Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Από την κουζίνα στο τραπέζι

/Images/Articles/Τραπέζι_έτοιμο_για_σερβίρισμα.jpg
/Images/Articles/Τραπέζι_έτοιμο_για_σερβίρισμα_2.jpg
/Images/Articles/Τραπέζι_έτοιμο_για_σερβίρισμα_3.jpg
/Images/Articles/Τραπέζι_έτοιμο_για_σερβίρισμα_4.jpg
/Images/Articles/Τραπέζι_έτοιμο_για_σερβίρισμα_5.jpg

Κάθε μάστορας χρειάζεται τα εργαλεία του. Έτσι κι εσείς χρειάζεστε τα κατάλληλα εφόδια που θα αποτελέσουν την πηγή έμπνευσής σας και θα κάνουν τη διαφορά στην κουζίνα σας. Μικρά μαγικά σκεύη που έχουν ως μοναδικό στόχο να λύσουν τα χέρια σας και να κάνουν ευκολότερη την καθημερινότητά σας, κάνοντας το μαγείρεμα παιχνίδι και μεταμορφώνοντας σας σε επαγγελματίες σεφ. Κατσαρόλες, τηγάνια, γάστρες και λοιπά παρελαύνουν στην κουζίνα σας, μετατρέποντας το πιο απλό μενού σε ένα ξεχωριστό γεύμα. Μετά την επιλογή της κουζίνας μια κρίσιμη και σοβαρή αγορά, που απαιτεί μεγάλη οργανωτικότητα και εξοικονόμηση χώρου είναι ο εξοπλισμός της με τα ιδανικά μαγειρικά σκεύη καθώς και με τα κατάλληλα κουζινικά (σερβίτσια, μαχαιροπίρουνα, ποτήρια). Αρχικά τα εργαλεία στην κουζίνα μιας νοικοκυράς ήταν αυστηρά και μόνο τα απαραίτητα, με καθένα από αυτά να έχει ποικίλες χρήσεις, με μορφές και καλούπια καθαρά εμπνευσμένα από πρακτική διάθεση. Χαρακτηριστική ήταν η πλήρη απουσία στυλ και πρωτοτυπίας στον τομέα του βιομηχανικού σχεδιασμού. Όμως με την πάροδο των χρόνων και τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, υπήρξε εξέλιξη και στον τομέα των μαγειρικών σκευών και γενικά των κουζινικών ειδών.

Πλέον τα μαγειρικά σκεύη προσφέρουν απόλυτη ασφάλεια και κατασκευάζονται με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον μα και τον άνθρωπο. Λιτά, λειτουργικά αντικολλητικά σκεύη, γουόκ, τηγάνια και κατσαρόλες, όλων των μεγεθών κοσμούν τους πάγκους κάθε μοντέρνας κουζίνας διαθέτοντας πάνω από όλα υψηλή ποιότητα κατασκευής. Τα υλικά που συνθέτουν τα νέα καινοτόμα αντικείμενα είναι το αλουμίνιο, το ανοξείδωτο ατσάλι, οι κεραμικές επιστρώσεις, οι αντικολλητικές επενδύσεις Teflon και Thermolon (που δεν απελευθερώνουν τοξικά αέρια κατά τη χρήση τους σε πολύ μεγάλες θερμοκρασίες), το γυαλί βορίου γνωστό ως Pyrex (ανθεκτικό στις απότομες μεταβολές στη θερμοκρασία), το εμαγιέ (σκεύος που έχει υαλώδη ουσία για ενίσχυση της ανθεκτικότητας του), η σιλικόνη και διαφόρων ειδών πολυαμιδικά πλαστικά. Οι λαβές και οι επιφάνειες είναι εργονομικά δουλεμένες ώστε να προσφέρουν απόλυτη ασφάλεια κατά τη χρήση τους. Το χρώμα κάνει και αυτό αισθητή την παρουσία του τα τελευταία χρόνια προσθέτοντας εικαστικό ενδιαφέρον και διακοσμητική διάθεση στα απλά λειτουργικά αντικείμενα δίνοντας τους προσωπικότητα και απαράμιλλο στυλ. Μια ολόκληρη επιστήμη βιομηχανικού σχεδιασμού κρύβεται πίσω από κάθε σκεύος, η οποία επιμελείται και την παραμικρή λεπτομέρεια αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της σύγχρονης νοικοκυράς δίνοντας λύσεις, εισάγοντας νέα σχέδια, τεχνολογίες και υλικά. Μετά από σχολαστική μελέτη και επαγγελματικό σχεδιασμό διατίθενται στην αγορά εκατοντάδες αντικείμενα κατασκευασμένα για την κουζίνα του μέλλοντος, κάνοντας τη μαγειρική εύκολο παιχνίδι και τα άψυχα μαγειρικά σκεύη λατρεμένους μικρούς συνεργάτες στο ναό της δημιουργίας.

