Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Ηλεκτρικές συσκευές / ΛΕΥΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Πως να μην κάνετε πλούσια τη ΔΕΗ

/Images/Articles/φουρνος.jpg

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, κάθε ευρώ μετράει! Μαγείρεμα, πλύσιμο, ζεστό νερό, φώτα, κλιματισμός, είναι πράγματα αναπόσπαστα απο την καθημερινότητα του καθενός, που όμως στοιχίζουν κάτι παραπάνω. Ενδεικτικά ένα κοινό οικιακό ψυγείο καταναλώνει περίπου 550 kWh ετησίως, ενώ ένα συμβατικό πλυντήριο καταναλώνει πάνω απο 2kWh για κάθε πλύσιμο! Μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και κατ’ επέκταση χρήματα αλλάζοντας συνήθειες και κάνοντας μικρές παρεμβάσεις στο σπίτι μας; Σίγουρα ναι! Ας δούμε πως, βήμα βήμα.

Ηλεκτρική κουζίνα, κατανάλωση που... καίει!

Είναι αδιανόητο για το μέσο νοικοκυριό η κουζίνα να μην ανάψει έστω μια φορά τη μέρα. Ο κλασσικός φούρνος καταναλώνει περίπου 2500W πράγμα που σημαίνει χοντρικά οτι για ένα χρόνο ο φούρνος και μόνο μας στοιχίζει 150 με 180 €. Ένας φούρνος μικροκυμάτων καταναλώνει 800W την ώρα, που αν το μετατρέψουμε σε ευρώ δεν είναι παραπάνω απο 50€/έτος. Συνεπώς όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικροκύματα το κάνουμε. Επίσης, κατα τη διάρκεια του ψησίματος σε συμβατικό φούρνο αποφεύγουμε να τον ανοιγοκλείνουμε γιατί η θερμότητα σπεύδει να αποδράσει! Σημαντικό είναι ακόμα στο φούρνο προτιμάμε «αέρα» μια και μας κάνει μεγάλη οικονομία. Όταν μαγειρεύουμε στα «μάτια» της κουζίνας, προσέχουμε τα σκεύη να εφαρμόζουν ακριβώς πάνω στην εστία, καθώς μικρότερο σκεύος απο την εστία σημαίνει σπατάλη ενέργειας έως και 30%. Και φυσικά δεν ξεχνάμε να κλείσουμε το διακόπτη του φούρνου ή της εστίας λίγα λεπτά πριν το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Αλλάζουμε τα φώτα μας!

Ένα μέσο σπίτι που χρησιμοποιεί συμβατικές λάμπες χρειάζεται περίπου 2,5kWh την ημέρα, που αν το μετατρέψουμε στα ..δυσεύρετα πλέον ευρώ, πλησιάζουν τα 200 €/έτος. Αν αντικαταστήσουμε τις παραδοσιακές λάμπες με χαμηλής κατανάλωσης, η ενέργεια που πλέον απαιτείται πεύτει κάτω απ’ το μισό! Καλό είναι βέβαια να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερο το δωρεάν φως της μερας.

Το ζεστό νερό... νεράκι!

Το ιδανικό για ζεστό νερό στο σπίτι είναι φυσικά ο ηλιακός θερμοσίφωνας, ειδικά στη χώρα μας, που ο ήλιος είναι σχεδόν πάντα... χαμογελαστός! Αν δεν έχουμε αυτη τη δυνατότητα, μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα ανάβοντας τον όταν χρειαζόμαστε το νερό. Φροντίζουμε ακόμη να μονώσουμε την «αποθήκη» του ζεστού νερού και τις σωληνώσεις και φυσικά το καλοκαίρι τον ανάβουμε για πολύ λιγότερη ώρα.

Ψύξη

Η ψύξη του σπιτιού δεν είναι πολυτέλεια στις μέρες μας, μπορούμε όμως να την κάνουμε πιο οικονομική. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η μόνωση του σπιτιού, η οποία «θωρακίζει» το σπίτι μας απο τις επιθέσεις της ζέστης. Τα σωστά κουφώματα και οι τέντες παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. Αλλά και οι κουρτίνες, δεν έχουν μόνο διακοσμητικό ρόλο στο σπίτι μας, αλλα το προστατεύουν απ’ τις διαπεραστικές ακτίνες του ήλιου. Το κλιματιστικό λοιπόν φροντίζουμε να το χρησιμοποιούμε σωστά, πραγμα που σημαίνει οτι: το χρησιμοποιούμε με κλειστά πορτοπαράθυρα, φροντίζουμε να το συντηρούμε σωστά και επιλέγουμε θερμοκρασίες πάνω απο 26 C. Στην ψύξη των τροφίμων δεν μπορύμε να κάνουμε συμβιβασμους, μπορούμε όμως και εδώ να κάνουμε οικονομία. Προσέχουμε το ψυγείο μας να είναι σε δροσερό σημείο του σπιτιού και να μην το «χτυπάει» ο ήλιος. Φροντίζουμε ακόμα να μην μένει ανοιχτό για πολλή ώρα γιατί με τον τρόπο αυτό χάνεται περίπου το 1/3 της ψύξης του.

Τι άλλο προσέχουμε;

Όταν οι συσκευές είναι σε κατάσταση αναμονής καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας γι’ αυτό τηλεοράσεις, DVD, υπολογιστές, κλιματιστικά, είναι συσκευές που πρέπει να κλείνουν απο τον κεντρικό διακόπτη. Ρυθμίζουμε το πλυντήριό μας να πλένει στους 30C και επιλέγουμε το οικονομικό πρόγραμμα αν δεν είναι τελείως γεμάτο. Φροντίζουμε ακόμη οι νέες μας ηλεκτρικές συσκευές να ειναι ενεργειακής κλάσης Α τουλάχιστόν, πράγμα που μας εξασφαλίζει σημαντική μείωση ενέργειας.

Κάνωντας απλά πράγματα λοιπόν μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά το λογαριασμό του ηλεκτρικού, αλλά ταυτόχρονα μειώνουμε και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος καθώς για οικιακή χρήση προορίζεται περίπου το 30% της παραγωγής.


Παρασκευή Ανδρώνη
Μηχανολόγος