Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Λευκά Είδη / ΛΕΥΚΑ ΕΙΔΗ-ΧΑΛΙΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Τόπο στις φυσικές ύλες

/Images/Articles/Πάπλωμα_και_μαξιλάρια.jpg
/Images/Articles/Πάπλωμα_και_μαξιλάρια_2.jpg
/Images/Articles/Πάπλωμα_και_μαξιλάρια_3.jpg

Ταυτόχρονα με μια σύγχρονη τάση στην αρχιτεκτονική και το design που τα θέλει όλα γυαλιστερά και αγέραστα, αναπτύσσεται και άλλη μια, που έχει να κάνει με την «πράσινη» μόδα και ζητά την επιστροφή των υλικών σε μια «φυσικότητα». Ύλες φυσικές, ανακυκλώσιμες και φιλικές προς τον άνθρωπο κάνουν την εμφάνιση τους σε όλων των ειδών τα οικοδομικά υλικά, στα έπιπλα και φυσικά στα υφάσματα. Τα λινά, τα μάλλινα, τα βαμβακερά, το καραβόπανο, το μετάξι και το βελούδο έχουν την τιμητική τους και δημιουργούν λευκά είδη διαχρονικά και ευχάριστα στην αφή και στο μάτι. Εμπιστευτείτε τα!

Το βαμβακερό


Δε χρειάζεται πολλές συστάσεις, το βαμβάκι είναι ένα πολύ οικείο για τον άνθρωπο υλικό, φτάνει να σκεφτούμε ότι καλλιεργείτο από αρχαιοτάτων χρόνων στην Ινδία, την Αίγυπτο και την Κίνα. Τα βαμβακερά υφάσματα πλένονται εύκολα, ράβονται εύκολα, έχουν καλές αντοχές και χρησιμοποιούνται για τα λευκά μας είδη όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για να μην τσαλακώνονται πολύ εύκολα τα επεξεργάζονται με ειδικές ρητίνες. Διαλέξτε βαμβάκι για τις κουρτίνες που θα κρατήσετε όλες τις εποχές, για τα έπιπλα, για τα σεντόνια σας, αλλά και για τις αφράτες πετσέτες σας. Οι τιμές για τα βαμβακερά υφάσματα ποικίλουν ανάλογα με την ποιότητα τους. Γενικά όσο μακρύτερη είναι η βαμβακερή ίνα, τόσο πιο γυαλιστερό, ανθεκτικό και υψηλότερης αξίας είναι το ύφασμα. Το πιο ακριβό βαμβακερό που θα βρείτε δεν είναι άλλο από το βελούδο.

Το λινό


Εξίσου μακρόχρονη ιστορία με τα βαμβακερά έχουν και τα λινά υφάσματα που προέρχονται από το φυτό λινάρι. Το μεγαλύτερό τους πλεονέκτημα είναι η ανθεκτική τους συμπεριφορά στη φθορά και στο πλύσιμο και η αντοχή τους στο χρόνο, που οφείλεται στη μοριακή δομή των σκληρών ινών του λιναριού. Επιπλέον το λινό είναι ένα ύφασμα που δεν κρατάει τη θερμότητα και γι αυτό θεωρείται πολύ δροσερό. Στα αρνητικά του συγκαταλέγονται η έντονη τάση του να τσαλακώνεται καθώς και η έλλειψη ελαστικότητάς. Και τα δύο πάντως βελτιώνονται με ειδικές επεξεργασίες και προσμίξεις. Προτιμήστε το λινό στις καλοκαιρινές σας κουρτίνες και μη βαλθείτε να τις σιδερώνετε. Με τη φυσική τους «τσαλάκα» θα δώσουν μια επιπλέον αίσθηση ανεμελιάς και δροσιάς στο σπίτι ή στο εξοχικό σας.

Το καραβόπανο ή λινάτσα


Ακόμη πιο χοντρό και πιο ανθεκτικό από το λινό, το καραβόπανο κατασκευάζεται και αυτό από λινάρι ή από το φυτό γιούτα. Είναι πιο οικονομικό, δίνει πιο συμπαγή αίσθηση και «στέκεται» καλύτερα χωρίς να τσαλακώνεται τόσο εύκολα. Είναι ιδανικό για έπιπλα εξωτερικού χώρου, ενώ τελευταία το βλέπουμε πολύ και σε κουρτίνες.

Το μετάξι


Επίσης με μακρά ιστορία προέλευσης από την Κίνα, το μετάξι δημιουργείται από το νήμα με το οποίο φτιάχνει το κουκούλι του ο μεταξοσκώληκας. Θα το χαρείτε όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς κρατάει ζέστη το χειμώνα και είναι δροσερό το καλοκαίρι. Το φυσικό μετάξι είναι ένα ακριβό και εντυπωσιακό ύφασμα με λάμψη και απαλή υφή. Θέλει προσοχή στην περιποίηση, καθώς είναι υλικό ευαίσθητο. Φυσικά όσο πιο καλής ποιότητας είναι τόσο πιο καλές αντοχές έχει. Χρησιμοποιείται κυρίως για πολυτελείς κουρτίνες, σεντόνια αλλά και ταπετσαρίες.

Το μάλλινο


Πρόκειται για ζωικές ίνες από πρόβατα. Η ποιότητα του εξαρτάται από το χαρακτηριστικά της ίνας, όπως μάκρος, λεπτότητα, μαλακότητα και στιλπνότητα. Το μαλλί είναι το ύφασμα του χειμώνα, καθώς έχει θερμομονωτικές ικανότητες, ενώ απορροφά την υγρασία χωρίς να δίνει την αίσθηση του υγρού. Τα μάλλινα υφάσματα είναι εύκολα στην περιποίηση και τσαλακώνονται δύσκολα. Προτιμήστε το σε ριχτάρια κουβέρτες, κουρτίνες (φανέλα) και φυσικά σε χαλιά.

 

Εάν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να επιλέξετε ένα 100% φυσικό υλικό, προτιμήστε τουλάχιστον σύμμεικτο συνθετικό με όσον το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό σε φυσικές ύλες. Τώρα πια και τα συνθετικά υφάσματα αρχίζουν και γίνονται πιο «φυσικά», είτε με καλύτερες προσμίξεις, είτε με τεχνητή κατεργασία, ώστε να αποκτούν πιο φυσική υφή.


Αννεζίνα Δαμπολιά
Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.