Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Ασανσέρ-Σκάλες / ΣΚΑΛΕΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Σκάλες

/Images/Articles/Σιδερένια_σκάλα.jpg
/Images/Articles/σκαλα_2.jpg
/Images/Articles/σκαλα_3.jpg
/Images/Articles/σκαλα_4.jpg
/Images/Articles/εσωτερικη_σκαλα_5.jpg
/Images/Articles/σκαλα_6.jpg

Σκάλα.. ανάγκη ή πολυτέλεια; Σαφώς μια σκάλα κατασκευάζεται αρχικά για να εξυπηρετήσει την ανάγκη ανόδου-καθόδου μεταξύ δύο επιπέδων, όμως συχνά έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα έργο τέχνης στο χώρο. Η σκάλα αυτόνομα σαν στοιχείο είναι ένα αρχιτεκτονικό γλυπτό. Και εκεί που δεν φανταζόμασταν ότι θα εμφανιστεί ποτέ λόγος για να επιλέξουμε μια σκάλα, βρισκόμαστε με τα σχέδια της νέας μας μεζονέτας στο τραπέζι και την πρόκληση να αποφασίσουμε για τα χαρακτηριστικά αυτού του ογκώδους στοιχείου που δεν μπορούμε να αποφύγουμε γιατί κάπως πρέπει να ανεβαίνουμε στο επάνω όροφο…

Πράγματι η διαδικασία επιλογής μιας σκάλας είναι αρκετά περίπλοκη. Τα σχέδια ποικίλλουν, οι συνδυασμοί των υλικών είναι αρκετοί, το κόστος διαφέρει πιθανόν σημαντικά ανά περίπτωση. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να καταγράψουμε σε μία λίστα όλες τις παραμέτρους που συνδυάζουν το προσωπικό μας γούστο και επιθυμίες καθώς και εκείνες που αποτελούν περιορισμούς ή οδηγούς στην τελική μας επιλογή.

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχημένη κατασκευή μιας σκάλας είναι να εξασφαλίζει την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των χρηστών της και να πληρεί, για το σκοπό αυτό, τις αντίστοιχες διατάξεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού. Έτσι, αναζητούμε αρχικά το σχέδιο που θα καλύψει την προϋπόθεση αυτή. Ο χώρος στον οποίο έχει προσδιοριστεί η τοποθέτηση της σκάλας, είναι πολύ πιθανόν να περιορίζει ή και να καθορίζει τις επιλογές μας όσον αφορά το σχηματισμό της. Στις περιπτώσεις που μας δίνονται περιθώρια επιλογής σχήματος μένει να καταλήξουμε στο σχέδιο που προσεγγίζει καλύτερα τις ανάγκες και το προσωπικό μας γούστο. Υπάρχουν σκάλες ευθύγραμμες, τετράγωνες, γωνιακές, ημικυκλικές και κυκλικές αξονικές ή ελικοειδείς, σκάλες σχήματος Π, σχήματος S, καθώς και μικτών ή ειδικών σχημάτων. Το σημείο που ξεκινάει και το σημείο που καταλήγει η σκάλα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην τελική διαμόρφωση του σχηματισμού της. Οι σκάλες σχήματος Π καθώς και οι κυκλικές είναι οι βασικοί σχηματισμοί που συνήθως εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση χώρου σε συνδυασμό με την άνετη και ασφαλή κυκλοφορία των χρηστών τους και γι’ αυτό το λόγο επιλέγονται κατά εξοχήν σε εσωτερικούς χώρους κατοικιών. Βέβαια, συχνά συναντώνται και οι σκάλες ειδικών σχημάτων οι οποίες προσαρμόζονται απόλυτα στις ιδιαιτερότητες του χώρου κατασκευής τους.

Το αισθητικό αποτέλεσμα που παρουσιάζει η σκάλα στο χώρο μας προσδιορίζεται κυρίως από το σχήμα και τα υλικά από τα οποία κατασκευάζεται. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις δυνατότητες που έχουμε στην επιλογή υλικών θα πρέπει να γνωρίζουμε τα βασικά στοιχεία της δομής της. Το σκαλοπάτι (βαθμίδα ή πάτημα), το ρίχτι (ορατό ή νοητό), το κιγκλίδωμα και η βάση ή σκελετός στήριξης είναι τα κύρια στοιχεία που συνθέτουν μια σκάλα. Τα στοιχεία αυτά κατασκευάζονται κατά περίπτωση από το ίδιο υλικό ή συνδυασμό υλικών.

