Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Συμφέρει η ενδοδαπέδια θέρμανση;

/Images/Articles/ενδοδαπεδια.jpg

Αναλογίσου την τέλεια αίσθηση που σου αφήνει κάθε βήμα που κάνεις σε ένα δάπεδο που σε περιμένει ζεστό μετά από μια κουραστική μέρα έξω στο κρύο. Μπορεί να μην είναι σάουνα ποδιών αλλά σίγουρα διεκδικεί παρόμοιες αξιώσεις αφού η ζεστασιά και η χαλάρωση που προσφέρει είναι εφάμμιλη! Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι πολύ περισσότερα από έναν καινοτόμο τρόπο για να ζεσταίνεις το σπίτι σου. Και επειδή η τιμή του πετρελαίου έχει πάρει την ανιούσα, ας δούμε ενα εναλλακτικό σύστημα θέρμανσης και τι διαφορετικό μπορεί να προσφέρει. Έφτασε λοιπόν η στιγμή η θερμότητα...να πιάσει πάτο!

Πώς ξεκίνησαν όλα; Θα χρειαστεί να ανατρέξουμε χιλιάδες χρόνια πίσω, αφού δεν πρόκειται για ένα καινούριο σύστημα θέρμανσης. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στα παλάτια της Κνωσού! Αλλά και αργότερα κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή επιβεβαιώθηκε ότι οι αυτοκράτορες έβρισκαν το σωστό τρόπο για να ζεσταίνονται. Στη συνέχεια το σύστημα αυτό ξεχάστηκε, ώσπου στις αρχές του 20ου αιώνα επανήλθε χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς τα διαθέσιμα υλικά αποδείχτηκαν μάλλον ακατάλληλα. Τη δεκαετία του 1970 όμως και με την άνθιση της βιομηχανίας πλαστικών, η ενδοδαπέδια θέρμανση άρχισε να παίρνει στα σπίτια μας μια πιο περίοπτη θέση.

Πώς λειτουργεί; Το ζεστό νερο φεύγοντας απ το λέβητα, περνάει από βάνα, η οποία ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος, επιτρέπει να περάσει νερό ανάλογης θερμοκρασίας. Όσο χαμηλότερη εξωτερική θερμοκρασία τόσο υψηλότερη αυτή του νερού, ώστε να επιτύχουμε καλύτερη θέρμανση του χώρου. Στη συνέχεια το ζεστό νερό φτάνει στους σωλήνες που διατρέχουν το δάπεδο και έτσι γίνεται η θέρμανση του χώρου.

Πλεονεκτήματα; Δεν χρειαζόμαστε την οικονομική κρίση για να σκεφτόμαστε δυο φορές το κόστος. Είναι “ζήτημα τιμής” να περιορίσουμε το budget για τη θερμανση όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να μην βγαίνουμε εκτός προϋπολογισμού. Έτσι από οικονομικής άποψης, ένα τέτοιο σύστημα θέρμανσης είναι πολύ πιο συμφέρον από ένα κοινό καλοριφέρ. Ενώ το κόστος κατασκευής είναι προφανώς πιο υψηλό απ' το καλοριφέρ, να είστε σίγουροι ότι η απόσβεση γίνεται γρήγορα από την οικονομία που γίνεται στο καύσιμο. Και αυτό γιατί ενώ στο καλοριφέρ το νερό που φτάνει στα θερμαντικά σώματα, είναι θερμοκρασίας περίπου 80 C, στην περίπτωσή μας η θερμοκρασία αυτή πέφτει περίπου στους 45 C. Αυτή η θερμοκρασιακή διαφορά λοιπόν είναι που μας κάνει οικονομία περιπου 30% .

