Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Η τέχνη της κουζίνας

/Images/Articles/Κουζίνα_σε_σχήμα_Π.jpg
/Images/Articles/Κουζίνα__2.jpg
/Images/Articles/Κουζίνα__3.jpg
/Images/Articles/Κουζίνα__4.jpg

Είτε πρόκειται για μικρή και εσωστρεφή είτε για μεγάλη και ανοιχτή στο υπόλοιπο σπίτι, ο χώρος της παρασκευής του φαγητού, παραμένει από τους πιο ζωτικούς σε ένα νοικοκυριό. Τα ντουλάπια και οι πάγκοι είναι εκεί για να διευκολύνουν τις βασικές καθημερινές σας ανάγκες, γι αυτό επιλέξτε τα με γνώμονα τη λειτουργικότητα. Φυσικά και η αισθητική θα παίξει ρόλο στην επιλογή τους, αλλά από τα υλικά και τις αντοχές τους θα κριθεί η επιβίωση της κουζίνας σας στο χρόνο.

Ο πάγκος

Οι πάγκοι υπάρχουν για να καταπονούνται και να χαράζονται από τα μαχαίρια σας, ισχυρίζεται ο διάσημος άγγλος σεφ Jamie Oliver, αλλά εσείς θα τον επιλέξετε σίγουρα με βάση την ανθεκτικότητά του. Ο ξύλινος πάγκος από οξιά, βελανιδιά, σημύδα κτλ, αποτελεί πάντα μια λύση που συνδυάζει ωραία όψη και υφή με καλή απόδοση. Είτε θα είναι από ένα κομμάτι ξύλου (άρα και πιο ακριβός) είτε από μικρότερα κολλημένα μεταξύ τους, ο πάγκος αυτός ως φυσικό υλικό μπορεί να επισκευαστεί με λείανση. Βέβαιο το ξύλο δε συμπαθεί το νερό, οπότε θα πρέπει να είστε σχολαστικοί με τη συντήρηση και το καθάρισμα του πάγκου σας. Τα συνθετικά ξύλα προσφέρουν οικονομικές λύσεις και εν γένει παρουσιάζονται ως ανθεκτικότερα. Δημοφιλείς είναι οι πάγκοι από μελαμίνη, που προσομοιάζουν σε ξύλινα ή πέτρινα φινιρίσματα, ενώ ακόμη καλύτεροι θεωρούνται αυτοί από βακελίτη. Πάνω από ξύλινους πάγκους μπαίνει συχνά και γυαλί. Κάνει δαχτυλιές αλλά καθαρίζει εύκολα και φυσικά θέλει προσοχή με τα βαριά αντικείμενα. Οι πάγκοι από ανοξείδωτο ατσάλι (inox) είναι οικονομικοί, αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες, καθαρίζονται εύκολα αλλά και γρατζουνίζονται εύκολα. Προσφέρουν μια ιδιαίτερη αισθητική, κυρίως όταν ολόκληρη η κουζίνα είναι από inox, θυμίζοντας μαγειρεία εστιατορίων. Οι πάγκοι από γρανίτη ή μάρμαρο είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί και όπως το ξύλο παλιώνουν όμορφα και φυσικά. Η γούρνα του νεροχύτη μπορεί να γίνει από το ίδιο υλικό, οπότε το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα καλό. Γενικά είναι ακριβά υλικά, ιδιαίτερα όταν οι πάγκοι είναι μονοκόμματοι. Υπάρχουν ακόμη τεχνητά υλικά, όπως το corian και το ακρυλικό, που στην τελική τους μορφή μοιάζουν με πέτρα ή μάρμαρο. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι σαν υλικά έχουν πλαστικότητα, δημιουργώντας έτσι και την πιο απαιτητική καμπύλη. Οι γούρνες ή η πλάτη του πάγκου στον τοίχο γίνονται συχνά από το ίδιο υλικό, μειώνοντας τους απαιτούμενους αρμούς ανάμεσα στα διαφορετικά υλικά, άρα και την υγρασία. Το μεγαλύτερό τους μειονέκτημα είναι η ευαισθησία στη θερμότητα. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο πάγκος από χαλαζία (quartz), που κατασκευάζεται από θρυμματισμένο χαλαζία με την προσθήκη ρητινών. Είναι πολύ ανθεκτικός αλλά και πολύ ακριβός. Τέλος οι πάγκοι από σκυρόδεμα με τελική επικάλυψη από τσιμεντοκονία είναι ιδανική λύση για εξοχικές κατοικίες ή για αστικές κουζίνες με «χωριάτικο» στυλ. Η μεγάλη τους ευκολία είναι ότι είναι ανεξάρτητοι από τυποποιημένες διαστάσεις, καθώς καλουπώνονται επί τόπου στα μέτρα που θέλετε.

Τα ντουλάπια

Τα ίδια υλικά συναντούμε πάνω κάτω και στα ντουλάπια, κρεμαστά ή βάσης. Ξύλινα μασίφ, από μελαμίνη ή βακελίτη τα πορτάκια τους είναι εκείνα που θα δώνουν την τελική εντύπωση. Τα ταμπλαδωτά ή τα μονοκόμματα λακαριστά, τα γυάλινα με αμμοβολή ή χρωματιστά είναι τα συνηθέστερα. Φυσικά υπάρχουν και ντουλάπια εξολοκλήρου από inox, καθώς και χτιστά από τσιμεντοκονία με ένθετα ξύλινα πορτάκια, ράφια ή συρτάρια.

Οι τάσεις

Τα γυαλιστερά και απαστράπτοντα υλικά, που κρύβουν τη φθορά τους στο χρόνο, είναι αυτά που κυριαρχούν στις σύγχρονες τάσεις της κουζίνας. Τα ντουλάπια από λάκα σε λευκό και μαύρο ή σε πιο έντονα χρώματα για τους πιο τολμηρούς, με κρυφές λαβές ή μακρόστενες ανοξείδωτες, έχουν την τιμητική τους, ενώ οι βάσεις από βέγκε παραμένουν διαχρονικές. Συνδυάζονται με κρεμαστά ντουλάπια άλλου χρώματος, επίσης από λάκα, ή με ντουλάπια με γυάλινα πορτάκια διαφόρων χρωμάτων. Γενικά οι διχρωμίες είναι πολύ της μόδας, προσέξτε όμως να μη διευρύνετε πολύ τη χρωματική σας παλέτα, καθώς τα έπιπλα της κουζίνας πρέπει να ταιριάζουν με τους τοίχους, το δάπεδο και αν η κουζίνα είναι ανοιχτή, με το σαλόνι ολόκληρο. Μεγάλη κίνηση στις σύγχρονες τάσεις παρουσιάζουν και οι στήλες, τα επιδαπέδια δηλαδή ντουλάπια που φτάνουν έως πάνω. Τα συναντούμε ως τροφοθήκες με πολλαπλούς εσωτερικά μηχανισμούς αποθήκευσης, ενώ πολύ λειτουργικές είναι οι στήλες που έχουν ενσωματωμένο τον φούρνο, τα μικροκύματα ή το ψυγείο.

Κλείνοντας, θα πρέπει να έχετε στο νου, πως τα περισσότερα έπιπλα κουζίνας –εκτός από τα ειδικής παραγγελίας και τα χτιστά, έρχονται σε έτοιμες διαστάσεις, οπότε καλό είναι να αρχίσετε να σκέφτεστε τη σύνθεση της κουζίνας σας ήδη από το σχεδιασμό του σπιτιού σας.


Αννεζίνα Δαμπολιά
Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.

 

 

Δείτε επίσης:

Αφιέρωμα στη διακόσμηση