Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Οικοδομή / ΜΟΝΩΣΕΙΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Υγρομόνωση

/Images/Articles/Προστασία_στέγης_από_υγρασία.jpg

Η υγρομόνωση, δηλαδή η προστασία ενός κτιρίου από τις πιθανές διαδρομές του νερού, είναι ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί συχνά και αρκετά τους ιδιοκτήτες. Δεδομένου ότι είναι ένα στοιχείο της κατασκευής που δεν είναι ορατό και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, είναι σχεδόν αδύνατο να ελέγξει κάποιος μη ειδικός την ποιότητα αυτής της παραμέτρου, όταν αγοράζει ή κατασκευάζει ένα κτίριο. Πολλοί ιδιοκτήτες λοιπόν, έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα που σχετίζονται με τη στεγανοποίηση ακόμα και από τα πρώτα χρόνια της χρήσης μιας κατοικίας.

Οι πιο ευπαθείς περιοχές είναι τα στηθαία, τα δώματα, τα υπόγεια τμήματα των κτιρίων και φυσικά τα μπαλκόνια και τα «υγρά δωμάτια»- μπάνιο και κουζίνα.

Συνήθως τα προβλήματα στα μπαλκόνια και τα «υγρά δωμάτια» οφείλονται σε πλημμελή εφαρμογή των στεγανοποιητικών υλικών. Η επίστρωση των υλικών αυτών απαιτεί συγκεκριμένη διαδικασία, προσαρμοσμένη στις συνθήκες κάθε περιοχής και είναι πιθανό μια παράβαση που φαίνεται πολύ μικρή σε έναν εργάτη να καταστρέψει τις ιδιότητες ενός υλικού. Δεν είναι σπάνιες βέβαια, οι περιπτώσεις που δεν μονώνονται καθόλου αυτά τα σημεία. Έτσι οι περισσότεροι έχουμε δει τα πλακάκια του μπάνιου μας να φουσκώνουν, ή έχουμε παρατηρήσει τους σοβάδες νέων κτιρίων να πέφτουν σε κομμάτια από τα μπαλκόνια.

Ωστόσο, σε κτίρια με πιο σύνθετα δώματα, με πολλά στηθαία, ή στις διελεύσεις σωληνώσεων, στις καμινάδες ή τα στηρίγματα των ηλιακών θερμοσιφώνων, είναι πιθανό να αστοχήσουν τα υλικά, ακόμα και αν έχει γίνει άψογη δουλειά από τον κατασκευαστή. Ειδικά σημεία όπου υπάρχουν αρμοί ή περισσότερες ρωγμές λόγω θερμοκρασιακών μεταβολών, αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα του κτιρίου, γιατί το νερό μπορεί εύκολα να κινηθεί μέσα από αυτά και να φτάσει πίσω από τα επιχρίσματα. Οι ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες ταλαιπωρούν τα υλικά, τα οποία ούτως ή άλλως έχουν χρόνο ζωής αρκετά μικρότερο από αυτόν των κτιρίων. Η υγρομόνωση απαιτεί συντήρηση, ανεξάρτητα από την ποιότητα μιας κατασκευής.

Το νερό βρίσκει πάντα ένα τρόπο να περάσει και αν έχετε διαπιστώσει και στο δικό σας κτίριο τις επιπτώσεις του, μην ταράζεστε στην ιδέα των πολυέξοδων συνεργείων. Μπορούν πάντα να γίνουν κάποιες επιδιορθωτικές ενέργειες που δεν κοστίζουν ακριβά. Η τεχνολογία σε αυτό τον τομέα έχει προχωρήσει αρκετά, ώστε να μπορείτε να κάνετε αρκετές από τις επιδιορθώσεις μόνοι σας, ακολουθώντας απλά βήματα.

Τα επαλειφόμενα υλικά, σε μορφή βερνικιού, υπόσχονται εύκολη εφαρμογή, καλή πρόσφυση και αποτελεσματική προστασία που διαρκεί ως και δέκα χρόνια. Μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και σε λιθοδομές χωρίς να επηρεάσουν το αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά και να του προσδώσουν επιπλέον φωτεινότητα! Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι για την επιλογή του υλικού και τη διαδικασία εφαρμογής, θα πρέπει να πληροφορηθείτε σωστά και να μην αυτοσχεδιάσετε. Υπάρχουν υλικά διαφορετικών βάσεων, για διαφορετικές χρήσεις και το καθένα απαιτεί διαφορετική προετοιμασία για την εφαρμογή.

Η τεχνολογία των ασφαλτόπανων έχει γίνει επίσης πολύ προσιτή στη χρήση από ιδιώτες, με πιο εύχρηστα τα αυτοκόλλητα ασφαλτόπανα. Είναι ιδανικά για μικρά δώματα, απολήξεις σε στέγες και υδρορροές, ρωγμές και αρμούς. Απαιτούνται δύο άτομα για την εφαρμογή και χρειάζεται μόνο να περαστεί ένα συμβατό αστάρι πριν, ενώ είναι πιο αποτελεσματικά και διαρκούν περισσότερο από τα επαλειφόμενα υλικά. Μπορούν να έχουν τελείωμα ψηφίδας ή αλουμινίου για ανακλαστική λειτουργία. Και πάλι φροντίστε να ενημερωθείτε σωστά, γιατί προτείνονται διαφορετικά είδη ασφαλτόπανων για θερμά και ψυχρά κλίματα.

Αν μπείτε σε διαδικασία στεγανοποίησης του κτιρίου σας, μην ξεχάσετε να στεγανοποιήσετε προληπτικά και τα πατάρια όπου υπάρχουν θερμοσίφωνες, μπόιλερς ή ντεπόζιτα. Μια μηχανική βλάβη μπορεί να σας ταλαιπωρήσει πολύ αν δεν το έχετε φροντίσει.

Τα είδη των υλικών είναι πάρα πολλά, όσες είναι και οι διαφορετικές περιπτώσεις αστοχίας στεγανοποίησης. Χρειάζεται μόνο μια σύντομη έρευνα για να βρείτε αυτό που θα λύσει το πρόβλημά σας. Το πρώτο που πρέπει να εξασφαλίσετε είναι πως η ζημιά δεν έχει επεκταθεί τόσο, ώστε να απαιτεί την παρέμβαση ειδικού. Αν προχωρήσετε σε επισκευές μόνοι σας, είναι πιθανό να χάσετε τον χρόνο σας και να σας κοστίσει το διπλάσιο. Επιπλέον, πρέπει να θυμάστε ότι όσο καλό κι αν είναι ένα υλικό αποδίδει μόνο αν εφαρμοστεί σε καθαρές επιφάνειες και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες εφαρμογής.


Νατάσσα Δουρίδα
Πολιτικός Μηχανικός