Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Οικοδομή / ΜΟΝΩΣΕΙΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Θερμομόνωση

/Images/Articles/Θερμομόνωση_1.jpg
/Images/Articles/Θερμομόνωση_2.jpg

Η θερμομόνωση ενός κτιρίου, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ευχάριστη διαβίωση σε ένα χώρο. Επιπλέον, ένα καλά μονωμένο κτίριο είναι πολύ πιο οικονομικό καθώς απαιτεί λιγότερη ενέργεια για τη θέρμανση και την ψύξη του, πράγμα που σημαίνει ότι είναι και πιο φιλικό για το περιβάλλον.

Οι θερμικές απώλειες προκαλούνται από την τάση των αερίων μαζών να κινούνται από το θερμότερο προς το ψυχρότερο. Έτσι, το χειμώνα ο ζεστός αέρας του κτιρίου τείνει να μετακινηθεί προς την κρύα εξωτερική ατμόσφαιρα, ενώ το καλοκαίρι συμβαίνει το αντίστροφο. Αυτή η ροή της θερμότητας βρίσκει το δρόμο της μέσα από τα αμόνωτα τμήματα του κτιρίου, ή τα κουφώματα, αν δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά ή είναι παλιά. Οι περιοχές αυτές λέγονται θερμογέφυρες και εντοπίζονται σε ένα κτίριο από τη μούχλα που αναπτύσσεται συνήθως, λόγω της υγρασίας που περιέχεται στον αέρα που διατρέχει τα σημεία αυτά.

Είναι αδύνατο να μηδενιστούν οι θερμικές απώλειες σε ένα κτίριο, παρά μόνο να περιοριστεί η ένταση του φαινομένου με μια καλή θερμομόνωση και σωστή χρήση του κτιρίου. Οι κατά καιρούς έρευνες απέδειξαν ότι μια σωστή θερμομόνωση, που απαιτεί περίπου το 2 - 5% του αρχικού κόστους κατασκευής του κτιρίου, μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 50% του κόστους λειτουργίας της θέρμανσής του.

Η σωστή χρήση ενός κτιρίου, αφορά κυρίως στην συχνότητα αερισμού του. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κρατάτε ένα χώρο ερμητικά κλειστό για να μη διαφεύγει η θερμότητα. Αντίθετα, πρέπει να εξασφαλίζετε ότι όλοι οι χώροι του σπιτιού σας αερίζονται σωστά, είτε με τα κατάλληλα ανοίγματα ( πόρτες, παράθυρα), είτε με μηχανικό εξαερισμό, ακόμα και τους ψυχρότερους μήνες του χρόνου. Όταν ο αέρας ανανεώνεται φυσικά, περιορίζεται το φαινόμενο και εξασφαλίζετε μια υγιεινή ατμόσφαιρα για εσάς και την οικογένειά σας.

Κατά τα άλλα, είναι καλό να γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα, όσα κτίρια χτίσθηκαν πριν από το 1979 που θεσπίστηκε ο Κανονισμός Θερμομόνωσης, δεν έχουν μόνωση, και καταναλώνουν την τριπλάσια ενέργεια για θέρμανση και ψύξη. Από το 1979 και μετά, είναι υποχρεωτική η μόνωση του κελύφους του κτιρίου, καθώς και η χρήση διπλών υαλοπινάκων. Αν λοιπόν, παρατηρήσετε να έχει αναπτυχθεί μούχλα σε κάποιο σημείο ενός νεόδμητου κτιρίου (ενδεικτικό σημάδι θερμογέφυρας, όπως προαναφέρθηκε) να ξέρετε ότι πιθανότατα είναι τοπικό, μπορεί να οφείλεται σε αστοχία του υλικού ή σε κακή εφαρμογή και μπορεί να διορθωθεί εύκολα και οικονομικά.

Για τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1979, υπάρχουν κάποιες λύσεις για να αναβαθμιστούν ενεργειακά: Η αντικατάσταση των παλιών υαλοπινάκων με διπλούς, ή ακόμα και των παλιών κουφωμάτων, μπορεί να μειώσει κατά πολύ την κατανάλωση ενέργειας και είναι μια σχετικά μικρή και εύκολη παρέμβαση. Μπορείτε επίσης να μονώσετε το δώμα ή τη στέγη σας, που συνήθως είναι οι πιο προβληματικές περιοχές. Ακόμα όμως και οι τοίχοι ενός υπάρχοντος κτιρίου μπορούν να μονωθούν, εξωτερικά ή εσωτερικά. Και οι δύο τεχνικές απαιτούν εργασίες μεγαλύτερης κλίμακας και κοστίζουν αρκετά, ωστόσο η μόνωση τοίχων από το εσωτερικό μέρος είναι αρκετά φθηνότερη, έχει απλή και γρήγορη κατασκευή και μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες. Η εξωτερική μόνωση από την άλλη, δεν μειώνει τον κατοικήσιμο χώρο, καλύπτει ακόμα και τις θερμογέφυρες των μη μονωμένων δομικών στοιχείων (πλάκες, δοκοί και κολώνες ), και προστατεύει το κτίριο συνολικά.

Στην εποχή μας, η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας είναι το κλειδί για την καλύτερη διαβίωση, από οικονομική αλλά και από περιβαλλοντική άποψη. Να θυμάστε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση και αν αποφασίσετε να κάνετε για την καλύτερη θερμομόνωση ενός κτιρίου, είναι μια επένδυση με σχετικά μικρό χρόνο απόσβεσης που θα βελτιώσει κατά πολύ τη ζωή σας.


Νατάσσα Δουρίδα
Πολιτικός Μηχανικός