Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Κάγκελα-Κιγκλιδώματα / ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Κάγκελα αλουμινίου: Τα συν και πλην.

/Images/Articles/Κάγκελα_αλουμινίου.jpg

Τα κάγκελα-κιγκλιδώματα αποτελούν μια ουσιαστική λεπτομέρεια για κάθε κτίσμα, η οποία πρέπει να εξασφαλίζει όχι μόνο την απαιτούμενη κτιριακή λειτουργικότητα αλλά και την ανάγκη του καταναλωτή για μια λεπτή αισθητική. Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη του κιγκλιδώματος αλουμινίου -τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς- θεωρείται ως μια από τις πιο διαδεδομένες χρήσεις του υλικού στο χώρο της κατασκευής. Η ραγδαία αυτή εξέλιξη βασίστηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το περιγράφουν. Ο καταναλωτής, ωστόσο, προτού καταλήξει στην τελική επιλογή, πρέπει να ζυγίσει τα θετικά με τα αρνητικά σημεία του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα κάγκελα.

Ξεφεύγοντας από τον τυποποιημένο σχεδιασμό, το αλουμίνιο επιτρέπει στον αρχιτέκτονα την ικανοποίηση ιδιαίτερων προδιαγραφών. Πρόκειται για ένα υλικό άκαυστο, δυνατό, διαμορφώσιμο, ασφαλές και ελαφρύ, το οποίο δύναται να κατεργαστεί -εντός ή εκτός- εργοταξίου όσο κανένα άλλο. Τα κάγκελα, μέσω της ευελιξίας εφαρμογών και χρωματικών επιλογών γίνονται ιδιαίτερα και μοναδικά. Κάπου εδώ αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη ευκολία τοποθέτησης και συναρμολόγησης τους, όχι μόνο από κάποιον επαγγελματία αλλά ακόμα και από έναν απλό ιδιώτη με στοιχειώδεις γνώσεις. Η συνισταμένη του αρθρωτού σχεδιασμού και των λιτών λύσεων που προτείνουν οι εταιρείες, οδηγεί όλο και περισσότερο στην απλοποίηση των τρόπων μονταρίσματος.

Αναμφίβολα, το αλουμίνιο είναι ένα οικολογικό προϊόν που προσφέρει περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα. Δεν απαιτεί συντήρηση με χημικές ουσίες και φάρμακα και θεωρείται ως ένα από τα πιο ανακυκλώσιμα υλικά. Τα κάγκελα αλουμινίου μπορούν να ανακυκλωθούν σε μεγάλο ποσοστό (σχεδόν πλήρως), διαφυλάσσοντας τα ιδανικά χαρακτηριστικά του υλικού τους.

Το κιγκλίδωμα αλουμινίου, τοποθετημένο εσωτερικά ή εξωτερικά της κατασκευής, απαιτεί μικρή -σχεδόν- αμελητέα συντήρηση πράγμα που μακροπρόθεσμα σημαίνει την ελαχιστοποίηση του κόστους. Aν ο μεγαλύτερος προβληματισμός για τη σωστή επιλογή είναι η διάβρωση και το βεβαρημένο περιβάλλον, η επιφανειακή επεξεργασία του αλουμινίου μέσω των μεθόδων της ανοδίωσης ή της βαφής συνιστάται ανεπιφύλακτα. Το κάγκελο αλουμινίου αποκτά την αίσθηση του ανοξείδωτου, ενώ παράλληλα είναι ελαφρύτερο και οικονομικότερο από το inox. Από τη στιγμή που έχει κατεργαστεί κατάλληλα, δεν χρειάζεται συχνό βάψιμο, δεν φθείρεται και διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά προτερήματα του αλουμινίου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, ο χρήστης απαλλάσσεται από θέματα συντήρησης και προστασίας, μια και η ανθεκτικότητα του μετάλλου δεν επιτρέπει τη γήρανση του κιγκλιδώματος ακόμα και υπό δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες. Το μόνο μέλημα είναι ο απλός καθαρισμός με ζεστό νερό και με ουδέτερα απορρυπαντικά.

Τι συμβαίνει, όμως, με το εγγενές πρόβλημα της διάβρωσης του αλουμινίου μέσω των διαδεδομένων τρόπων επιφανειακής επεξεργασίας του, όπως για παράδειγμα η ηλεκτροστατική βαφή; Σε αντίθεση με την ανοδίωση, η συμπεριφορά της ηλεκτροστατικής βαφής στο χρόνο αμφισβητείται, μια και είναι μια νέα μέθοδος. Γι' αυτό απαιτείται μια σειρά δοκιμών και ελέγχων ούτως ώστε να προλαμβάνονται προβλήματα στο μέλλον, που για την επίλυσή τους θα απαιτηθεί αποξήλωση του κάγκελου, αμμοβολή, εκ νέου βαφή και επανατοποθέτηση του. Ο κατασκευαστής έχει ευθύνη απέναντι στον καταναλωτή και οφείλει να χρησιμοποιεί προϊόντα επεξεργασμένα βάσει πιστοποιημένων μονάδων ανοδίωσης ή βαφής. Ατυχώς, σε ελάχιστες περιπτώσεις εφαρμόζονται οι ορθοί κανόνες μονταρίσματος και τοποθέτησης (π.χ. χρήση ανοξείδωτων βιδών).

Μπορεί η στιβαρότητα και οικονομικότητα του σιδήρου, όπως επίσης και η οργανική ομορφιά του ξύλου να επισκιάζουν ενίοτε τα μοναδικά χαρακτηριστικά του αλουμινίου, ωστόσο το κάγκελο αλουμινίου έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Πάντως, το αλουμίνιο κρίνεται ως ένα από τα πιο κατάλληλα υλικά για αρχιτεκτονικές εφαρμογές τουλάχιστον για την Ελλάδα.


MCUΒE
Αρχιτεκτονικό γραφείο