Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Θέρμανση-Ψύξη / ΤΖΑΚΙΑ-ΣΟΜΠΕΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Ενεργειακό τζάκι

/Images/Articles/Ενεργειακό_τζάκι.jpg

Τα παλαιότερα χρόνια το τζάκι αποτελούσε απαραίτητο στοιχείο για κάθε σπίτι. Τοποθετημένο πάντα στην κουζίνα εξυπηρετούσε πολλαπλούς σκοπούς. Θέρμανση, μαγείρεμα αλλά και τον τόπο συγκέντρωσης της οικογένειας κατά της ώρες ξεκούρασης, όταν ακόμα δεν υπήρχαν οι τρόποι ψυχαγωγίάς που απομονώνουν τους ανθρώπους. Έτσι, οι περισσότεροι τουλάχιστον, έχουν κάποια ανάμνηση από ένα χωρίο με τη γιαγιά δίπλα στο τζάκι να λέει ιστορίες.

Αυτή η αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής έχει κάνει το τζάκι να βρίσκει τη θέση του και στη σημερινή κοινωνία, όπου, θεωρητικά τουλάχιστον, δεν είναι τόσο απαραίτητο. Τοποθετημένο στο σαλόνι, πολλές φορές απλά ως διακοσμητικό στοιχείο, προσφέρει τη θερμότητα και αυτή τη γλυκιά αίσθηση παρελθόντος.

Πλέον όμως υπάρχει η δυνατότητα να απολαμβάνουμε την αίσθηση του τζακιού εξοικονομώντας χρήματα και προσφέροντας στη θέρμανση του σπιτιού μας, με τρόπο φτηνό και οικολογικό. Όλα αυτά μπορούν να συμβούν με την τοποθέτηση ενός ενεργειακού τζακιού.

Η βασική διαφοροποίηση του ενεργειακού τζακιού από το παραδοσιακό είναι η κλειστή εστία, με την οποία διαχωρίζεται ο χώρος καύσης από το υπόλοιπο δωμάτιο. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε πολλαπλά πλεονεκτήματα. Αρχικώς θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το παραδοσικό τζάκι δε ζεσταίνει αλλά αντίθετα κρυώνει το σπίτι. Μέσα από την καμινάδα απομακρύνονται τα καυσαέρια μαζί με ένα πολύ μεγάλο μέρος από τον εσωτερικό αέρα του σπιτιού. Αέρα που εμείς έχουμε δαπανήσει χρήματα για να τον θερμάνουμε. Χρησιμοποιώντας λοιπόν μια κλειστή εστία εμποδίζουμε στον εσωτερικό ζεστό αέρα να διαφύγει μέσω της καμινάδας.

Από πού παίρνει όμως τότε τον απαραίτητο για την καύση αέρα; Η απάντηση είναι από ειδικές θυρίδες που συνδέουν την εστία με τον εξωτερικό αέρα. Έτσι ο αέρας που αποβάλλεται είναι αέρας που έτσι κι αλλιώς έχει προέλθει από έξω. Έχοντας όμως τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε την ποσότητα του αέρα που εισάγεται στο χώρο καύσης, αποκτούμε και τη δυνατότηα να ρυθμίσουμε την ίδια την καύση. Μπορούμε, λοιπόν, να βάλουμε τη φωτιά να σιγοκαίει για να κρατήσει όλη τη νύχτα ή να φουντώσει για να μας ζεστάνει γρήγορα.

Επίσης με την κλειστή εστία εμποδίζουμε τον καπνό από το να εισέλθει στο σπίτι μας, αποφεύγοντας τα γνωστά αποτελέσματα των μαυρισμένων τοίχων, κουρτίνων αλλά και όλες τις επιβαρυντικές συνέπειες για την υγεία μας.

Έχοντας την εστία κλειστή αναπτύσσονται στο χώρο καύσης πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα την καλύτερη και πληρέστερη καύση του ξύλου. Έτσι η απόδοση ενός ενεργειακού τζακιού μπορεί να αγγίξει το 75-80% ενώ σε ένα παραδοσιακό το 10-15%. Καταλαβαίνουμε λοιπόν για πόσο μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας μιλάμε. Και χρησιμοποιώντας και ένα σύστημα μετάκαυσης των καυσαερίων αυτή η απόδοση μπορεί να ανέβει ακόμα περισσότερο.

Τέλος δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το αίσθημα ασφάλειας που προσφέρει η κλειστή εστία. Μπορούμε να αφήνουμε το τζάκι αναμμένο όσο λείπουμε ή ενώ μικρά παιδιά παίζουν τριγύρω χωρίς να ανησυχούμε για το τι μπορεί να πεταχτεί από την εστία και να λαμπαδιάσει το σπίτι.

Για να δούμε τώρα πώς το ενεργειακό τζάκι θερμαίνει το σπίτι. Ο αέρας του σπιτιού περνάει γύρω από την μαντεμένια εστία και τη μονωμένη καμινάδα και μέσω ειδικών θυρίδων επιστρέφει ζεσταμένος στο εσωτερικό του σπιτιού. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με φυσική κυκλοφορία είτε και με τη χρήση κάποιου ανεμιστήρα, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την απόδοση του συστήματος. Με τον τρόπο αυτό ζεσταίνουμε τους χώρους μας ελλατώνοντας ή ακόμα και σταματώντας τελείως σε κάποιες περιπτώσεις, τη λειτουργία του καυστήρα μας και την κατανάλωση του, πολυδάπανου πλέον, πετρελαίου. Και μέσω αεραγωγών υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρουμε το θερμό αέρα σε όλα το δωμάτια του σπιτιού μας, προσφέροντας συνολική θέρμανσή του.

Θα πρέπει βεβαίως να πούμε ότι η εγκατάσταση ενός ενεργειακού τζακιού είναι σημαντικά ακριβότερη από την εγκατάσταση ενός απλού παραδοσιακού. Όσο πιο πολύ όμως το δουλεύουμε τόσο πιο γρήγορα αποσβένουμε το πρόσθετο κόστος. Απευθύνεται λοιπόν σε ανθρώπους που θα το θεωρήσουν μία καθημερινή πηγή θέρμανσης και όχι σε αυτούς που θα θελήσουν να το ανάψουνε μία δύο φορές το χρόνο. Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι δυνατή και η λειτουργία τους με ανοιχτή την εστία, για όσους θέλουν ενδεχομένως να μαγειρεύουν η να ψήνουν σε αυτό, μετατρέποντας το όμως αυτόματα σε παραδοσιακό, με όλα τα μειονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται.


Γιώργος Πλατής
Μηχανολόγος