Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Θέρμανση με βιοκαύσιμα

/Images/Articles/θερμανση.jpg

Τα τελευταία χρόνια μία έντονη αβεβαιότητα βασανίζει τους καταναλωτές σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα. Από διάφορες φωνές ακούγεται συνεχώς ότι τα αποθέματα τείνουν να εξαντληθούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες, ενώ οικονομικά συμφέροντα, πολιτικές σκοπιμότητες και πολέμοι αυξομειώνουν την τιμή του με ρυθμούς που πλέον δενπρολαβαίνει κανείς να τις παρακολουθήσει.

Λύση στο πρόβλημα αυτό φάνηκε να προσφέρει μία τάση που ξεκίνησε να αναπτύσσεται πριν από αρκετά χρονια. Τα βιοκαύσιμα έκαναν την εμφάνιση τους, με την υπόσχεση ότι θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο, τόσο στην οικιακή και βιομηχανική παραγωγή, όσο και στα μεταφορικά μέσα.

Η ιδέα βασίστηκε στην εκμετάλλευση της ενέργειας που περιέχεται στη βιομάζα. Σε φυτικές δηλαδή κυρίως ουσίες οι οποίες με κατάλληλη επεξεργασία ήταν σε θέση να παράγουν καύσιμα με απόδοση συγκρινόμενη αυτής του πετρελαίου.

Πολλά ηθικά διλήμματα ήρθαν να ακολουθήσουν αυτήν την ‘επαναστατική΄ ιδέα. Κατά πόσον δηλαδή ήτανε σωστό και ηθικό, την ώρα που ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλανήτη βρίσκεται κάτω από τη συνεχή απειλή της πείνας, το υπόλοιπο, πολιτισμένο υποτίθεται, μέρος να καλλιεργεί τρόφιμα και να τα καταναλώνει για να κινείται και να παράγει ενέργεια. Έτσι θεωρήθηκε, ηθικά τουλάχιστον, σωστότερο να εκμεταλλευόμαστε, όπου αυτό είναι δυνατο, κατάλοιπα και υπολείματα τα οποία κανονικά θα σάπιζαν στις χωματερές.

Ένα από τα πιο αποδοτικά βιοκαύσιμα θεωρείται το λεγόμενο pellet (πέλετ). Το pellet είναι συσσωματώματα ξύλου τα οποία παράγονται από υπολείματα ξύλου, πριονίδι, το οποίο συμπιέζεται υπό πολύ υψηλές πιέσεις, χωρίς την παρουσία χημικών. Αυτό είναι εφικτό χάρη στην ξυλίνη, ένα φυσικό συστατικό του ξύλου, η οποία παρέχει την απαιτούμενη συγκολλητική ικανότητα για να δημιουργηθόυν τα συσσωματώματα.

Η οικονομία που προφέρει το pellet ως καύσιμη ύλη για το σπιίτι μας είναι δεδομένη. Με σχεδόν δεδομένη μάλιστα την επικείμενη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η οικονομία αυτή ίσως και να αγγίξει το 50%. Η καύση του παράγει σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, το ξύλο από το οποίο έχει προέλθει, κατά τη διάρκεια της ζωής του έχει απορροφήσει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες μέσω της φωτοσύνθεσης. Άρα το ισοζύγιο κλείνει θετικά προς τη μεριά του περιβάλλοντος.

Εδώ μπορούμε να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και ελληνικές μονάδες που παράγουν pellet, και που το συντριπτικό μέρος της παραγωγής του πηγαίνει σε εξαγωγές. Άρα, με μία ευρεία χρήση τους, αλλάζουμε και το ενεργιακό ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών της χώρας, καθιστώντας τη όσο το δυνατόν πιό αυτάρκη.

Ως μειονέκτημα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το μεγαλύτερο όγκο που χρειαζόμαστε για την αποθήκευση τους, καθώς τη θερμική ικανότητα που μας προσφέρει ένα λιτρο πετρελαίου, τη βρίσκουμε σε δύο κιλά pellet.

Σε γενικές γραμμές είναι μία τεχνολογία αρκετά υποσχόμενη, όχι βέβαια όσο είχε φανεί στην αρχή, και με κατάλληλες μελέτες και κρατική υποστήριξη είναι σε θέση να προσφέρει μία αξιοπιστή και οικονομική εναλλακτική λύση.


Γιώργος Πλατής
Μηχανολόγος

 

Η κεντρική φωτογραφία είναι από:

http://greenguardia.gr