Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Οικοδομή / ΜΟΝΩΣΕΙΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ηχομόνωση

/Images/Articles/Ηχομόνωση.jpg

Η ζωή εκτός σπιτιού είναι γεμάτη θορύβους που, ακόμα και όταν δεν τους παρατηρούμε, μας επιβαρύνουν. Κάθε άνθρωπος έχει την ανάγκη όταν μπαίνει στο χώρο του, να νιώθει πως κλείνοντας την πόρτα του απομονώνεται από τον υπόλοιπο κόσμο, ώστε να μπορέσει να συγκεντρωθεί στις εκάστοτε δραστηριότητες που τον ενδιαφέρουν. Σκοπός της ηχομόνωσης είναι να εμποδίσει την μετάδοση ανεπιθύμητων ήχων στο εσωτερικό ενός κτιρίου, παρέχοντας στους ενοίκους ένα ήρεμο ακουστικό περιβάλλον, αλλά και να εμποδίσει τους ήχους που παράγονται μέσα σε ένα χώρο να μεταδοθούν στο εξωτερικό περιβάλλον.

Μια μελέτη ηχομόνωσης είναι πιο σύνθετη από όσο θα περίμενε κανείς, και ξεκινά από μία σωστή αρχιτεκτονική μελέτη όπου πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατάλληλη τοποθέτηση των χώρων. Για παράδειγμα, χώροι που προέχει να είναι ήσυχοι, όπως τα υπνοδωμάτια είναι καλύτερα να είναι όλοι μαζί και απομακρυσμένοι από πηγές όχλησης, όπως ένας δρόμος ή ίσως το σαλόνι του διπλανού διαμερίσματος. Επιπλέον, πρέπει να δίνεται έμφαση στις οχληρές εγκαταστάσεις του ίδιου του κτιρίου, όπως ένας λέβητας, που πρέπει να είναι όσο πιο απομονωμένος γίνεται από τους υπόλοιπους εσωτερικούς χώρους, και σε ένα χώρο όπου θα έχει προβλεφθεί επιπλέον ηχομονωτική προστασία. Μια καλή μελέτη ηχομόνωσης όμως, πρέπει να υποδεικνύει και τα κατάλληλα ηχομονωτικά υλικά και τις θέσεις που πρέπει να τοποθετηθούν για να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Γενικά, σε επίπεδο κατοικίας, οι τοίχοι από τούβλα και σκυρόδεμα, προσφέρουν ικανοποιητική προστασία, γιατί η ηχομονωτική ικανότητα ενός υλικού είναι ανάλογη της μάζας του. Με την ίδια λογική, η διπλή τοιχοποιία δίνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και συνίσταται για χώρους που πρέπει να προστατευθούν ιδιαίτερα. Οι ορυκτοβάμβακες (πετροβάμβακας, υαλοβάμβακας), είναι τα πιο διαδεδομένα ηχομονωτικά υλικά και τοποθετούνται, στην περίπτωση απλής τοιχοποιίας προσθέτοντας έναν ανεξάρτητο σκελετό στον οποίο εφαρμόζεται ο ορυκτοβάμβακας σε μικρή απόσταση από τον τοίχο και στη συνέχεια καλύπτεται με γυψοσανίδα, ενώ στη διπλή τοιχοποιία τοποθετείται ανάμεσα στο κενό των δύο τοίχων. Τα κενά που αφήνουμε ανάμεσα στον τοίχο και το ηχομονωτικό υλικό, αυξάνουν πάντα την ηχομονωτική ικανότητα της κατασκευής.

Τα δύο υλικά έχουν τις ίδιες περίπου ιδιότητες, λειτουργούν θερμομονωτικά και χρησιμοποιούνται κυρίως στην εσωτερική τοιχοποιία. Ο πετροβάμβακας είναι ανθεκτικός στη φωτιά και προτιμάται συχνότερα γιατί παρέχει πυρασφάλεια. Έχουν και τα δύο χαμηλό κόστος, αλλά πρέπει να προσέχετε να τα αγοράζετε καλά συσκευασμένα, γιατί αν βραχούν καταστρέφονται και δεν είναι κατάλληλα για χρήση.

Στα δάπεδα εφαρμόζεται ηχομονωτικό φύλλο εξηλασμένης πολυστερίνης ανάμεσα στην πλάκα και το γέμισμα. Υπάρχουν βέβαια αρκετές ακόμα λύσεις, όπως πλάκες πετροβάμβακα και τα φύλλα αφρώδους εξηλασµένου πολυαιθυλενίου κλειστών κυψελών- που αφορούν προστασία από κτυπογενείς ήχους.

Στα λεβητοστάσια ή όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις που παράγουν θόρυβο, εφαρμόζονται συνήθως στους τοίχους πολυουρεθανικά ηχοαπορροφητικά υλικά, σαν αυτά που υπάρχουν στα στούντιο ηχογραφήσεων. Τα μηχανήματα πρέπει να τοποθετούνται πάνω σε ειδικά αντικραδασμικά πέλματα. Το σημαντικότερο όμως, είναι η τοιχοποιία να έχει αρκετό πάχος ώστε να εξασφαλίζεται ένας ελάχιστος δείκτης ηχομείωσης.

Όπως με όλα τα δομικά υλικά, η τεχνολογία στο πεδίο της ηχομόνωσης προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Κάθε μέρα βγαίνουν στην αγορά καινούρια, όλο και πιο αποδοτικά υλικά που μπορείτε να ανακαλύψετε αν έχετε τη διάθεση. Όποιο από αυτά και αν επιλέξετε, φροντίστε να εφαρμοστεί σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και να θυμάστε ότι στην ηχομόνωση οι λεπτομέρειες έχουν μεγάλη σημασία. Οι ήχοι μπορούν πάντα να περάσουν από μία πόρτα που δεν έχει τοποθετηθεί σωστά, από οπές διέλευσης σωληνών ή ακόμα και από κλειδαρότρυπες.


Νατάσσα Δουρίδα
Πολιτικός Μηχανικός