Παράλληλα, η ενδοδαπέδια θέρμανση εκτός από το γνωστό μας και ακριβό πετρέλαιο μπορεί να τροφοδοτηθεί με οποιοδήποτε καύσιμο. Φυσικό αέριο αλλά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μας προσφέρουν την ίδια απόδοση με χαμηλότερο κόστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να συνεργαστεί με καλοριφέρ, χρησιμοποιώντας κοινό λέβητα. Τα δύο συστήματα μπορούν όμως να διατηρούν παράλληλα και την αυτονομία τους αναλόγως με τις επιλογές του χρήστη.

Επιπλέον μια τέτοια εγκατάσταση έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Επειδή η θερμοκρασία που λειτουργεί το εν λόγω σύστημα είναι κατά πολύ μικρότερη από αυτή του καλοριφέρ έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε πολύ λιγότερες βλάβες. Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι η απουσία θερμαντικών σωμάτων αφού στην προκειμένη θερμαντικό σώμα είναι το πάτωμα. Επομένως λοιπόν εξοικονόμηση χώρου, αλλά και καλαισθησία του χώρου μας.

Τέλος, με την ενδοδαπέδια θέρμανση έχουμε συνεχόμενη θέρμανση, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που λειτουργεί, αλλά και ομοιόμορφη κατανομή θερμοκρασίας σε όλους τους χώρους. Είναι ακόμη πολύ σημαντικό ότι δεν ξηραίνει την ατμόσφαιρα και η ζέστη μένει "χαμηλά". Κάνοντας την εγκατάσταση αυτή εκτός από θέρμανση, πετυχαίνουμε και ηχομόνωση του δαπέδου. Όπως καταλαβαίνετε τα συν της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι τόσα πολλά και διαφορετικα.

Ωστόσο δεν είναι όλα ρόδινα, υπάρχουν και μειονεκτήματα που επιβάλλεται να αναφέρουμε. Η ενδοδαπέδια θέρμανση, "αργεί" να αρχίσει να αποδίδει λόγω της μικρής θερμοκρασίας που λειτουργεί σε σχέση με το καλοριφέρ. Δεν μπορούμε λοιπόν να την ανοιγοκλείνουμε συνεχώς σε περίπτωση αυξομείωσης της θερμοκρασίας, πράγμα που είναι σύνηθες για τα Ελληνικά δεδομένα.

Ένα μελανό σημείο είναι το μεγάλο αρχικό κόστος κατασκευής δεδομένου ότι είναι μια πολυδάπανη εγκατάσταση παρότι βέβαια – όπως εξηγήσαμε- γίνεται απόσβεση. Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να ρίξετε στην πολύ καλή κατασκευή γιατί απαιτείται μεγάλη ακρίβεια και προσοχή στη λεπτομέρεια. Είναι δηλαδή πολύ σημαντικό να βρούμε εξειδικευμένο συνεργείο για την κατασκευή μιας τέτοιας εγκατάστασης.

Ένα θέμα που θα πρέπει επίσης να μας απασχολήσει είναι η περίπτωση βλάβης. Αν και είναι κάτι πολύ σπάνιο λόγω της καλής ποιότητας των υλικών και της χαμηλής θερμοκρασίας λειτουργίας, σε περίπτωση βλάβης θα πρέπει να "ξηλώσουμε" ένα κομμάτι πατώματος, ώστε να γίνει η επισκευή.

Στο δια ταύτα! Τι είδους θέρμανση επιλέγουμε λοιπόν για το σπίτι μας; Σ αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει καλό ή κακό, λάθος ή σωστό. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Το κάθε κτήριο έχει τις ιδιαιτερότητές του, εμείς τις δικές μας ανάγκες και φυσικά κάθε περιοχή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουμε όταν βρεθούμε στη διαδικασία επιλογής, είναι να ¨ζυγίσουμε¨ τα θετικά και τα αρνητικά να ερευνήσουμε σε βάθος όλες τις εκδοχές και να πάρουμε τη ΔΙΚΗ μας απόφαση. Με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον και φυσικά την ποιότητα ζωής. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δείτε το θέμα...ζεστά!


Παρασκευή Ανδρώνη
Μηχανολόγος