Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Ηλεκτρολογικά-Φωτισμός / ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΙΔΗ-ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Όλα όσα προσέχω στην αγορά ενός UPS

/Images/Articles/UPS.jpg
/Images/Articles/UPS_2.jpg

Το UPS αποτελεί τον καλύτερο προστάτη μιας συσκευής από τις επιπτώσεις μιας διακοπής ρεύματος. Η γκάμα από την οποία έχουμε να επιλέξουμε αυτό που μας καλύπτει είναι μεγάλη. Υπάρχουν όμως κάποια σημεία που αν τα προσέξουμε, μπορούμε να επιλέξουμε αυτό που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις μας.

Ξεκινώντας λοιπόν, υπάρχουν δυο παράμετροι που πρέπει να προσδιορίσουμε πριν προχωρήσουμε στη διαδικασία επιλογής ενός UPS. Η πρώτη παράμετρος είναι η λειτουργία του, δηλαδή τι θέλουμε να κάνει. Οι τρεις κατηγορίες που υπάρχουν είναι τα back up, τα line interactive και τα on line UPS. Τα on line προορίζονται κυρίως για επαγγελματική (μεγάλα φορτία) και όχι για οικιακή χρήση οπότε, συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι είναι ακριβότερα, βγαίνουν από τη λίστα επιλογών μας. Τα back up λειτουργούν μόνο ως εφεδρική τροφοδοσία σε αντίθεση με τα line interactive τα οποία χρησιμοποιούν και σταθεροποιητή τάσης (AVR) για προστασία από τις διακυμάνσεις. Η διαφορά στην τιμή είναι μικρή οπότε αξίζει να προστατεύσουμε τις συσκευές μας προτιμώντας ένα line interactive UPS.

Στη συνέχεια περνάμε στην πιο σημαντική παράμετρο που είναι η μέγιστη ισχύς. Στην περίπτωση της διακοπής ρεύματος το UPS θα τροφοδοτήσει με ενέργεια τις συνδεδεμένες συσκευές για κάποιο χρονικό διάστημα. Έτσι, η ισχύ που μπορεί το UPS να «δώσει», πρέπει να ανταποκρίνεται στην ισχύ που ο συσκευές χρειάζονται.

Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό ας δούμε ένα παράδειγμα:
Ας πούμε λοιπόν ότι θέλουμε να αγοράσουμε ένα UPS για την ασφάλεια ενός υπολογιστή, που είναι και το πιο συνηθισμένο. Το τροφοδοτικό του υπολογιστή είναι στα 500W. Επειδή τώρα εκτός από τον υπολογιστή θα συνδέσουμε στο UPS και την οθόνη ή και άλλες συσκευές (π.χ. εκτυπωτή) καλό θα είναι να δώσουμε ένα περιθώριο στην τροφοδοσία. Μια τιμή περίπου 20% επί της ισχύος του τροφοδοτικού του υπολογιστή είναι ένα καλό περιθώριο. Έτσι για το συγκεκριμένο παράδειγμα θα έχουμε: . Οπότε: 500W + 100W = 600W. Άρα ένα UPS με μέγιστη ισχύ 600W είναι μια πολύ καλή επιλογή για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μας.

Αφού λοιπόν προσδιορίσουμε τις δύο παραπάνω παραμέτρους, έχουμε καταλήξει σε ένα μικρότερο αριθμός επιλογών. Τώρα λοιπόν δεν έχουμε παρά να συγκρίνουμε τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους ώστε να αποφασίσουμε ποιο UPS θα αγοράσουμε.

Ο αριθμός και ο τύπος των εξόδων ενός UPS είναι το χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο. Για τη σύνδεση του υπολογιστή, της οθόνης και άλλων συσκευών θα συναντήσουμε είτε εξόδους σούκο, είτε IEC C13 εξόδους.

Στην περίπτωση των εξόδων σούκο, οι συσκευές απλά συνδέονται με το παραδοσιακό φις πάνω στο UPS. Στην περίπτωση όμως που επιλέξουμε ένα UPS με IEC C13 εξόδους, θα πρέπει να αγοράσουμε επιπλέον ένα καλώδιο επέκτασης ρεύματος με βύσματα VDE για τη σύνδεση του υπολογιστή και ένα πολύπριζο σούκο για UPS το οποίο θα μας βοηθήσει ώστε να συνδέσουμε οποιαδήποτε άλλη συσκευή.

Μια επιπλέον υποδοχή που μπορεί να συναντήσουμε είναι για τις γραμμές τηλεφώνου ώστε να προστατεύσουμε συσκευές τηλεφώνου ή fax από διακυμάνσεις στην αντίστοιχη γραμμή. Τέλος μπορεί να συναντήσουμε εξόδους USB, Ethernet ή σειριακές. Μέσω μιας τέτοιας θύρας μπορούμε να συνδέσουμε το UPS με τον υπολογιστή (άσχετα με την τροφοδοσία – μια επιπλέον σύνδεση) και εγκαθιστώντας (στον Η/Υ) ειδικό λογισμικό, αποκτάμε τη δυνατότητα παρακολούθησης της λειτουργίας του UPS από τον Η/Υ.

Τέλος, ο χρόνος προστασίας είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Πρόκειται για το χρόνο κατά τον οποίο το UPS θα λειτουργεί σαν τροφοδοτικό μετά από μια διακοπή. Ο χρόνος αυτός δίνεται προσεγγιστικά μιας και εξαρτάται από το φορτίο που θα είναι «φορτωμένο» το UPS όση ώρα θα τροφοδοτεί. Αν για παράδειγμα διακοπεί το ρεύμα τη στιγμή που δουλεύουν, μέσω του UPS, ο υπολογιστής με την οθόνη, ο εκτυπωτής και ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος, ο χρόνος προστασίας θα είναι συντομότερος απ’ ότι αν δούλευε μόνο ο υπολογιστής με την οθόνη. Γενικά πάντως, ένας χρόνος προστασίας γύρω στα 10 λεπτά είναι αρκετά καλός, αν σκεφτούμε ότι την επιπλέον τροφοδότηση τη χρειαζόμαστε απλώς για να μπορέσουμε να τερματίσουμε κανονικά τον υπολογιστή.


Γιάννης Βιδάλης
Ηλεκτρολόγος