Κομψό σχεδιασμό και ιδιαίτερη αισθητική εντοπίζουμε και στον τομέα των κουζινικών ειδών, στα σερβίτσια, τα μαχαιροπίρουνα και τα ποτήρια. Άριστης ποιότητας πορσελάνες σε ευφάνταστα σχέδια με casual ή glamour ύφος κάνουν πλέον αισθητή την παρουσία τους στο καθημερινό τραπέζι, απομυθοποιώντας το "καλό σερβίτσιο" του σπιτιού. Σερβίτσιο που χρησιμοποιούσε η οικογένεια μόνο σε γιορτές και εξαιρετικά ειδικές περιπτώσεις προστατεύοντας το σε κάποιο ντουλάπι για όλο τον υπόλοιπο χρόνο λόγω της ακριβής τιμής κατά την αγορά του. Πλέον συλλογές από χώρες που έχουν παράδοση στην πορσελάνη όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιταλία και φυσικά η Κίνα ενισχύουν το χώρο της αγοράς με προτάσεις πολυτελούς διάθεσης, εμπνευσμένες και δουλεμένες με ξεχωριστό γούστο. Σερβίτσια που είναι πλέον πολύ προσιτά σε τιμή και βρίσκονται σε μεγάλη γκάμα σχεδίων και χρωματισμών με πρωτότυπους συνδυασμούς υλικών έχουν ως σκοπό να εντάξουν την τέχνη στο καθημερινό μας γεύμα. Έμπνευση στο σερβίρισμα με πιάτα και ολοκληρωμένες σειρές που αναδεικνύουν το περιεχόμενο και ανάγουν την απλή ανάγκη του φαγητού σε ιεροτελεστία με στόχο όχι απλά τη γευστική αλλά και την αισθητική απόλαυση.

Συνοδοί των σερβίτσιων έχοντας τα ίδια χαρακτηριστικά, καθώς αποτελούν κι εκείνα τις τελευταίες δεκαετίες αποκλειστικούς οπαδούς της τέχνης, είναι και τα μαχαιροπήρουνα. Επάργυρα και ασημένια για πολυτελή γούστα, κάνουν ευγενικά χώρο και στο ατσάλι που μετά από πολύχρονες μελέτες στο σχεδιασμό του παρουσιάζεται σήμερα ενισχυμένο με κράματα χρωμίου, νικελίου και χάλυβα για λόγους ανθεκτικότητας. Μέταλλα παντρεύονται όμορφα με υλικά στις λαβές όπως το κόκαλο, το ξύλο και διαφόρων ειδών πλαστικά. Σχέδια και γραμμές εμπνευσμένες από τη φύση (μαχαιροπίρουνα σε σχήμα φύλλων και χαράξεις με θέματα λουλουδιών), καμπύλες που θυμίζουν γυναικείες σιλουέτες ακόμη και minimal φιγούρες, απαλλαγμένες από κάθε είδους επιτήδευση, υμνούν την καλαισθησία στο όνομα του απόλυτου design. Επιλέξτε εκείνα που ταιριάζουν σε εσάς και που θα λατρέψουν τα χέρια σας.

Μην παραμελήσετε όμως και τους μικρούς βασιλιάδες στο τραπέζι σας, τα ποτήρια που το ομορφαίνουν με τα παιχνιδίσματα του φωτός στην επιφάνεια τους. Χαμηλά, κολονάτα, τύπου σωλήνα, πομπέ με πλατύ ή στενό στόμιο παρουσιάζουν εξειδίκευση στο υγρό στοιχείο με σκοπό να αναδείξουν απόλυτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γεύσης και του αρώματος του ποτού που εμπεριέχεται σε αυτά. Κατασκευασμένα από απλό ή φυσητό γυαλί, από κρύσταλλο με περίτεχνη χάραξη ή με απλή διαφάνεια κατηγοριοποιούνται και ονομάζονται ανάλογα με το υγρό που προορίζονται να φιλοξενήσουν. Έτσι έχουμε ποτήρια νερού, κρασιού, σαμπάνιας, ουίσκι, λικέρ, κονιάκ, brandy και πολλών άλλων ποτών που θα βρείτε στην αγορά σε μια μεγάλη ποικιλία από μεγέθη, χαράξεις και χρώματα – επιλογές που ικανοποιούν και το πιο απαιτητικό γούστο.

Ανανεώστε λοιπόν το χώρο της κουζίνας σας και δώστε ζωντάνια στο καθημερινό τραπέζι με αντικείμενα υψηλής αισθητικής και ποιότητας που θα φτιάξουν τη διάθεση και θα κλέψουν τις εντυπώσεις των δικών σας προσώπων και των καλεσμένων σας.


Μαρία Μπάτσαλα
Διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων