Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Το φυσικό αέριο στο σπίτι

/Images/Articles/Εγκατάσταση_φυσικού_αερίου.jpg
/Images/Articles/Εγκατάσταση_φυσικού_αερίου_2.jpg
/Images/Articles/Εγκατάσταση_φυσικού_αερίου_3.jpg
/Images/Articles/Εγκατάσταση_φυσικού_αερίου_4.jpg
/Images/Articles/Εγκατάσταση_φυσικού_αερίου_5.jpg

Κατά τη διάρκεια των περασμένων χρόνων όλοι ειχαμε παρατηρήσει τους εργάτες που είχαν κατακλύσει τις γειτονιές της Αθήνας, σκάβοντας τους δρόμους μας και τοποθετώντας κάποιους μεγάλους αγωγούς μέσα σε αυτούς. Τότε όλοι μάθαμε ότι το φυσικό αέριο, που στην Αμερική και στην υπόλοιπη Ευρώπη υπήρχε σχεδόν εδώ και τριάντα χρόνια, θα έφτανε στα σπίτια μας και θα αντικαθιστούσε το πετρέλαιο.

Τα χρόνια πέρασαν και ακόμα ο κόσμος, όχι με δική του ευθύνη, δεν έχει πειστεί για το φυσικό αέριο. Ας δούμε λίγα πράγματα για αυτό.

Κατ’ αρχάς τι είναι το φυσικό αέριο. Είναι μίγμα υδρογονανθράκων, που σχηματίστηκε στα έγκατα της γης πριν από εκατομμύρια χρόνια. Αποτελείται κυρίως από μεθάνιο και δεν έχει σχεδόν καθόλου προσμίξεις από θείο.

Το μεγάλο όπλο του φυσικού αερίου είναι αυτό της τιμής του, η οποία αναπροσαρμόζεται ανά δίμηνο στο 80% της τιμής του πετρελαίου. Και δεδομένου ότι το πετρέλαιο είναι ελαφρώς πιο αποδοτικό, καταλήγει το φυσικό αέριο να είναι περίπου 17-18% φθηνότερο. Αυτά για το πετρέλαιο. Γιατί το φυσικό αέριο έρχεται να μειώσει και την κατανάλωση σε ηλεκτρικό ρεύμα, αντικαθιστώντας τις κοινές ηλεκτρικές κουζίνες με αντίστοιχες φυσικού αερίου. Εδώ το όφελος είναι πολλαπλάσιο καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα έχει σχεδόν διπλάσια τιμή.

Όσον αφορά την εγκατάσταση, σύμφωνα με τη νομοθεσία κάθε καινούρια οικοδομή για να πάρει ρεύμα από τη ΔΕΗ πρέπει να έχει ολοκληρώσει την εσωτερική εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου. Οπότε, θεωρητικά τουλάχιστον, το έξοδο αυτό έτσι κι αλλιώς θα δαπανηθεί. Ο καυστήρας φυσικού αερίου είναι ακριβότερος από τον αντίστοιχο πετρελαίου, παρόλα αυτά η διαφορά τους δεν είναι τρομακτική και αποσβένεται εύκολα από την οικονομικότερη λειτουργία. Επιπλέον θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι το φυσικό αέριο δε χρειάζεται δεξαμενή, καθώς υπάρχει δίκτυο. Λόγω του γεγονότος αυτού πληρώνουμε ότι καταναλώνουμε, και δεν αναγκαζόμαστε να προπληρώσουμε όλη την κατανάλωση της χρονιάς, όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο. Συν του ότι στο πετρέλαιο κανείς δεν είναι σιγουρος ότι πλήρωσε τελικά για όση ποσότητα μπήκε στη δεξαμενή του.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το φυσικό αέριο με φοβία καθώς το θεωρούν επικίνδυνο. Θα πρέπει να πούμε σε αυτό ότι το δίκτυο είναι εξοπλισμένο με όλες τις απαραίτητες ασφαλιστικές διατάξεις για να εμποδίσουνε τον όποιο κίνδυνο.Κατάλληλες βαλβίδες δηλαδή απομονώνουνε το δίκτυο σε περίπτωση που δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα.Οι συσκευές είναι εξοπλισμένες με μηχανισμούς που διακόπτουνε την παροχή σε περίπτωση που σβήσει η φλόγα. Επίσης το φυσικό αέριο είναι ελαφρύτερο από τον αέρα, άρα σε περιπτωση διαρροής τείνει να ανέβει ψηλά και να διαφύγει στο περιβάλλον, και όχι να συγκεντρωθεί στο χώρο μας και να καταντήσει επικίνδυνο. Με πολύ μικρό κόστος μπορούμε να προμηθευτούμε ανιχνευτές φυσικού αερίου που θα μας προειδοποιήσουνε εγκαίρως σε περίπτωση προβλήματος.Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι στο φυσικό αέριο, αν και κανονικά είναι άοσμο, προστίθεται μία ουσία που του προσδίδει τη χαρακτηριστική μυρωδιά, για να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε και μόνοι μας την παραμικρή διαρροή.

Ο σημαντικότερος πάντως λόγος που πρέπει να προωθηθεί η χρήση του φυσικού αερίου είναι το περιβαλλοντολογικό του όφελος. Τα προϊόντα της καύσης του περιέχουν σημαντικά λιγότερο διοξείδιο τυ άνθρακα, βασικό υπαίτιο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ σχεδόν καθόλου μονοξείδιο του άνθρακα, άκρως τοξικό και δηλητηριώδες, και οξείδια του θείου, υπεύθυνα για την όξινη βροχή.

Τύπος καυσίμου
Διοξείδιο Άνθρακα
Διοξείδιο Θείου
Μονοξείδιο Άνθρακα
Μονοξείδιο Αζώτου
Υδρογονάνθρακες
Σωματίδια
Πετρέλαιο θέρμανσης
244
0,054
0,044
0,185
0,015
0,022
Φυσικό Αέριο
177
0
0,022
0,137
0,005
0,007Παρόλα τα πλεονεκτήματα του, η ίδια η πολιτεία δεν έχει δείξει την απαιτούμενη φροντίδα για την εξάπλωση της χρήσης του φυσικού αερίου. Το δίκτυο ακόμα δεν έχει φτάσει στα περισσότερα σπίτια, χωρίς να γνωρίζει κανείς πότε και άμα πρόκειται να φτάσει σύντομα. Έτσι πάρα πολύς κόσμος αναγκάζεται να επιβαρυνθεί με το κόστος της εγκατάστασης του εσωτερικού δικτύου, με το ενδεχόμενο να μην το χρησιμοποιήσει ποτέ. Όχι επειδή δεν ήθελε, αλλά επειδή ποτέ δεν έφτασε ο αγωγός μέχρι την πόρτα του. Ελπίζουμε αυτό να λυθεί στο μέλλον, το δίκτυο να επεκταθεί και όλοι να μπορούμε να απολαμβάνουμε το οφέλη του φυσικού αερίου.


Γιώργος Πλατής
Μηχανολόγος