Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Οικολογικό μαγείρεμα

/Images/Articles/οικολογικο.jpg

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, η μόλυνση και η καταστροφή του περιβάλλοντος αποτελούν σήμερα τα πιο σημαντικά ζητήματα για τον 21ο αιώνα. Η οικολογική συνείδηση θα πρέπει να γίνει καθημερινότητα όλων μας. Σε όλες μας τις δραστηριότητες πρέπει να ενεργούμε προληπτικά και προστατευτικά για την υγεία μας, μα και για το περιβάλλον που μας χαρίζει τη ζωή. Η οικολογία δεν θα μπορούσε λοιπόν να απουσιάζει από την πιο βασική καθημερινή μας ανάγκη, την ανάγκη μας για τροφή. Εκτός από την επιλογή αγνών υλικών, σημαντικό στάδιο αποτελεί η εξασφάλιση ενός υγιεινού τρόπου μαγειρέματος που εξαρτάται άμεσα από τη χρήση των κατάλληλων μαγειρικών σκευών.

Αν ξεκινήσατε το στήσιμο του νέου σας νοικοκυριού ή έφτασε η ώρα για ανανέωση του παλιού οικιακού σας εξοπλισμού, ανακυκλώστε τα παλιά χάλκινα κατσαρολικά της γιαγιάς και μελετήστε τη νέα γενιά μαγειρικών σκευών που είναι 100% φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται από τους επιστήμονες για τα αντικολλητικά σκεύη που εισήχθησαν στα περισσότερα νοικοκυριά των αναπτυγμένων χωρών τα τελευταία χρόνια και ενδέχεται να είναι επικαλυμμένα με την ουσία Teflon. Υλικό που ανακαλύφθηκε το 1938 και εισήχθη στη βιομηχανία το 1946, επιστημονικά ονομαζόμενο ως πολυτετραφλουοροαιθυλένιο (PTFE). Έρευνες απέδειξαν ότι όταν το Teflon θερμαίνεται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος απελευθερώνονται τοξικές ουσίες ή διεισδύουν λόγω επαφής, στο ίδιο το φαγητό και κατά συνέπεια στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με το πρόσφατο πόρισμα της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ το 2005, το περφλουοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) που χρησιμοποιείται για την παραγωγή Teflon ευθύνεται για καρκινογενέσεις και αναπνευστικά προβλήματα.

Σήμερα στο χώρο της αγοράς διατίθενται επαναστατικά οικολογικά σκεύη διαφόρων εταιρειών, σε ολοκληρωμένες σειρές ώστε να εξυπηρετούν κάθε μαγειρικό τρόπο. Οι εταιρείες αυτές σχεδιάζουν και κατασκευάζουν οικιακά προϊόντα με στόχο την προστασία καταναλωτή και περιβάλλοντος και φυσικά την μεγάλη ευκολία κατά τη χρήση τους. Τα καινοτόμα αυτά μαγειρικά σκεύη διαθέτουν κεραμικές επιστρώσεις τύπου Thermolon οι οποίες δεν περιέχουν PFOA με αποτέλεσμα 60% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα. Έχουν ακόμη μεγαλύτερη αντοχή σε θερμοκρασίες έως 250 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που τους προσδίδει μεγάλη ανθεκτικότητα στην εσωτερική επιφάνεια τους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα είδη εστιών γκαζιού, κεραμικές, ηλεκτρικές, αλογόνου και στα προϊόντα που διαθέτουν διπλό ανοξείδωτο πάτο προσφέρονται ακόμη και για επαγωγικές εστίες. Ευκολία παρουσιάζουν ακόμη και στον τομέα καθαρισμού τους καθώς πλένονται εύκολα στο χέρι, έχουν επίσης εργονομικές λαβές και τα υλικά συσκευασίας τους είναι όλα άκρως ανακυκλώσιμα.

Με ορθολογική χρήση των κατάλληλων οικολογικών μαγειρικών σκευών εξασφαλίζετε εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά το μαγείρεμα (μαγειρεύουν γρηγορότερα) αλλά και κατά το πλύσιμο, αφού ο καθαρισμός τους επιτελείται πανεύκολα λόγω της λείας επιφάνειάς τους. Για την προστασία τους από τη φθορά της χρήσης τους συστήνεται η χρήση πλαστικών, λαστιχένιων ή ξύλινων εργαλείων κατά το μαγείρεμα για την αποφυγή γδαρσιμάτων στην επιφάνεια. Κατά τη διαδικασία καθαρισμού τους αν δεν πραγματοποιηθούν χαράξεις της επιφάνειας με συρμάτινα σφουγγάρια και δεν χρησιμοποιηθούν σκληρά καθαριστικά, η αντικολλητική τους επίστρωση θα διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σχετικά με την αγοραστική τους αξία, λόγω της μεγάλης ποικιλίας που απαντώνται σήμερα στο χώρο της αγοράς, είναι αρκετά προσιτά σε τιμές ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται και συνοδεύονται πάντα από εγγύηση ποιότητας και έντυπα πληροφόρησης σχετικά με τα υλικά κατασκευής τους.

Ανακαλύψτε την «πράσινη» πλευρά της σύγχρονης ζωής και προστατέψτε δραστικά το περιβάλλον και πάνω απ’ όλα την οικογένεια σας. Γνωρίζοντας τα μαγειρικά σας σκεύη μπορείτε κι εσείς να κερδίσετε το στοίχημα για ένα γευστικό, υγιεινό και ασφαλές μαγείρεμα.


Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων