Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Συστήματα ψύξης

/Images/Articles/Κλιματιστικό.jpg

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχουν συντελεστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών στον πλανήτη μας είναι αυτή της αύξησης του παγκόσμιου μέσου όρου θερμοκρασίας. Μία αλλαγή που την αντιλαμβανόμαστε όλοι και που πλέον έχουμε μάθει να ζούμε με αυτή.

Ως αποτέλεσμα, λοιπόν, αναγκαζόμαστε, για να έχουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ένα ανεκτό επίπεδο θερμοκρασίας στα σπίτια μας, να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα το οποίο θα κατορθώνει να δεσμεύει ενα μέρος από τη θερμότητα στο εσωτερικό του σπιτιού και να την αποδίδει στο περιβάλλον.

Ο πιο απλός, και ο πιο διαδεδομένος, τρόπος για να πραγματοποιηθεί αυτό είναι με τα απλά κλιματιστικά, τα λεγόμενα και σπλιτάκια. Έτσι μια μονάδα στο εσωτερικό του σπιτιού μας δεσμεύει τη θερμότητα από τον αέρα και μια μονάδα τοποθετημένη στο εξωτερικό του την αποβάλλει στον αέρα του περιβάλλοντος χώρου εκμεταλλευόμενη τη διαφορά πιέσεων. Η εγκατάσταση της μονάδας είναι αρκετά απλή ενώ και το κόστος του συστήματος είναι ανεκτό απο το συντριπτικό ποσοστό του πληθυσμού. Άλλωστε η διαθέσιμη ποικιλία είναι τεράστια έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να βρει την λύση που αντέχει η τσέπη του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι συνήθως οι πιο φτηνές συσκευές είναι πιο ενεργοβόρες, άρα το κόστος που θα γλυτώσουμε κατά την αγορά μπορεί να το δαπανήσουμε στο πολλαπλάσιο κατά τη λειτουργία του συστήματος. Έτσι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας την ενεργειακή κλάση του κλιματιστικού ή άμα είναι τεχνολογίας inverter.

Παρ' όλες τις ευκολίες τους τα κλιματιστικά παρουσιάζουν και σημαντικά μειονεκτήματα. Αρχικά, η ταχύτητα του αέρα στην έξοδο της εσωτερικής μονάδας είαι αρκετά υψηλή. Και όλοι έχουμε αντιληφθεί τη δυσφορία που προκαλεί ένα κλιματιστικό όταν σε χτυπά στην πλάτη. Επίσης, ανακυκλώνεται συνεχώς ο ίδιος αέρας, ξηραίνεται και προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή. Δεν θα πρέπει επίσης να αγνοήσουμε τη συμβολή των κλιματιστικών στην άνοδο της θερμοκρασίας των πόλεων μας, καθώς ό,τι θερμότητα αφαιρούν από το σπίτι μας αναγκαστικά την αποβάλλουν στον εξωτερικό αέρα.

Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά μπορούμε να επιλέξουμε τον κεντρικό κλιματισμό. Ο αέρας διοχετεύεται στο χώρο μας από μεγαλύτερες θυρίδες, άρα με μικρότερη ταχύτητα και σχεδόν δεν τον αντιλαμβανόμαστε ακόμα και αν κατευθύνεται απευθείας σε εμάς. Επίσης υπάρχει ανάμιξη του εσωτερικού αέρα με νωπό, από το εξωτερικό περιβάλλον δηλαδή, με αποτέλεσμα και να διατηρείται η υγρασία αλλά και να ανανεώνεται ο αέρας στο σπίτι μας, πράγμα πολύ σημαντικό για την υγεία μας. Η όλη εγκατάσταση όμως είναι αρκετά ακριβότερη ενώ απαιτείται και ειδική πρόβλεψη για την ύπαρξη των θυρίδων κατά την κατασκευή του σπιτιού.

Μία μέθοδος η οποία ακόμα δεν έχει κατακτήσει μεγάλο μερίδιο στην αγορά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα όμως να το κάνει στο μέλλον λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων της, είναι η ψύξη με γεωθερμία. Στην περίπτωση αυτή δεν αποβάλλουμε τη θερμότητα του χώρου μας στο περιβάλλον αλλά στο υπέδαφος. Σωλήνες απλώνονται είτε σε βάθος περίπου δύο μέτρων σε οριζόντια διάταξη στον κήπο μας, είτε σε γεωτρήσεις που μπορεί να φτάσουν και τα εκατό μέτρα βάθος. Το υπέδαφος διατηρεί σχεδόν σταθερή θερμοκρασία όλο το χρόνο, περίπου 14-18oC. Έτσι μπορεί να απορροφήσει περισσότερα και ευκολότερα τα θερμικά μας φορτία.

Ένας από τους λόγους που έχουν εμποδίσει τη γεωθερμία να γίνει αποδεκτή από ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, είναι το μεγάλο αρχικό κόστος της εγκατάστασης. Επίσης χρειάζεται οπωσδήποτε και ένα μέρος ακάλυπτου χώρου για να θαφτούν οι σωλήνες, είτε κατακόρυφα είτε οριζόντια, με τους οποίους θα γίνει η συναλλαγή θερμότητας.

Όσον αφορά τώρα το εσωτερικό του σπιτιού, πέρα από τον κλασσικό τρόπο της ροής του αέρα μέσω θυρίδων, έχει χρησιμοποιηθεί και ο ενδοδαπέδιος δροσισμός, κυρίως σε εγκαταστάσεις που υπάρχει ήδη εγκατεστημένο το δίκτυο των σωληνώσεων για ενδοδαπέδια θέρμανση. Εδώ το ψυκτικό υγρό ρέει σε σωλήνες περασμένους στο δάπεδο του σπιτιού και ψύχει με την επαφή τον εσωτερικό αέρα. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται το πολύποκο σύστημα αεραγωγών το οποίο απαιτεί και ειδικές κατασκευές προκειμένου να μην είναι ορατό. Ωστόσο, επειδή ο κρύος αέρας είναι βαρύτερος από το ζεστό και τείνει να κινείται προς το δάπεδο, το ενδοδαπέδιο σύστημα ψύξης ψύχει τον αέρα κοντά στο δάπεδο, τον καθηλώνει στο έδαφος και δεν υπάρχει ροή του αέρα με αποτέλεσμα τη μη ομοιόμορφη κατανομή της θερμοκρασίας στο χώρο. Ακόμα, θεωρείται ότι έχει αρνητικές συνέπειες για το ανθρώπινο σώμα να έρχεται σε άμεση επαφή με ψυχόμενες επιφάνειες.

Γενικότερα η ψύξη είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, αρκετά πιο πολύπλοκο από τη θέρμανση. Οπότε καλό είναι ο καθένας που θα ήθελε να κάνει μια επένδυση εγκαθιστώντας ένα σύστημα κλιματισμού να απευθύνεται σε υπεύθυνες εταιρείες, με εμπειρία στο αντικείμενο, προκειμένου να τον συμβουλέψουν για τη βέλτιστη επιλογή που ταιριάζει στο χώρο και στις απαιτήσεις του.


Γιώργος Πλατής
Μηχανολόγος