Μια ευρέως διαδεδομένη επιλογή είναι οι ξύλινες σκάλες. Το ξύλο, υλικό ζεστό και φιλικό, ιδιαίτερα οικείο σε χώρους κατοικίας, παρουσιάζεται ευέλικτο στις κατασκευές σκάλας, καθώς προσαρμόζεται σε όλες τις ιδιομορφίες του διατιθέμενου χώρου. Εξασφαλίζει ποικίλες επιλογές σε χρώματα και υφές δίνοντας τη δυνατότητα του κατάλληλου συνδυασμού με κάθε είδους επίπλωση. Αν και συνήθως προτιμάται για σκάλες παραδοσιακού τύπου ανταποκρίνεται εξίσου στις σύγχρονες και τολμηρές γραμμές σχεδιασμού. Διακριτικές και κομψές είτε εντυπωσιακές και αρχοντικές, οι ξύλινες σκάλες, ανάλογα με το σχεδιασμό και το είδος του ξύλου, μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις και των πιο ιδιαίτερων στυλ. Το κόστος κατασκευής ξύλινης σκάλας είναι σχετικά υψηλό, ανάλογα βέβαια με το μέγεθος, το σχέδιο και την ποιότητα του ξύλου, ενώ η συντήρησή τους ενδείκνυται να γίνεται τακτικά και επιμελημένα.

Μια πιο οικονομική λύση επιτυγχάνεται αν επιλέξουμε να επενδύσουμε με ξύλο σκάλες όπου η βάση τους έχει κατασκευαστεί από άλλα υλικά, όπως οπλισμένο σκυρόδεμα ή μέταλλο, συνήθως σίδηρο. Οι σκάλες οπλισμένου σκυροδέματος αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του φέροντος οργανισμού, οπότε διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια κατασκευής του κτιρίου, όπως αυτές των κοινόχρηστων κλιμακοστασίων. Αν έχει προβλεφθεί μια τέτοιου είδους σκάλα, η επένδυση των πατημάτων με ξύλο, και πιθανότατα και των ριχτιών, επιφέρουν ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα. Το κιγκλίδωμα, αν απαιτείται, κατασκευάζεται συνήθως ξύλινο ή μεταλλικό. Οι σκάλες σκυροδέματος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές, αλλά γενικά καταλαμβάνουν αρκετά μεγάλο όγκο στο χώρο. Επενδύονται και με μάρμαρο, συχνά ως συνέχεια των αντίστοιχων μαρμάρινων δαπέδων.

Για την κατασκευή μεταλλικού σκελετού σκάλας, χρησιμοποιείται κυρίως ο σίδηρος και το ανοξείδωτο ατσάλι. Είναι γενικά ελαφριά κατασκευή, αρκετά προσιτή οικονομικά, εξοικονομεί χώρο και έχει ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης. Από τα ίδια υλικά κατασκευάζονται συνήθως και τα αντίστοιχα κιγκλιδώματα. Τα σκαλοπάτια κατασκευάζονται κατά βάση ξύλινα και σπανιότερα προτιμούνται τα γυάλινα ή μεταλλικά. Τα γυάλινα σκαλοπάτια προσδίδουν μια λαμπερή και εντυπωσιακή εικόνα στη σκάλα, περιορίζοντας οπτικά τον όγκο της, αλλά δύσκολα συνδυάζονται με τη φυσιογνωμία της υπόλοιπης κατοικίας. Από την άλλη τα μεταλλικά αντιπροσωπεύουν συνήθως κατοικίες βιομηχανικού στυλ, εκτός αν πρόκειται για σκάλα εξωτερικού χώρου.

Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος χρήστης είναι άτομο με κινητικά προβλήματα ή ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι σκάλας στις οποίες ενσωματώνονται οι κατάλληλοι μηχανισμοί μετακίνησης του ατόμου με ασφάλεια.

Πριν να καταλήξουμε στον επιθυμητό τύπο σκάλας και τον κατάλληλο κατασκευαστή, ενδείκνυται να αναζητήσουμε δείγματα από προηγούμενες κατασκευές του ώστε να προσεγγίσουμε καλύτερα την εικόνα του τελικού αποτελέσματος και την ποιότητα υλικών και κατασκευής. Αρκετοί είναι επίσης οι κατασκευαστές που προσφέρουν δωρεάν μελέτη και σχεδιασμό της σκάλας, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις με παρουσίαση τρισδιάστατων μοντέλων απεικόνισης, ιδιαίτερα βοηθητικά για να φανταστούμε στο δικό μας χώρο την τελική τοποθέτηση.


Νομίδου Μαρίνα
αρχιτέκτονας μηχανικός