Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Κουρτίνα ή στόρι;

/Images/Articles/Κουρτίνα_με_πάνελ.jpg
/Images/Articles/Κουρτίνα_με_πάνελ_2.jpg
/Images/Articles/Κουρτίνα_με_πάνελ_3.jpg
/Images/Articles/Κουρτίνα_με_πάνελ_4.jpg
/Images/Articles/Κουρτίνα_με_πάνελ_5.jpg

Τα εν οίκω μη εν δήμω, λέει ο σοφός λαός και εν προκειμένω θα μπορούσαμε να μιλάμε για κουρτίνες, στόρια, πάνελ κτλ. Για να προστατευτείτε λοιπόν από τα περίεργα βλέμματα αλλά και από τον ήλιο –και αυτό έχει να κάνει και με τη βιοκλιματική λειτουργία του σπιτιού σας, επιλέξετε και τον τύπο σκιάστρου που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και το σπίτι σας.

Κουρτίνες

 

Αν είστε τύπος της κουρτίνας σίγουρα δεν θα έχετε αμφιβολίες για την επιλογή της. Οι κουρτίνες είναι κλασσικές και παντός καιρού. Οι αεράτες διαφανείς ταιριάζουν στο καλοκαίρι, ενώ οι βαριές διπλές στον χειμώνα. Μάλλινες, βαμβακερές, λινές, συνθετικές, σύμμεικτες, από βελούδο, σενίλ, λινάτσα, ταφτά, μετάξι ή σουέτ, οι επιλογές τόσο σε υφάσματα όσο και σε σχέδια είναι πάρα πολλές, ενώ υπάρχουν οικονομικές λύσεις για κάθε είδος υφάσματος. Είτε διαλέξετε μονόφυλλες, είτε εσωτερικές με πλαϊνά, οι κουρτίνες είναι ικανές να αλλάξουν το χώρο σας, να τον ζωντανέψουν, να τον δείξουν ψηλότερο ή μεγαλύτερο και σίγουρα πιο πλούσιο. Οι κουρτίνες γενικά θα σας βολέψουν σε ανοίγματα μεγάλου ύψους και κυρίως στις μπαλκονόπορτες, αφού με μια κίνηση ανοίγουν, δημιουργούν συσκότιση ή αφήνουν τον ήλιο να περάσει ελεγχόμενα. Επιλέξτε καλά υφάσματα με οικολογικές ίνες που θα αντέξουν στη φθορά του χρόνου, την έκθεση στον ήλιο και τα πολλά πλυσίματα. Τοποθετήστε την κουρτίνα είτε χωνευτά στις γυψοσανίδες του ταβανιού είτε σε ένα κομψό κουρτινόξυλο με τη ραφή που σας αρέσει. Τούνελ, σούρα, αμερικάνικη ή κουρτίνα με τρουκς είναι οι πιο κλασσικές επιλογές. Οι κουρτίνες θέλουν προσοχή στη συντήρηση, δηλαδή στο πλύσιμο και στο σιδέρωμα, καθώς το κάθε ύφασμα απαιτεί ειδικό χειρισμό, ενώ κάποιες για τη φροντίδα τους χρειάζονται αποκλειστικά καθαριστήριο. Τέλος να θυμάστε πως οι κουρτίνες δεν καλύπτουν μόνο ανοίγματα, αλλά κρύβουν και αποθηκευτικούς χώρους με έξυπνο τρόπο σε ένα σαλόνι ή μια κρεβατοκάμαρα.

Ρομάν

 

Εάν πάλι η αισθητική της κουρτίνας σας πέφτει «βαριά» και ζητάτε κάτι πιο ανάλαφρο -που τείνει πλέον να γίνει και αυτό κλασσικό, τα ρομάν είναι η απάντησή σας. Τα ρομάν επειδή είναι πιο γεωμετρικά προτιμούνται σε πιο αφαιρετικές διακοσμήσεις, αλλά μπορούν να ανταπεξέλθουν και σε κλασσικές, ανάλογα με το ύφασμα που θα επιλεγεί. Γενικά συνδυάζουν την απλότητα με τη ζεστασιά που προσφέρει το ύφασμα και γι’ αυτό προτιμώνται πολύ. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να τα συνδυάσετε με πλαϊνές κουρτίνες συσκότισης με πολύ ωραία αποτελέσματα. Σε ένα κοντό παράθυρο προτιμήστε ένα ρομάν που πέφτει πολύ πιο όμορφα από μια κοντή κουρτίνα, ενώ σε μια μπαλκονόπορτα που χρησιμοποιείται συχνά ίσως ο μηχανισμός του ρομάν σας κουράσει. Τα ρομάν υποστηρίζουν συνήθως λεπτά υφάσματα, καθώς πρέπει ο μηχανισμός τους να σηκώνει το βάρος τους. Προσοχή, εάν έχετε καλοριφέρ κάτω από το παράθυρο αποφύγετε συνθετικό ύφασμα στα ρομάν.

Πάνελ και ρόλερ

 

Η πιο μίνιμαλ λύση σκιάστρου με ύφασμα είναι τα πάνελ -ή τα ρόλερ ανάλογα με το μηχανισμό. Πρόκειται για κατακόρυφα σταθερά κομμάτια υφάσματος, που μετακινούνται είτε κατά την οριζόντια κατεύθυνση πάνω σε ράγα, οπότε μιλάμε για πάνελ, είτε κατά την κατακόρυφη με μηχανισμό που τα τυλίγει στο πάνω μέρος, τα ρόλερ. Μπαίνουν άνετα σε όλους τους χώρους του σπιτιού και σε όλα τα παράθυρα. Τα πάνελ σε μεγάλες τζαμαρίες δίνουν ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς κατά τη μετακίνησή τους, μπαίνοντας το ένα πίσω από το άλλο σε επάλληλες στρώσεις δημιουργούν διάφορα επίπεδα διαφάνειας. Μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν και ως διαχωριστικά. Τα ρόλερ μπορείτε και εδώ να τα συνδυάσετε με πλαϊνές κουρτίνες. Τα πάνελ και τα ρόλερ είναι γενικά πολύ οικονομικά και δίνουν μια αίσθηση δροσιάς. Εάν φτιάχνετε νεανικό σπίτι προτιμήστε τα!

Στόρια

 

Μπορεί τα υφάσματα να είναι μια all time classic επιλογή, για εσάς όμως που τα βαρεθήκατε υπάρχουν τα στόρια. Τα μεταλλικά θα δώσουν ένα βιομηχανικό ύφος στο χώρο, ενώ τα ξύλινα θα τον ζεστάνουν. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που παρουσιάζουν τα στόρια, είναι η ρύθμιση της κλίσης τους, που επιτρέπει ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο του εισερχόμενου φωτός και της θέασης. Επίσης τα στόρια προσφέρουν μια ουδέτερη λύση και έχουν τη δυνατότητα να «ανακουφίσουν» έναν ήδη φορτωμένο από υφάσματα και έπιπλα χώρο, ενώ είναι ιδανικά για παράθυρα που δεν διαθέτουν «σκούρα». Στα συν είναι και οι προσιτές τιμές τους.

Γενικά, κατά την επιλογή του κατάλληλου τρόπου σκίασης ενός χώρου καλό θα ήταν, να μη δίνουμε προσοχή μόνο στο συνολικό ύφος του δωματίου, αλλά και στο ίδιο το κούφωμα, που έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί ή να χαθεί ανάλογα με την επιλογή μας, όπως επίσης και στην εξωτερική εικόνα του σπιτιού μας.


Αννεζίνα Δαμπολιά
Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.