Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Θέρμανση-Ψύξη / ΤΖΑΚΙΑ-ΣΟΜΠΕΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ώρα να ζεσταθούμε!

/Images/Articles/Μοντέρνο_τζάκι_με_μάρμαρο.jpg
/Images/Articles/Μοντέρνο_τζάκι_με_μάρμαρο_2.jpg
/Images/Articles/Μοντέρνο_τζάκι_με_μάρμαρο_3.jpg
/Images/Articles/Μοντέρνο_τζάκι_με_μάρμαρο_4.jpg

Ποιός μπορεί να αντισταθεί στη μυρωδιά του καμένου ξύλου και τη ζεστασιά της φωτιάς όταν έξω κάνει κρύο; Το τζάκι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη χειμωνιάτικη θαλπωρή και καθώς ο χειμώνας καλώς ή κακώς πλησιάζει, είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε γι αυτό. Πέρα όμως από την κλασσική εστία, που καίει ξύλα και είναι ανοιχτή στο χώρο, υπάρχουν και άλλες αξιόλογες επιλογές που παρουσιάζουν επιπλέον και οικολογικό ενδιαφέρον. Σας τις παρουσιάζουμε:

Ενεργειακό τζάκι


Τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενεργοποιούνται υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, οι ενεργειακές εστίες έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς. Το είδος αυτής της εστίας ονομάζεται ενεργειακό γιατί εξοικονομεί περισσότερη ενέργεια σε σχέση με ένα συμβατικό τζάκι. Παίρνοντας ψυχρό αέρα μέσω διόδου από το εξωτερικό περιβάλλον, τον θερμαίνει ελεγχόμενα μέσα στην κλειστή καμπίνα και τον αποδίδει στον χώρο μας. Η ελεγχόμενη αυτή καύση του ξύλου έχει ως αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση της απόδοσης της εστίας και συνεπώς την εξοικονόμηση ενέργειας. Ακόμη μέσω της δυνατότητας δευτερογενούς καύσης που παρέχουν κάποια μοντέλα, δηλαδή της καύσης των καπναερίων, που προέκυψαν από την πρωτογενή καύση, μέσα στην καμπίνα πριν αυτά προλάβουν να φεύγουν από την καμινάδα, η εστία μεγιστοποιεί την απόδοσή της λιγοστεύοντας ταυτόχρονα τους εκπεμπόμενους ρύπους προς το περιβάλλον. Οπότε μιλάμε για οικολογική καύση. Ανάλογα με το μέγεθος της εστίας το ενεργειακό τζάκι θερμαίνει περισσότερα ή λιγότερα τετραγωνικά χώρου, ενώ υπάρχει η δυνατότητα μέσω κατάλληλων αεραγωγών να θερμάνετε και άλλους χώρους του σπιτιού. Ακόμη μέσω μιας ενεργειακής εστίας μπορείτε να ζεστάνετε νερό και να τροφοδοτήσετε έτσι και τα σώματα της κεντρικής θέρμανσης. Στα πλεονεκτήματα ενός ενεργειακού τζακιού συμπεριλαμβάνεται η εύκολη τοποθέτησή της τυποποιημένης καμπίνας τους ακόμη και σε ήδη υπάρχουσα ανοιχτή εστία. Στα αρνητικά, το γεγονός ότι η εστία είναι κλειστή με ανοιγόμενη ή συρόμενη πόρτα (που πρέπει να την κρατάμε κλειστή για να αποδίδει το τζάκι σωστά) και συνεπώς δεν επιτρέπει την επαφή με την φωτιά όπως στην ανοιχτή εστία.

Εστία αερίου


Οι εστίες αερίου είναι ιδανικές για όσους δεν προέβλεψαν καμινάδα όταν σχεδίαζαν το σπίτι τους. Καίνε βιοαιθανόλη μέσα σε ειδικά δοχεία, με μια καύση που απελευθερώνει μείγμα ατμού και ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, στην ίδια αναλογία με τον αέρα που αναπνέουμε. Η βιοαιθανόλη είναι ένα οικολογικό καύσιμο, παράγωγο ενεργειακής καλλιέργειας και μπορεί να παραχθεί από καλλιέργειες καλαμποκιού, σιταριού, κριθαριού, σόργου και ζαχαρότευτλου. Οι ενεργειακές εστίες δεν παράγουν καθόλου καπνό για αυτό και δεν χρειάζονται και καμινάδες. Μπορούν να ζεστάνουν μέχρι και 50τμ χώρου, ενώ καίνε συνεχόμενα και αυτόνομα για κάποιες ώρες ανάλογα με το μέγεθος του δοχείου καύσης. Στα πλεονεκτήματα κατατάσσεται η δυνατότητά τους να τοποθετούνται οπουδήποτε, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους (όσο πρακτικό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο), αφού δεν χρειάζεται καμία εγκατάσταση ή κατασκευή. Με αυτόν τον τρόπο το «τζάκι» μετατρέπεται πλέον σε αντικείμενο με πολυάριθμες μορφές, το οποίο μετακινείται και διακοσμεί το χώρο. Αν σας ταιριάζει η αισθητική του προτιμήστε το.

Σόμπες pellet


Η σόμπα που χρησιμοποιούνταν παλιά στα σπίτια αποδείχτηκε πως με τα χρόνια παραμένει μια οικονομική και διαχρονική λύση θέρμανσης. Σήμερα στην αγορά εκτός από τις ξυλόσομπες συναντούμε και τις σόμπες pellet. Το pellet είναι ένα υλικό που παρασκευάζεται από συμπιεσμένα ρινίσματα ξύλου με μηδενική υγρασία και έχει την μορφή μικρών κυλίνδρων (10χιλ. μήκος περίπου). Η παραγωγή του δεν απαιτεί υλοτόμηση, ενώ μεταφέρεται και αποθηκεύεται εύκολα, άρα εμπεριέχει μικρό ποσοστό παραγόμενης ενέργειας. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε υγρασία, το pellet δεν παράγει πολλούς ρύπους. Έτσι η έξοδος των καυσαερίων βρίσκεται συνήθως στην πλάτη της σόμπας, απελευθερώνοντας το χρήστη από τον περιορισμό της καθ’ ύψος τοποθέτησης καπνοδόχου. Η καύσιμη ύλη τοποθετείται σε ρεζερβουάρ και έτσι υπάρχει η δυνατότητα αυτοτέλειας καύσης. Όπως και στην περίπτωση της ενεργειακής εστίας, η σόμπα pellet μπορεί να διοχετεύσει μέσω αεραγωγών τη θερμότητα σε όλο το σπίτι, παίρνοντας έτσι το ρόλο ενός καυστήρα.

Μελετώντας τις δυνατότητες απόδοσης της κάθε εστίας σε σχέση τις απαιτήσεις και το μέγεθος του χώρου μας, μπορούμε τελικά να καταλήξουμε στην επιλογή που μας ταιριάζει. Πέρα όμως από τη λειτουργία και την αισθητική, μπαίνει πλέον και ο οικολογικός παράγοντας στις επιλογές μας ο οποίος μακροπρόθεσμα είναι τελικά και ο πιο οικονομικός.


Αννεζίνα Δαμπολιά
Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.