι οποίες αφήνουν τη δική τους νότα στο χώρο, είναι με τη σειρά τους το γαλάζιο και το τιρκουάζ.

Το γαλάζιο είναι ένα ήρεμο κι απαλό χρώμα που δημιουργείται από την ανάμειξη του μπλε με το λευκό. Αντιπροσωπεύει τη μάθηση και τα υγιή συναισθήματα, ενώ παράλληλα ευνοεί τη γνώση. Δημιουργώντας ένα υπνοδωμάτιο μαζί με χώρο γραφείου σε παλ γαλάζιο, μπορούμε να απολαύσουμε τη χαλαρωτική του ποιότητα. Προτεινόμενη επιλογή για γραφεία και χώρους μελέτης, το γαλάζιο εμπνέει κι ενισχύει τη δημιουργικότητα, ηρεμεί και καταπολεμά το στρες. Αν μάλιστα συνδυαστεί με το κίτρινο, τα αποτελέσματά του ενισχύονται. Η συμπληρωματική του απόχρωση είναι το πορτοκαλί και σε συνδυασμό με το λευκό προσθέτουν στο γαλάζιο μια πιο γήινη δύναμη.

Το τιρκουάζ είναι ανανεωτικό χρώμα, γεμάτο ενέργεια, σύγχρονο και δροσιστικό. Έχει μια νεανική ένταση σε σχέση με τα υπόλοιπα μπλε κι είναι ιδανικό για υπνοδωμάτια και μπάνια. Συνδυάστε το με κόκκινο-πορτοκαλί ή καφέ ανοιχτών αποχρώσεων.

Τέλος, στην κατηγορία των ψυχρών καθαρών χρωμάτων, ανήκει το πράσινο. Αποτελεί μυστικιστικό χρώμα κι εκφράζει την ένωση του ουρανού και της γης, την ένωση του κίτρινου και του μπλε χρώματος, την ισορροπία μεταξύ ζεστού και ψυχρού. Ξεκούραστο για το μάτι, μας δίνει μια αίσθηση συγκέντρωσης (γι΄ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται και στους σχολικούς πίνακες). Το πράσινο θεωρείται το χρώμα της νεότητας, συνεπώς είναι ιδανικό σε υπνοδωμάτια, βιβλιοθήκες, χώρους μελέτης και παιδικά δωμάτια. Αντίθετα, σε χώρους όπου η ενέργεια είναι απαραίτητη σε μεγαλύτερο βαθμό, π.χ. σε τραπεζαρίες, σαλόνια και κουζίνες, καλύτερα να συνδυάζεται με ένα έντονο χρώμα, όπως το μπορντό. Θα αποδώσει έτσι ένα εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα, που αρμόζει σε κλασσικά σπίτια.

Αντίθετα με τα ψυχρά, τα θερμά χρώματα έχει αποδειχθεί ότι ερεθίζουν περισσότερο το σώμα, αυξάνοντας το επίπεδο της δραστηριότητας και της σωματικής θερμοκρασίας. Τα θερμά χρώματα βασίζονται στο κόκκινο και μπορούμε να απαλύνουμε την ένταση τους με την προσθήκη του κίτρινου, που δημιουργεί μεθυστικές αποχρώσεις ανάμεσα σε κόκκινο-πορτοκαλί, πορτοκαλί, κίτρινο-πορτοκαλί και καφέ.

Το δυνατότερο κι ισχυρότερο χρώμα από τον τροχό των χρωμάτων είναι αναμφίβολα το κόκκινο. Έντονο, καυτό, αιχμαλωτίζει την προσοχή και το συναίσθημα του παρατηρητή. Είναι το πρώτο χρώμα που αναγνωρίζουμε από βρέφη και πάντα θέλουμε κάτι κόκκινο στο χώρο μας. Λόγω της σκληρότητάς του, όταν το συναντάμε σε μεγάλες ποσότητες σε ένα χώρο, μπορεί εύκολα να μας κουράσει. Εάν είναι το αγαπημένο σας χρώμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σημεία που δεν κοιτάζετε συνεχώς, να βάψετε μόνο τη μια πλευρά του τοίχου στο σαλόνι σας κόκκινη ή να διακοσμήσετε το δωμάτιο μόνο με κόκκινα έπιπλα ή υφάσματα.

Το κίτρινο ενεργεί όπως το κόκκινο στο θέμα της τόνωσης και της διέγερσης. Χρώμα ηλιακό, φωτεινό και κυρίως «κινητικό». Έχει παρατηρηθεί μάλιστα, ότι σε ένα δωμάτιο βαμμένο κίτρινο, ένα μωρό κλαίει περισσότερο και τα ζευγάρια μαλώνουν ευκολότερα. Χρησιμοποιήστε το για να φωτίσει ένα σχετικά σκοτεινό δωμάτιο ή για να ενισχύσετε την ενέργεια όπου χρειάζεται, όπως σε ένα προσωπικό γυμναστήριο. Είναι αντικαταθλιπτικό κι ιδανικό για χώρους εργασίας, ενώ οι απαλές του αποχρώσεις ξεκουράζουν κι είναι εύκολο να συνδυαστούν με τα περισσότερα χρώματα. Σκεφτείτε πως το μπεζ, το χρώμα της άμμου και της βανίλιας, έχουν όλα μέσα κίτρινο. Ενώνοντάς το με το κόκκινο, δημιουργούμε το ενδιάμεσο πορτοκαλί.

