Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Χρώματα-Σιδηρικά / ΕΣΩΤ. - ΕΞΩΤΕΡ. ΧΩΡΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Τρόποι να αντιμετωπίσουμε τη μούχλα και την υγρασία

/Images/Articles/Φουσκωμένο_χρώμα_λόγω_υγρασίας.jpg
/Images/Articles/Φουσκωμένο_χρώμα_λόγω_υγρασίας_2.jpg
/Images/Articles/Φουσκωμένο_χρώμα_λόγω_υγρασίας_3.jpg

Η υγρασία και μούχλα είναι καταστάσεις εφιαλτικές που δημιουργούν προβλήματα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές αν δεν γνωρίζουν πως να τις αντιμετωπίσουν. Η υγρασία αποτελεί έναν από τους κύριους εχθρούς των κτιρίων όπου κι αν εμφανιστεί και τις περισσότερες φορές διαπιστώνουμε την ύπαρξη της με τη μορφή μούχλας.

Η υγρασία είναι το φυσικό μέγεθος το οποίο δείχνει την ποσότητα υδρατμών που υπάρχει στην ατμόσφαιρα ή στον συγκεκριμένο χώρο. Το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της είναι να αναγνωρίσουμε τι την προκαλεί. Υπάρχουν διάφορες μορφές υγρασίας με επιπτώσεις στα κτίρια όπως η ανιούσα υγρασία, οι συμπυκνωμένοι υδρατμοί ή εισχωρούσα υγρασία κ.α., οι οποίες αντιμετωπίζονται με διαφορετικούς τρόπους η καθεμία. Με τον όρο ανιούσα υγρασία, που είναι και η πιο διαδεδομένη, ονομάζουμε την υγρασία που προέρχεται από το έδαφος κι ανέρχεται σταδιακά στους τοίχους ενός κτιρίου. Οι τοίχοι που συνορεύουν με το έδαφος απορροφούν υγρασία και τη μεταφέρουν τριχοειδώς προς τα επάνω, προκαλώντας αποσαθρώσεις επιχρισμάτων, αποκολλήσεις κτλ. Επίσης, η ανιούσα υγρασία μπορεί να φθάσει από το έδαφος μέχρι και 1,5 μέτρο ύψος. Το φαινόμενο αυτό προκύπτει επειδή τα περισσότερα δομικά υλικά περιέχουν μικροσκοπικούς πόρους, που «απορροφούν» το νερό από το έδαφος και αναγκάζουν την υγρασία να ανέλθει. Οι πιο συνηθισμένες πηγές υγρασίας σε ένα σπίτι είναι η είσοδος νερού και υδρατμών από το υπόγειο ή τους τοίχους με διάχυση ή αέρια ρεύματα, η μαζική είσοδος νερού από ρωγμές ή ατέλειες, οι διαρροές σωληνώσεων, η υγρασία υλικών (νέα κτίρια) και οι υδρατμοί από μαγείρεμα, προσωπική υγιεινή, στεγνωτήρες, υγραντήρες κλπ.

Η ανάπτυξη της μούχλας οφείλεται κυρίως στις διαφορές θερμοκρασίας. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο που εκδηλώνεται κυρίως στο εσωτερικό μέρος των αμόνωτων δομικών στοιχείων π.χ. δοκάρια, κολώνες, τοιχία. Τα σπόρια της μούχλας περιφέρονται με τον αέρα, κολλούν σε υγρές εσωτερικές επιφάνειες κι αναπτύσσουν αποικίες οι οποίες τρέφονται με οργανική ύλη που αποσπούν από χρώματα, ξύλο, μοκέτες, ταπετσαρίες και τοίχους. Την καταλαβαίνουμε από το πράσινο ή μαύρο χρώμα με το οποίο παρουσιάζεται. Για να αντιμετωπίσετε άμεσα κι απλά τη μούχλα, πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, καλό είναι να βουτήξετε ένα σφουγγαράκι μέσα στην χλωρίνη και να το τρίψετε καλά στο σημείο που έχει παρουσιαστεί η μούχλα. Το αποτέλεσμα θα είναι να εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό καθώς η μούχλα δεν είναι τίποτα άλλο από ζωντανούς οργανισμούς που απλά επιχειρούμε να απομακρύνουμε. Αν το σπίτι σας είναι παραθαλάσσιο κι έχετε έντονο πρόβλημα με την υγρασία, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε απορροφητές υγρασίας. Οι απορροφητές υγρασίας είναι μικρές συσκευές που μπορούν να απορροφήσουν την υγρασία από τον χώρο σας και να την αποθηκεύσουν μέσα στο δοχείο τους. Εάν περιορίσετε την υγρασία, θα ελέγξετε και τη μούχλα.

