Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Εξωτερικός χώρος / ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ-ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ο κήπος μας

/Images/Articles/Κήπος.jpg
/Images/Articles/Κήπος_2.jpg
/Images/Articles/Κήπος_3.jpg
/Images/Articles/Κήπος_4.jpg

Στο βάθος κήπος...

Χρώματα, μυρωδιές λουλουδιών, ηρεμία, χαλάρωση...Στο άκουσμα και μόνο της λέξης κήπος όλες οι αισθήσεις μας ταξιδεύουν… Πως όμως γεννήθηκε η ανάγκη για μια ανθισμένη όαση στο χώρο του σπιτιού; Η ιστορία του κήπου άρχισε πολύ νωρίς για τον άνθρωπο, για χρηστικούς αρχικά λόγους, που εξελίχτηκε όμως σε κάτι πολύ παραπάνω με το πέρασμα των χρόνων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ένα απ’ τα εφτά θαύματα του αρχαίου κόσμου ήταν οι περίφημοι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας. Εμείς σήμερα με τον αστικό τρόπο ζωής, τους μικρούς χώρους και τον περιορισμένο χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας μικρό θαύμα; Η απάντηση είναι ναι, αν έχουμε όρεξη, κέφι και φυσικά μεράκι.

Dirt-y work

Ας αρχίσουμε από... χαμηλά! Ποιο είναι το κατάλληλο χώμα για τον κήπο μας; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρη σ’ αυτό το ερώτημα γιατί δεν έχουν όλα τα φυτά τις ίδιες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι ανάλογα με την «ομάδα φυτών» που θα επιλέξουμε, θα πρέπει να φροντίσουμε και για το αντίστοιχο χώμα. Εκείνο που χαρακτηρίζει το έδαφος, είναι η περιεκτικότητά του σε άργιλο, πυλό και άμμο. Μια μέση λύση είναι η περιεκτικότητα σε άμμο να μην ξεπερνάει το 50-60 %. Από χημικής άποψης τώρα, μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε το χώμα ανάλογα με το pH, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, φώσφορος, άζωτο κτλ. Η περιεκτικότητα σε άλατα καθώς και η οργανική ουσία που περιέχει το χώμα μας, είναι πράγματα που πρέπει να μας απασχολήσουν. Πρέπει λοιπόν να επιλέξουμε το σωστό χώμα απ την αρχή γιατί μετέπειτα επεμβάσεις σε αυτό θα είναι δύσκολο να γίνουν.

Βάσει σχεδίου

Μια κινέζικη παροιμία λέει ότι η ζωή ξεκινάει την ημέρα που ξεκινάς να φτιάξεις κήπο. Είναι σημαντικό λοιπόν όταν αποφασίσουμε να αρχίσουμε, να κάνουμε και το σωστό σχεδιασμό, πράγμα που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας ή να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό. Τι πρέπει να προσέξουμε...
• την έκταση που έχουμε στη διάθεσή μας,
• τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής που θα έχουμε τον κήπο μας,
• ποιος θα τον χρησιμοποιεί,
• τι φυτά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε,
• τι διακόσμηση που μας αρέσει,
• ποια εποχή θα τον χρησιμοποιούμε,
• τι χρόνο έχουμε στη διάθεσή μας,
• και φυσικά το κόστος.

Υδάτινος κόσμος

Κάτι που επίσης θα πρέπει να εξετάσουμε είναι το πώς θα ποτίζουμε τον κήπο μας. Η ανάγκη για εξοικονόμηση νερού γίνεται μέρα με τη μέρα μεγαλύτερη, άρα ένα σωστό σύστημα ποτίσματος είναι πιο απαραίτητο από ποτέ. Αν δεν έχουμε το χρόνο να ασχοληθούμε μόνοι μας με αυτό, μπορεί ο κήπος μας να ποτιστεί ...μόνος του. Αν δικτυώσουμε τον κήπο μας, τότε εύκολα θα επιλέγουμε πότε θα γίνεται το πότισμα με αυτοματοποιημένο τρόπο. Μπορούμε λοιπόν εύκολα να ρυθμίσουμε κάθε πότε θα ποτίζεται το κάθε φυτό και φυσικά την ποσότητα του νερού που θα διοχετεύεται σ’ αυτό. Υπάρχει ποικιλία εργαλείων και υλικών που μας λύνουν τα χέρια, αρκεί να δούμε τι ανάγκες έχει ο κήπος και τα φυτά μας και να επιλέξουμε το πιο κατάλληλο.

Secret (garden) keeper

Καταστροφή των ζιζανίων, συντήρηση του συστήματος ποτίσματος, απομάκρυνση φερτών υλικών, λίπανση, ψεκασμοί, συντήρηση γκαζόν, είναι κάποιες από τις εργασίες που αφορούν στη συντήρηση ενός κήπου. Κάποιες μπορούμε να τις κάνουμε μόνοι μας, κάποιες άλλες όμως απαιτούν γνώσεις και εμπειρία. Για τον λόγο αυτό πάντα θα πρέπει να συμβουλευόμαστε κάποιον ειδικό. Γεωπόνοι και κηπουροί, είναι πάντα οι σύμμαχοί μας στη δημιουργία και συντήρηση ενός σωστού κήπου.

Το κλάδεμα είναι μια πολύ σημαντική εργασία που πρέπει να γίνεται σωστά και στον κατάλληλο χρόνο. Οι βασικοί λόγοι που κλαδεύουμε είναι δύο, πρώτον για να δώσουμε σχήμα και δεύτερον για να αναζωογονήσουμε στο φυτό μας. Αφαιρούμε τα ξερά και αδύναμα κλαδιά καθώς και τα κιτρινισμένα φύλλα που αποτελούν πηγή ασθενειών. Με τον τρόπο αυτό το φυτό μας αερίζεται και φωτίζεται καλύτερα, ενώ τα θρεπτικά συστατικά πηγαίνουν στα υγιή μέρη του, οπότε αναπτύσσεται γρηγορότερα. Το κλάδεμα αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία που αν δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να την κάνουμε καλά, καλύτερα να την εμπιστευτούμε σε κάποιον ειδικότερο.


Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο...όλοι στον κήπο λοιπόν!


Παρασκευή Ανδρώνη
Μηχανολόγος