Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Πράσινο Ενεργειακό Σπίτι / ΤΑΡΑΤΣΟΚΗΠΟΙ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Πράσινες στέγες

/Images/Articles/Πράσινη_στέγη.jpg
/Images/Articles/Πράσινη_στέγη_2.jpg

Η ιδέα της οικολογικής κατασκευής, είναι ίσως η κυριότερη τάση της εποχής μας. Μέρος αυτής της ιδέας είναι και οι πράσινες στέγες, που υπόσχονται αποκατάσταση πολλαπλά ενεργειακά και κοινωνικά οφέλη.

Είναι γεγονός πως η παράταξη πολλών κτιρίων από μπετόν χωρίς ύπαρξη πρασίνου ενδιάμεσα, ευνοεί την κατακόρυφη αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι και την αδυναμία του εδάφους να συγκρατήσει το βρόχινο νερό, με αποτέλεσμα τις συνηθισμένες πλέον πλημμύρες. Επιπλέον, στις περισσότερες πόλεις ο χώρος έχει ήδη καταληφθεί από κτίρια και η δημιουργία νέων πάρκων είναι αδύνατη. Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου, μέχρι να σκεφτεί κάποιος να μεταφέρει τα πάρκα στις οροφές των κτιρίων, που υπόσχονται αποκατάσταση του μικροκλίματος γύρω από ένα κτίριο. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στη Γερμανία και σταδιακά υιοθετείται από πολλές χώρες χάρη στα άμεσα οφέλη που προσφέρει.

Πιο συγκεκριμένα, μια ταράτσα καλυμμένη με φυτά, λειτουργεί σαν ένα παχύ θερμομονωτικό στρώμα όλο το χρόνο, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και κλιματισμό του κτιρίου μέχρι και 30%. Επιπλέον τα φυτά μέσω της διαπνοής τους έχουν την ικανότητα να μειώνουν τη θερμοκρασία γύρω τους, να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και να αποδίδουν οξυγόνο. Με τις ρίζες τους κατακρατούν τα όμβρια ύδατα, συμβάλλοντας στην αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, αλλά και στην απορροή των ομβρίων από το ίδιο το κτίριο. Τα κοινά δώματα έχουν την ιδιότητα να αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και το θόρυβο, ενώ τα μαλακά φυτεμένα δώματα τα απορροφούν και δεν τους επιτρέπουν ούτε να εισχωρήσουν στο κτίριο. Συγκρατούν σημαντικές ποσότητες σκόνης, ενώ προστατεύουν το δώμα από όλους τους φθοροποιούς κλιματικούς παράγοντες, επιμηκύνοντας το χρόνο ζωής του μέχρι και 40 χρόνια.

Υπάρχουν όμως και κοινωνικά οφέλη, καθώς μία πράσινη στέγη μπορεί να αποτελέσει μια ιδιωτική, ασφαλή παιδική χαρά για τα παιδιά της πολυκατοικίας, ή ένα δημιουργικό χώρο αναψυχής για τους ενήλικες. Επιλέγοντας να καλλιεργήσετε φρούτα και λαχανικά, μπορείτε να απολαμβάνετε βιολογικά προϊόντα όλο το χρόνο. Ταυτόχρονα προσφέρετε καταφύγιο σε μικροοργανισμούς, έντομα και πουλιά, ενδυναμώνοντας την ήδη αδύναμη βιοποικιλότητα της πόλης. Αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και την αισθητική της πόλης, αναβαθμίζεται ταυτόχρονα και η αξία του ακινήτου.

Για να δημιουργήσετε μια πράσινη ταράτσα, θα πρέπει αρχικά να διασφαλίσετε ότι το κτίριό σας αντέχει το βάρος της κατασκευής. Γενικά, πρόβλημα φέρουσας ικανότητας έχουν τα παλιά κτίρια, ωστόσο είναι σκόπιμο να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό αν το κτίριο σας είναι πάνω από 10 χρόνων. Εφόσον διασφαλίσετε ότι το κτίριο είναι κατάλληλο, ειδικα συνεργεία αναλαμβάνουν τη στεγάνωση και μόνωση της ταράτσας. Τοποθετούνται μεμβράνες για προστασία της πλάκας από τις ρίζες, δημιουργείται ένα σύστημα αποστράγγισης, που επικαλύπτεται από διηθητικά φύλλα και το φυτικό υπόστρωμα. Η ταράτσα είναι πλέον έτοιμη για να φυτευτεί με τα φυτά της επιλογής σας, αποφεύγοντας συγκεκριμένα είδη με βαθιές επιθετικές ρίζες που μπορεί μελλοντικά να διαπεράσουν τα μονωτικά φύλλα. Αν θέλετε να εξελίξετε την ιδέα, μπορείτε να εξοπλίσετε την ταράτσα με οτιδήποτε θα τοποθετούσατε στην αυλή ενός εξοχικού: Φράχτες, πέργκολες, διαδρόμους από ξύλο ή βότσαλα, ακόμα και σιντριβάνια!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δημιουργία μιας πράσινης στέγης είναι μια θετική κίνηση, που βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο όλης της πόλης. Μια ευχάριστη έκπληξη είναι ότι η πρακτική αυτή έχει εφαρμοστεί ήδη σε αρκετά δημόσια κτίρια όπως στο υπουργείο οικονομικών, στα κτίρια του ΗΣΑΠ, του ΗΛΠΑΠ, στο δήμο Αθηναίων και το Μέγαρο Μουσικής. Ευχόμαστε το κίνημα των πράσινων στεγών να διαδοθεί αρκετά και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς μπορούμε μόνο να κερδίσουμε από αυτό.


Νατάσσα Δουρίδα
Πολιτικός Μηχανικός