Για να καταπολεμήσουμε την υγρασία πρέπει να ελέγχουμε κατά το μέγιστο δυνατό την παραγωγή υδρατμών. Σε υγρούς χώρους όπως το μπάνιο και η κουζίνα καλό θα είναι να υπάρχει απευθείας εξαερισμός προς τα έξω. Για παράδειγμα, ένα μισάνοιχτο παράθυρο αρκεί. Τυχόν διαρροές από σωλήνα νερού πρέπει να επισκευάζονται άμεσα. Υπάρχουν επίσης, αντιμουχλικά πλαστικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιφάνειες οποιουδήποτε υλικού μετά από κατάλληλη προετοιμασία. Είναι ιδανικά για χώρους με αυξημένη παρουσίαση υδρατμών. Οι υαλοπίνακες πρέπει να είναι μονωτικοί και να μην αφήνουν θερμογέφυρες στο περίβλημα του κτιρίου. Με τις μεθοδολογίες αυτές αποφεύγετε οριστικά τη μούχλα, αλλά δε λύνετε το πρόβλημα της συμπύκνωσης. Οι διαφορές εσωτερικών – εξωτερικών θερμοκρασιών είναι ίσως ο κυριότερος παράγοντας επηρεασμού φαινομένων συμπύκνωσης. Πολύ χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε δραματική αύξηση των συμπυκνώσεων. Καθώς παγώνουν το κέλυφος του κτιρίου κι υποβιβάζουν το σημείο δρόσου των εσωτερικών επιφανειών, διευκολύνοντας έτσι το φαινόμενο της συμπύκνωσης. Σ’ αυτό η μόνη λύση είναι η θερμομόνωση.

Η βαφή των τοίχων συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των φαινομένων υγρασίας. Η χρήση ισχυρών στεγανωτικών ασταριών εξωτερικής χρήσης κι η επιλογή χρωμάτων παίζουν σημαντικό ρόλο. Τα χρώματα πρέπει να επιλέγονται με βάση την αντοχή τους σε υπεριώδεις (μεγάλη λειτουργική ζωή δηλαδή), την Ελαστικότητα (δυνατότητα παρακολούθησης των μικρο μετακινήσεων του υποστρώματος και την ατμό-διαπερατότητα (δυνατότητα εκτόνωσης των υδρατμών). Τα χρώματα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι στεγανά κι έχουν μεγάλη λειτουργική ζωή. Συνιστάται η ζώνη των 50cm, από το επίπεδο του εδάφους, να βάφεται με αυτά, γιατί είναι το τμήμα που καταπονείται περισσότερο από τα καιρικά φαινόμενα. Το κόστος τους ανά έτος λειτουργικής ζωής είναι χαμηλό διότι στο χρώμα τα εργατικά είναι που κοστίζουν πολύ. Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας των στεγανωτικών υλικών έχει δώσει στους τεχνικούς πολλές και εναλλακτικές λύσεις. Υπάρχουν αρκετές οργανωμένες εταιρείες που διακινούν στην Ελλάδα ανάλογα υλικά και σε αυτή τη φάση είναι καλό να ζητηθεί η συμβουλή τους.


Μαρτίνου Ευαγγελία
Αρχιτέκτονας εσωτερικού χώρου-Διακοσμήτρια