Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Έπιπλα / ΝΤΟΥΛΑΠΕΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ντουλαπώματα

/Images/Articles/Μοντέρνα_ντουλάπα.jpg
/Images/Articles/Μοντέρνα_ντουλάπα_2.jpg

Η ανάγκη για υλικά αγαθά έχει αυξηθεί ορατά στις μέρες μας. Η καταναλωτική μανία έχει επηρεάσει αισθητά κάθε νοικοκυριό που αναζητά αισθητικές και πρακτικές λύσεις σε βιομηχανικά προϊόντα, ενώ η φράση «… μα που θα χωρέσουν όλα;», συνηθίζεται να μένει αναπάντητη. Το αποτέλεσμα πολλές φορές είναι στοιβαγμένα αντικείμενα το ένα πάνω στο άλλο, κάτι δηλαδή σαν μοντέρνο τοτέμ και ίσως η μόνη ενδεδειγμένη λύση του προβλήματος να είναι τα κλασικά και αναντικατάστατα ερμάρια.

Οι γνωστές σε όλους ντουλάπες έχουν θέση σε κάθε δωμάτιο, αφού ο καθένας μας έχει πολλά να… κρύψει! Ο πιο κλασικός και συνηθισμένος χώρος γι’ αυτό το έπιπλο είναι τα υπνοδωμάτια, αλλά και οι διάδρομοι των κατοικιών. Επίσης συνηθίζονται πλέον σε νεανικά σπίτια, τα αποκλειστικά δωμάτια ντουλάπας – γκαρνταρόμπα, που αποτελούνται από περιμετρικές κατασκευές αποθήκευσης και προορίζονται για πολλών ειδών αντικείμενα (συνήθως ένδυσης & υπόδησης).


Στην αγορά μπορούμε να βρούμε δυο ειδών ντουλάπες: τις κινητές – ελεύθερες και τις σταθερές – εντοιχισμένες. Η πρώτη περίπτωση μας προσφέρει ευκολία στις μετακινήσεις, όπως σε ένα περιστατικό αναδιάταξης του χώρου, ανακαίνισης ή μετακόμισης. Ενώ στη δεύτερη περίπτωση, η ντουλάπα δίνει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης και του παραμικρού τετραγωνικού εκατοστού του χώρου.

Τα υλικά για την κατασκευή μιας ντουλάπας συνήθως δεν είναι τα ίδια εσωτερικά και εξωτερικά. Συνηθίζεται να χρησιμοποιούμε εσωτερικά για το σκελετό τα πιο οικονομικά υλικά, όπως επιφάνειες επενδεδυμένες με μελαμίνη, που υπάρχουν σε ποικιλία έγχρωμων σχεδίων. Σε πιο σπάνιες και ίσως πιο ποιοτικές επιλογές συναντούμε επιφάνειες υπενδεδυμένες με καπλαμά (λεπτό φύλλο ξύλου).

Όσον αφορά τις εξωτερικές επιφάνειες (πόρτες), μπορούμε να βρούμε στην αγορά είτε οικονομικά προσιτές με επένδυση μελαμίνης (HPL) ή ακόμα από καλύτερης ποιότητας σύνθετα προϊόντα (φορμάικα). Γενικά καλό είναι το να προτιμούμε για ντουλάπες με έντονη χρήση ή σε χώρους που έχουν αρκετή υγρασία, να χρησιμοποιούμε πιο ποιοτικά υλικά. Πολλές φορές η επιλογή του υλικού των πορτών σχετίζεται με τον τρόπο λειτουργίας τους. Σήμερα συνηθίζεται να επιλέγουμε είτε ανοιγόμενες πόρτες είτε συρόμενες (sliding systems).

Όσον αφορά τις ανοιγόμενες πόρτες, αποτελούν την πιο οικονομική λύση και προορίζονται συνήθως για επενδύσεις με υλικά όπως η μελαμίνη, η φορμάικα και ο καπλαμάς. Ενώ γι’ αυτούς που θέλουν ένα πιο κλασσικό αποτέλεσμα ενδείκνυνται οι ταμπλαδωτές – ημιμασίφ. Για όσους πάλι θέλουν η ντουλάπα τους να έχει μια διακριτική παρουσία καλύτερα να επιλέξουν βαμμένο ή λακαριστό mdf (ινόπλακα), συνήθως στο χρώμα ή σε απόχρωση των περιμετρικών τοίχων. Τέλος, για μια πιο ιδιαίτερη εμφάνιση μπορείτε να συνδυάστε ένα από τα παραπάνω υλικά με το γυαλί, δημιουργώντας ένα σταθερό πλαίσιο που θα κορνιζώσει μια γυάλινη αμμοβολισμένη ή έγχρωμη επιφάνεια, δίνοντας ημιδιαφάνεια στο εσωτερικό της.

Από την άλλη, οι συρόμενες πόρτες αποτελούν λύση κυρίως σε χώρους όπου ο διάδρομος μπροστά από την ντουλάπα είναι ανεπαρκής σε φάρδος. Τα υλικά που μπορεί να δεχτεί το συγκεκριμένο σύστημα είναι σχεδόν τα πάντα. Συνθετικά λοιπόν υλικά, παράγωγα υλικά του ξύλου, ομοιογενείς λακαριστές ή laminated γυάλινες επιφάνειες, καθρέφτες, όπως και δύο ή περισσότερα διαφορετικά υλικά σε ζώνες, είναι οι επιλογές που μπορούμε να έχουμε σε αυτή την περίπτωση.


Πολύ σημαντικό σημείο είναι και η εσωτερική διαμόρφωση της ντουλάπας, η οποία δεν θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με την τυποποίηση του προϊόντος, αλλά σύμφωνα με τις ανάγκες του πελάτη. Κινητά και σταθερά ράφια, σωλήνες κρέμασης, συστήματα ασανσέρ, συρτάρια, φωτισμός και άλλα μικρο-αξεσουάρ θα συνθέσουν την εσωτερική εικόνα μιας λειτουργικής ντουλάπας.

Ένα ακόμα στοιχείο που θα πρέπει να εστιάσουμε για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα είναι το πόμολο. Έτσι επιλέξτε το κατάλληλο σχέδιο που να βρίσκεται σε συμφωνία με τα χρώματα και τα σχέδια της εξωτερικής επιφάνειας.


ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Ε.Ι.