Απλό κι ευθύ, το πορτοκαλί είναι διεθνώς το χρώμα της διάσωσης επειδή φαίνεται εύκολα από μακριά. Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται πιο κοινωνικοί σε χώρους με πορτοκαλί απόχρωση. Οπότε μια τραπεζαρία, μια κρεβατοκάμαρα ξένων ή το κεντρικό σας σαλόνι είναι το τέλειο μέρος για τοίχους κι υφάσματα στο χρώμα του κεχριμπαριού. Ένας ιδιαίτερος και ταυτόχρονα θηλυκός συνδυασμός είναι το πορτοκαλί με το φούξια και λίγες δόσεις κόκκινου-καφέ. Θα δώσετε στο χώρο σας την απόλυτη πινελιά ανατολής. Για την κρεβατοκάμαρα προτιμήστε τις πιο απαλές αποχρώσεις του, όπως το ροδακινί που προσφέρει αίσθηση χαλάρωσης.

Το αρκετά στιβαρό και σοβαρό χρώμα της μητέρας γης, δεν είναι άλλο από το καφέ. Δεν υπάρχει πολιτισμός που να μην έχει χρησιμοποιήσει το καφέ σε όλες του τις αποχρώσεις. Φέρνει στο νού στιγμές χαλάρωσης και προσδίδει σταθερότητα στο χώρο. Συνδυασμένο με κόκκινο-πορτοκαλί και με μικρές μαύρες λεπτομέρειες δημιουργεί μια προκλητική και ταυτόχρονα προσγειωμένη εικόνα για το σαλόνι σας. Αν θέλετε πιο σοφιστικέ στυλ στο χώρο, συνδυάστε το με πράσινο ή μπλε. Καλό θα ήταν, όπου χρησιμοποιείται, να έχει απόχρωση ανοιχτή.

Τα ουδέτερα χρώματα, άσπρο, μαύρο και γκρι, συνήθως βοηθούν στην εύρεση συμβατικών συνδυαστικών λύσεων. Κι αυτό συμβαίνει καθώς και τα τρία από αυτά ταιριάζουν με όλα τα χρώματα και σε όλους τους χώρους.

Με κυρίαρχη την επιλογή του άσπρου στο χώρο εκφράζουμε την αγνότητα, την απλότητα και την τελειότητα. Είναι το χρώμα που μας “λύνει τα χέρια” αφού θεωρείται η πιο εύκολη, πιο σίγουρη και πιο οικονομική λύση. Παρ΄ όλα αυτά όμως, ο συνδυασμός του με πολύ έντονα χρώματα, όπως το πορτοκαλί, το κόκκινο ή το μοβ, προσδίδουν στο χώρο ενέργεια κι ένταση. Αντίθετα το μαύρο συμβολίζει το σκότος και το κενό αλλά είναι κι αυτό ένα χρώμα το οποίο σε συνδυασμό με παλ αποχρώσεις θα προσφέρει στο χώρο όλο το δυναμισμό και τη βαρύτητα που θέλουμε να του δώσουμε. Επιλέξτε το κυρίως για τα μοντέρνα σας έπιπλα και μαζί με το λευκό δημιουργήστε την απόλυτη ισορροπία.

Η ανάμειξη των δύο παραπάνω χρωμάτων μας δίνει το ουδέτερο γκρι. Οι ιδιότητες του δεν διαφέρουν πολύ από το άσπρο και το μαύρο και θα λέγαμε πως είναι ένα διακριτικό χρώμα που συνδυάζεται επίσης εύκολα με έντονα χρώματα, χρησιμοποιούμενο κυρίως για επαγγελματικούς χώρους.

Υπάρχουν τουλάχιστον 100.000 διακριτά χρώματα και 3.000 ονομασίες γι' αυτά. Κάθε χρώμα όμως έχει τη δική του γλώσσα κι αν κοιτάξετε στα ρούχα σας ή στα αντικείμενα που κυριαρχούν στο σπίτι σας, θα παρατηρήσετε πως επιλέγετε μια συγκεκριμένη γκάμα χρωμάτων. Αυτά είναι τα χρώματα της δικής σας προσωπικότητας. Μια καλή λύση, λοιπόν, στην αναποφασιστικότητα της επιλογής ενός χρωματικού συνδυασμού που θα θέλατε για τις επιφάνειες στο σπίτι σας, είναι να ανατρέξετε στα σημεία που έχετε τα αγαπημένα σας αντικείμενα και να βρείτε πάνω σε αυτά το χρωματικό συνδυασμό που αναζητάτε.


Μαρτίνου Ευαγγελία
Interior designer