Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Επιχρίσεις Όψεων-Επενδύσεις Εξωτ. Επιφανειών / ΣΟΒΑΔΕΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Επιχρίσματα (Σοβάδες)

/Images/Articles/Σοβάτισμα.jpg
/Images/Articles/Σοβάτισμα_2.jpg

Σημαντικό τμήμα μιας οικοδομής αποτελεί η επίχριση των εξωτερικών και εσωτερικών επιφανειών, δηλαδή το σοβάτισμα. Είναι μια διαδικασία περισσότερο χρονοβόρα και λεπτή από όσο φαντάζεται κανείς. Γίνεται σε τρεις στρώσεις, η καθεμία από τις οποίες έχει διαφορετική σύσταση και πάχος, γιατί έχει και άλλο ρόλο. Κάθε στρώση μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εφόσον η προηγούμενη έχει στεγνώσει όσο πρέπει, επομένως το σοβάτισμα μιας οικοδομής δεν μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από 20 ημέρες. Αν ωστόσο η διαδικασία γίνεται σε μη ευνοϊκές συνθήκες, όπως καύσωνας ή παγετός, μπορεί να διαρκέσει έως και 40 ημέρες.

Ο σοβάς είναι ένα κονίαμα αποτελούμενο από άμμο, νερό, τσιμέντο και ασβέστη. Ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα, υπάρχουν αρκετές παραλλαγές. Η άμμος μπορεί να αντικατασταθεί από μαρμαρόσκονη, το τσιμέντο μπορεί να είναι λευκό αντί για το γνωστό μας γκρι, μπορεί να προστεθεί περλίτης και πλαστικοποιητής για να αποκτήσει το μείγμα θερμομονωτικές ιδιότητες, ή κεραμάλευρο ή κάποιο άλλο συστατικό που θα χρωματίζει το σοβά- μια έξυπνη ιδέα για να εξοικονομήσετε χρήματα αποφεύγοντας το βάψιμο. Το μείγμα φτιάχνεται στο εργοτάξιο από το συνεργείο, αλλά κυκλοφορούν και έτοιμα μείγματα στην αγορά, που εξασφαλίζουν ομοιογένεια στο αποτέλεσμα γιατί η αναλογία των πρόσμικτων είναι σταθερή για όλη την οικοδομή.

Η πρώτη στρώση λέγεται πεταχτό και σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια τραχιά επιφάνεια που εξασφαλίζει την πρόσφυση των επόμενων στρώσεων. Καλύπτονται οι ρωγμές που μπορεί να υπάρχουν στο υπόστρωμα και έτσι η επιφάνεια αποκτά ομοιόμορφη απορροφητικότητα. Σε αυτό το στάδιο τοποθετείται το υαλόπλεγμα-ένα συνδετικό υλικό απαραίτητο στα σημεία όπου αλλάζει το υλικό του υποστρώματος, οι οδηγοί που θα καθορίσουν το πάχος της δεύτερης στρώσης (ψευτόκασες) και τα γωνιόκρανα (ειδικοί οδηγοί για τις γωνίες).

Η δεύτερη στρώση λέγεται και λάσπωμα και είναι η πιο παχιά στρώση. Εξομαλύνει το υπόβαθρο και δίνεται μεγάλη προσοχή στην επιπεδότητα της επιφάνειας που θα δεχτεί το τελικό επίχρισμα. Αυτό το μείγμα μπορεί να έχει πρόσμικτα για θερμομονωτικές ιδιότητες ή ίνες οπλισμού. Αφαιρούνται οι οδηγοί και γεμίζονται κι αυτές οι επιφάνειες.

Η τρίτη στρώση, που λέγεται και μάρμαρο γίνεται με μαρμαρόσκονη ή άσπρο τσιμέντο αντί για το συμβατικό γκρι τσιμέντο. Μορφοποιείται η τελική επιφάνεια στο χρώμα και το σχήμα που θέλουμε. Αν ο σοβάς είναι αδιάβροχος λειτουργεί και ως υδροπροστατευτικό φράγμα για το σοβά και την τοιχοποιία.

Η διαδικασία του σοβατίσματος θέλει προσοχή, καλή γνώση των υλικών, και συνέπεια στην εφαρμογή των στρώσεων. Αν γίνει βιαστικά η εφαρμογή ή χρησιμοποιηθούν λάθος αναλογίες μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα σε ανύποπτο χρόνο, που θα είναι χρονοβόρο και πολύ ακριβό να διορθωθούν ριζικά αν πλέον το κτίριο κατοικείται. Είναι σχεδόν αδύνατο να ελέγξετε το συνεργείο σας ως πελάτης, επομένως φροντίστε να έχετε καλές συστάσεις για το συνεργείο που επιλέγετε, βάζοντας το οικονομικό κριτήριο δεύτερο. Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να χτυπήσετε την επιχρισμένη επιφάνεια με ένα ξύλινο στοιχείο. Αν σε κάποιο σημείο ακουστεί υπόκωφος ήχος, υπάρχουν κενά στις πρώτες στρώσεις. Φυσικά, πρέπει να ελέγξετε για επιφανειακές ανωμαλίες και τις κλίσεις στις γωνίες πριν απαλλάξετε το συνεργείο.

Όταν κάνετε τον προϋπολογισμό σας προσέξτε πως οι τοίχοι υπολογίζονται δύο φορές γιατί σοβατίζονται εξωτερικά και εσωτερικά. Εκτός από την αγορά των κονιαμάτων και τις εργατικές δαπάνες, πρέπει να συμπεριλάβετε και την χρήση εξοπλισμού (αναμικτήρες, ικριώματα), άλλα υλικά που ενδεχομένως να χρειαστεί η κατασκευή (υαλοπλέγματα, στεγανωτικά γαλακτώματα, ίνες ενίσχυσης) και να προσέξετε ότι οι γωνίες και οι ακμές χρεώνονται χωριστά ανά τρέχον μέτρο γιατί απαιτούν ξεχωριστή επεξεργασία

Αν και δεν είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ένα κτίριο, τα επιχρίσματα προσφέρουν μόνωση, προστατεύουν τα δομικά στοιχεία από την ατμόσφαιρα και ολοκληρώνουν αισθητικά το κτίριο. Να θυμάστε όμως, πως αν δεν τους δώσετε την απαραίτητη προσοχή όταν εφαρμόζονται, μπορούν να λειτουργήσουν εναντίον σας, αποτελώντας έναν ανυπολόγιστο και χρόνιο μπελά.


Νατάσσα Δουρίδα
Πολιτικός Μηχανικός