Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Λευκά Είδη / ΛΕΥΚΑ ΕΙΔΗ-ΧΑΛΙΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Χαλί...σε κάθε περίπτωση

/Images/Articles/Χαλιά.jpg
/Images/Articles/Χαλιά_2.jpg
/Images/Articles/Χαλιά_3.jpg
/Images/Articles/Χαλιά_4.jpg

Χαλί να γίνω να με πατήσεις, που λέει μια παροιμία και ίσως όσοι το είπαν να ήθελαν να αποδείξουν τη μοναδική αίσθηση που χαρίζει στα πόδια μας… ένα χαλί!

Όντως η ζεστασιά και η οπτική ευχαρίστηση που δίνει επικάλυψη του δαπέδου από ένα χαλί είναι ιδιαίτερα έντονη. Η παράδοση ταυτίζει το χειροποίητο πλέξιμο ενός χαλιού με μια μορφή τέχνης. Καθώς οι λαοί διαφόρων εθνικοτήτων έπλεκαν τις ίνες ενός χαλιού με σκοπό να αποτυπώσουν φόρμες, μοτίβα, εικόνες, στιγμιότυπα και χρώματα βγαλμένα από τα ήθη και τα έθιμα μιας τοπικής κοινωνίας, με σκοπό να τα αναπαραγάγουν. Τέτοια παραδείγματα παραδοσιακών χαλιών φτάνουν στις μέρες με την ονομασία Ανατολίτικα, Περσικά ή Παραδοσιακά και έχουν προέλευση κυρίως από την Τουρκία, το Θιβέτ, το Πακιστάν, το Νεπάλ, κ.α. Αυτού του είδους τα χαλιά είναι σπάνια, μεταφέρουν πολιτιστικές μνήμες και τα περισσότερα από αυτά αντιμετωπίζονται από ειδικούς και συλλέκτες ως ανεπανάληπτα έργα τέχνης.

Η γκάμα όμως δεν περιορίζεται σε κομμάτια – αντίκες. Υπάρχουν είδη για όλων των ειδών τούς χώρους, για κάθε σπίτι και τσέπη:

- Τα πιο οικονομικά αποτελούνται από διάφορες συνθετικές ίνες (όπως το νάιλον), από βαμβάκι ή σύμμεικτες ίνες με σχεδόν μηδενικό πέλος ή ελάχιστο (~1,5εκ.) και προορίζονται συνήθως για τις κρεβατοκάμαρες, τα παιδικά δωμάτια, τα μπάνια και τις κουζίνες. Έχουν μικρές διαστάσεις συνήθως και τυποποιημένα σχέδια και σχήματα.

- Τα χαλιά με μέτριο πέλος (~2-4εκ.), συνήθως κατασκευάζονται με νήμα από πολυπροπυλένιο, ή από πολυεστέρα, ενώ υπάρχουν και με φριζέ (στριφτό) πέλος για πιο funky αισθητική, κυρίως για τους χώρους των υπνοδωματίων. Τα είδη της συγκεκριμένης κατηγορίας τα βρίσκουμε σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων, σχεδίων και σχημάτων, ενώ η ποικιλομορφία τους δίνει την δυνατότητα να μπουν, χωρίς φόβο, σε κάθε σημείο μιας κατοικίας.

- Τα χαλιά υψηλού κόστους συνήθως είναι εκείνα με το μεγαλύτερο πέλος (~4,5-5,5εκ.) και με τις πιο εξελιγμένες τεχνικές. Είναι φτιαγμένα από τα πιο ακριβά υλικά (μαλλί, δέρμα, μετάξι) και συχνά είναι χειροποίητα. Επίσης πολλές φορές τα βρίσκουμε στην αγορά σε συνδυασμούς δύο ή τριών διαφορετικών υλικών μαζί. Στη ίδια κατηγορία βρίσκουμε και τα χαλιά γνωστών designers, που δίνουν άλλη διάσταση στους χώρους που τοποθετούνται.

Όσο και να μας ξαφνιάζει, η ποιότητα ενός χαλιού φανερώνεται κυρίως στην πίσω του όψη. Οι κόμποι θα πρέπει να είναι καθαροί χωρίς ατέλειες, η ύφανση θα πρέπει να είναι πλούσια και τα χρώματα (εάν υπάρχουν) θα πρέπει να είναι εξίσου ζωηρά όπως και αυτά της όψης.

Παρ’ ολ’ αυτά η επιλογή θα πρέπει να γίνει με σύνεση, καθώς τα χαλιά προορίζονται για να αναδείξουν τους χώρους μέσα στους οποίους θα βρεθούν και όχι να χαθούν σε αυτούς. Επομένως ένα χαλί δεν θα πρέπει να ασφυκτιά σε ένα χώρο και να τον καλύπτει επιμελώς μαζί με άλλα σε παράταξη. Για την πλήρη κάλυψη υπάρχουν οι μοκέτες. Αλλά ούτε να κρύβεται κάτω από τα έπιπλα, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Το μοναδικό χαλί σας θα πρέπει να είναι αυτόνομο και παράλληλα να βρίσκεται σε σύνθεση με τα υπόλοιπα στοιχεία που διαμορφώνουν το χώρο. Στην περίπτωση του χαλιού αντίκας θα πρέπει τα διάφορα μοτίβα και διακοσμητικά του χώρου να είναι ανεπαίσθητα, ώστε να μην επηρεάζουν την εμφάνισή του. Σε κάθε άλλη περίπτωση το χαλί θα πρέπει να «δένει» στιλιστικά, να αλληλοσυμπληρώνεται και να ταιριάζει με τα έπιπλα, τις επενδύσεις των υφασμάτων, το χρώμα του δαπέδου και των τοίχων.

Η σωστή συντήρηση των χαλιών είναι το τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό σημείο που θα πρέπει να τηρήσουμε για να χαιρόμαστε μια ολόκληρη ζωή τα χαλιά μας. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρίες, που εκτός των άλλων, προσφέρουν και φύλαξη μέχρι να τα… ξανά-αναζητήσετε.


ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Ε.Ι.