Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Έπιπλα / ΝΤΟΥΛΑΠΕΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Έξυπνες αποθηκευτικές λύσεις για μικρά σπίτια

/Images/Articles/Κρεβάτι_με_συρτάρια.jpg
/Images/Articles/Κρεβάτι_με_συρτάρια_2.jpg
/Images/Articles/Κρεβάτι_με_συρτάρια_3.jpg

Έχετε λίγους αποθηκευτικούς χώρους και ένα σπίτι γεμάτο πράγματα που δεν ξέρετε τι να τα κάνετε; Δεν έχετε παρά να μετατρέψτε το μειονέκτημά σας σε πλεονέκτημα! Διαλέξτε λύσεις που θα προσδώσουν χαρακτήρα στο σπίτι σας και εκμεταλλευτείτε χώρους που δεν φαντάζεστε ότι υπάρχουν.

Κάτω από το κρεβάτι…

Μια καλή ιδέα είναι να διαλέξτε ένα κρεβάτι με συρόμενα συρτάρια. Εκεί μπορείτε να αποθηκεύσετε σεντόνια, κουβέρτες, μαξιλάρια αλλά και τις πιζάμες σας. Εάν το κρεβάτι σας δεν διαθέτει έτοιμους αποθηκευτικούς χώρους δημιουργήστε τους εσείς. Μπορείτε να αγοράσετε καλαίσθητα κουτιά ή καλάθια που να χωρούν κάτω από το κρεβάτι, στα οποία θα βάλετε από λευκά είδη μέχρι παπούτσια και βιβλία. Τα καλάθια γενικά τοποθετούνται παντού, ακόμη και σε ράφια, διαιρώντας έτσι τον ωφέλιμο χώρο τους.

Κάτω από τη σκάλα…

Αξιοποιήστε το χώρο κάτω από τη σκάλα σας, ή ακόμη και τα ίδια τα σκαλοπάτια. Παραγγείλετε στον ξυλουργό ράφια που θα εφαρμόζουν ακριβώς στον υπολειπόμενο χώρο κάτω από τη σκάλα και φτιάξτε μια ανοιχτή βιβλιοθήκη, εκμεταλλευόμενοι το κάθε τετραγωνικό του χώρου. Το ιδανικό είναι η σκάλα να σχεδιαστεί εξαρχής για αυτό το σκοπό. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε το τελευταίο σκαλί –ή και περισσότερα ανάλογα με τον σχεδιασμό, να γίνει αποθηκευτικό συρτάρι, πχ. για τα περιοδικά ή τις παντόφλες ή σας. Κάτω από την σκάλα μπορείτε ακόμη να βάλετε μια παπουτσοθήκη ή μια ανοιχτή κάβα.

Οργανώστε σωστά την ντουλάπα σας…

Η ντουλάπα σας είναι το μέρος που θα έχει τα περισσότερα πράγματα στον λιγότερο δυνατό χώρο, γι αυτό φροντίστε να εκμεταλλευτείτε όλες τις δυνατότητές της. Τοποθετήστε καταρχάς εσωτερικά καθ’ ύψος δύο ράγες αντί μίας. Η μια θα είναι πιο χαμηλά για τα παντελόνια και τις καθημερινές σας μπλούζες και η άλλη πιο ψηλά για τα παλτά, τα κουστούμια και τις μακριές ζακέτες. Ενσωματώστε στο κατώτερο μέρος της μια συρόμενη παπουτσοθήκη. Στα ανοιγόμενα φύλλα της στερεώστε εσωτερικά φαρδιά λάστιχα για να κρεμάτε γραβάτες και φουλάρια, ένα δίχτυ για τα σκουλαρίκια και τα άλλα αξεσουάρ σας, ή μια υφασμάτινη θήκη με τσέπες όπως αυτήν που χρησιμοποιούμε συχνά στα παιδικά δωμάτια. Τέλος βάλτε στη συρταριέρα σας συρτάρια με πολλαπλές θέσεις, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια ξύλινα χωρίσματα ή μικρά καλάθια.

Αποθηκευτική σύνθεση στο σαλόνι

Διαλέξτε μια σύνθεση τοίχου από ντουλάπια και ράφια και δώστε προσωπικότητα στο χώρο σας. Συνδυάστε χρώματα και υλικά, ανοιχτά με κλειστά ντουλάπια, για να μπορείτε να κρύβετε πράγματα που δεν θέλετε να φαίνονται, και φτιάξτε με αυτόν τον τρόπο ένα ιδιαίτερο έργο τέχνης για το σαλόνι σας! Οι λιγότερο τολμηροί μπορούν απλά να διαλέξουν έναν μπουφέ με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους.

Ακόμη…

Πάγκος αποθηκευτικός

Μια ωραία ιδέα είναι να παραγγείλετε έναν ξύλινο πάγκο για την κουζίνα, το χωλ, ή το σαλόνι, ο οποίος από κάτω θα έχει ράφια για να τοποθετήσετε τα καθημερινά σας μικροαντικείμενα. Για να τα κρύψετε μπορείτε να βάλετε ένα κομψό κουρτινάκι. Ακόμη μπορείτε να τοποθετήσετε καλάθια ή αποθηκευτικά κουτιά. Πάγκους με κενό θα βρείτε και έτοιμους στο εμπόριο.

Ραντεβού στη γωνία

Οι ελεύθερες γωνίες ενδείκνυνται για αποθηκευτικοί χώροι. Μια γωνιακή μικρή ραφιέρα, κατά προτίμηση κρεμαστή, με μεταλλικά ή ξύλινα ράφια αποτελεί ιδανική λύση για τα αξεσουάρ και τα διακοσμητικά σας.

Πάνω από τις πόρτες

Βάλτε πάνω από τις πόρτες ράφια με βιβλία που θα πιάνετε με μια μικρή σκαλίτσα ή μια σειρά ντουλάπια από τοίχο σε τοίχο, όπου θα αποθηκεύετε τα χειμωνιάτικα ρούχα σας.

Στο τραπεζάκι του σαλονιού

Αγοράστε ένα τραπεζάκι καναπέ με συρταράκια, ραφάκια ή διπλή επιφάνεια από τζάμι και βάλτε μέσα τα περιοδικά, τα βιβλία και τις εφημερίδες σας.

Γενικά, μπορείτε να σκεφτείτε λύσεις που θα ανταποκρίνονται στα προσωπικά σας δεδομένα και να αυτοσχεδιάστε με έπιπλα που θα φτιάξετε κατά παραγγελία και θα προσαρμόσετε στο σπίτι σας. Ο χώρος είναι έτσι και αλλιώς μια πολυτέλεια, που αν δεν την έχετε μπορείτε σίγουρα να την δημιουργήσετε!


Αννεζίνα Δαμπολιά
Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.