Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Χρώματα-Σιδηρικά / ΕΣΩΤ. - ΕΞΩΤΕΡ. ΧΩΡΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ο πλανήτης θέλει χρώμα!

/Images/Articles/Οικολογικά_χρώματα_2.jpg
/Images/Articles/Οικολογικά_χρώματα_3.jpg
/Images/Articles/Οικολογικά_χρώματα_4.jpg
/Images/Articles/Οικολογικά_χρώματα_5.jpg
/Images/Articles/Οικολογικά_χρώματα_6.jpg

Είναι γεγονός ότι το Σύνδρομο του Άρρωστου Κτιρίου (Sick Building Syndrome), που αφορά καθαρά στη ρύπανση του αέρα στον εσωτερικό χώρο, είναι συνδεδεμένο και με τα χρώματα βαφής των τοίχων. Να διευκρινίσουμε πως δεν πρόκειται απλά για μια εργαστηριακή μελέτη. Άνθρωποι που ζουν σε κτίρια φτιαγμένα με ακατάλληλα υλικά, παρουσιάζουν συχνά δύσπνια, ναυτία ή δακρύρροια, αλλά και χρόνιες παθήσεις στα νεφρά ή το νευρικό σύστημα. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, πως η επιλογή των υλικών πρέπει να γίνεται με συνέπεια και μετά από μια πολύ καλή έρευνα αγοράς.


Στην Ελλάδα, μόλις πριν μια δεκαετία, παρατηρήθηκε μια μεγάλη στροφή στα οικολογικά χρώματα. Αποτελούσαν για τα εγχώρια δεδομένα ένα νέο-πολλά υποσχόμενο υλικό. Μιλάμε για χρώματα που δεν είναι στο 100% από φυσικά συστατικά, αλλά έχουν, όπως συνήθως λέγεται στην αγορά, μια πολύ ήπια χημεία. Σε σύγκριση λοιπόν με τα παλαιότερα υλικά, που έχουν ένα μεγάλο ποσοστό απο βαρέα μέταλλά και πτητικές ουσίες, στοιχεία ύποπτα και σε διάφορες περιπτώσεις αποδεδειγμένα επικίνδυνα, σαφώς με τα οικολογικά χρώματα έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά! Σε συνδυασμό δε και με τη διάλυση τους σε νερό, γίνονται μια πολύ ασφαλέστερη επιλογή. Παράλληλα, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, πέρα απο την ατμόσφαιρα του ίδιου του κτιρίου μας, κάνουν καλό και συνολικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση του πλανήτη...

Τα οικολογικά χρώματα δεν έχουν μόνο μικρό αριθμό ρύπων κατά την εφαρμογή τους, αλλά και κατά την παραγωγή τους! Επιπλέον, οι εταιρείες παραγωγής τους λειτουργούν με προδιαγραφές ISO. Όλα τα παραπάνω, τα χαρακτηρίζουν έναν «καλό φίλο» του πλανήτη και μάλιστα σε μια περίοδο που η οικολογική καταστροφή είναι μόνιμο άλυτο πρόβλημα σε διεθνές επίπεδο.

Πολλά είναι όμως τα ερωτήματα του καταναλωτή: Eίναι τα οικολογικά χρώματα πιο ακριβά; Έχουν μεγάλη ποικιλία στις χρωματικές παλέτες; Με τα οικολογικά χρώματα θα αποφύγω τις οσμές κατά την εφαρμογή και δεν θα χρειάζεται να αερίζω το χώρο συχνά; Οι καταλληλότεροι να μας απαντήσουν για αυτά είναι οι ιδιοκτήτες των χρωματοπωλείων. Εκείνοι που έρχονται καθημερινά σε επαφή απευθείας με τον πελάτη-ιδιώτη, τον επαγγελματία και την εταιρεία παραγωγής.

Οι απαντήσεις λοιπόν στα ερωτήματα έχουν ως εξής: Αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε οτι η τιμή ποικίλει ανάλογα με τη μάρκα που θα επιλέξουμε. Παρόλα αυτά, οι επιλογές είναι πολλές και έτσι θα μπορέσουμε να βρούμε κάτι που να μας καλύπτει. Οι μαγαζάτορες μας μίλησαν για πολύ μικρές αποκλίσεις, σε σχέση με τα «συμβατικά» χρώματα, της τάξης του 10%. Στις χρωματικές παλέτες τώρα, τα πραγματά έιναι ξεκάθαρα. Μας διαβεβαιώνουν πώς όλα τα χρώματα μπορούν να μας τα παρέχουν και μάλιστα μέσω ειδικού μηχάνηματος με αναλογίες ακριβείας! Τέλος, σχετικά με τις οσμές και τον αερισμό του δωματίου, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας πως απόλυτα άοσμο χρώμα δεν υπάρχει. Έτσι, πρέπει να αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε το δωμάτιο που μόλις έχει βαφτεί για ένα με δύο εικοσιτετράωρα, αλλά και να αερίζουμε το χώρο σε καθημερινή βάση.

Εντύπωση προκαλεί το πόσο υποψιασμένος έγινε με τον καιρό ο καταναλωτής, πάνω στο θέμα της επιλογής των υλικών! Για παράδειγμα, όπως μας αναφέρουν οι χρωματοπώλεις, είναι συχνό φαινόμενο κάποιος να ζητήσει το χρώμα του να μην έχει μόλυβδο ή βενζόλια γιατί έχει ενημερωθεί, κύρια μέσω διαδυκτίου, ότι αυτά τα συστατικά είναι επιβλαβή για τη υγεία.

Τα οικολογικά χρώματα είναι μια «καλή προσπάθεια», που άργησε να έρθει στη χώρα μας, αλλά έχει πλεόν μεγαλη απήχησή και βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας! Η καθημερινότητα μας έχει ανάγκη απο χρώμα! Τι καλύτερο λοιπόν απο το να είναι και φιλικό στο περιβάλλον! Η επιλογή είναι δική σας!


Έλσα Κυριακίδου
Designer