Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Επιχρίσεις Όψεων-Επενδύσεις Εξωτ. Επιφανειών / ΣΟΒΑΔΕΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Συμβουλές συντήρησης και επισκευής σοβάδων

/Images/Articles/Ρηγματωμένος_σοβάς.jpg

Για να θεωρηθεί το σοβάτισμα ενός κτιρίου επιτυχημένο, θα πρέπει να γίνουν σωστά πολλά πράγματα. Από την ανάμιξη των υλικών ως την εφαρμογή των στρώσεων, υπάρχουν πολλά περιθώρια για λάθη. Υπάρχουν όμως κάποια λάθη, που μπορούν να διαγνωσθούν από τον τρόπο που ρηγματώνεται ο σοβάς. Έτσι θα μπορείτε να καταλάβετε αν είναι κάτι που χρήζει ριζικής ή τοπικής επιδιόρθωσης.

Οι ρωγμές πολυγωνικού σχήματος υποδεικνύουν ότι ο σοβάς εφαρμόστηκε σε συνθήκες παγετού, ενώ η ύπαρξη πολλών τριχοειδών ρωγμών υποδηλώνουν υπερβολικό ράντισμα με νερό κατά το τρίψιμο. Οι καμπύλες ρωγμές μπορεί να οφείλονται σε μεγάλο χρόνο ανάμιξης του σοβά στη μηχανή, ή σε παχύτερες στρώσεις σοβά από όσο θα έπρεπε. Ρωγμές μεγάλου μήκους οφείλονται και πάλι σε κακή προετοιμασία του υποβάθρου, ή στην έλλειψη υαλοπλέγματος στις ενώσεις των δομικών στοιχείων. Οι ρωγμές κάτω από δοκάρια ή γύρω από κανάλια υδραυλικών ή ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, υποδηλώνουν και πάλι έλλειψη υαλοπλέγματος. Αν παρατηρήσετε μεγάλες και βαθιές ρωγμές που μεγαλώνουν με το χρόνο, μάλλον έχει καθίσει η τοιχοποιία, πρόβλημα σπάνιο, αλλά πολύ σοβαρό.

Η ύπαρξη υγρασίας στο σοβά, σημαίνει ότι έχει παγιδευτεί αέρας κατά την εφαρμογή των στρώσεων. Υγρασία στην εσωτερική τοιχοποιία, έχει να κάνει με την κακή διαπνοή της ίδιας της τοιχοποιίας και όχι του σοβά. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται συχνά για λίγο καιρό μετά το σοβάτισμα, μέχρι να αποβάλλει η τοιχοποιία την υγρασία της. Αν δεν συνεχιστεί, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αν έχετε παρατηρήσει να αποκολλούνται κομμάτια σοβά, είναι πιθανό να μην έχει γίνει σωστή προετοιμασία του υποβάθρου του σοβά με αποτέλεσμα να μην είναι ομογενές και να μην έχει ομοιόμορφη απορροφητικότητα. Αφήστε το για λίγο καιρό, ώστε να διαπιστώσετε τι έκταση έχει. Πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή , για να καταλάβετε αν το φαινόμενο είναι τοπικό ή αν εκτείνεται σε μεγαλο τμήμα του κτιρίου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι δεν έχει ομογενοποιηθεί καθόλου το υπόστρωμα του σοβά και σταδιακά το κτίριο θα «ξεφλουδίσει». Κατά τα άλλα, οι τοπικές αποκολλήσεις οφείλονται συχνά στις ρωγμές, που επιτρέπουν στο νερό να διεισδύσει στον τοίχο. Για αυτό το λόγο τα σαθρά ή κατεστραμμένα επιχρίσματα πρέπει να αφαιρούνται με προσοχή και σε απόσταση 20 – 25 cm περιμετρικά του κατεστραμμένου τμήματος και να εφαρμόζεται νέο επίχρισμα όμοιο ή και λίγο ισχυρότερο από το ήδη υπάρχον.

Υπάρχουν όμως και κάποια λάθη που γίνονται μετά το σοβάτισμα και μπορεί να βλάψουν το σοβά, ακόμα και αν η εφαρμογή του έχει γίνει σωστά. Αν τα επιχρίσματα βαφτούν με μη υδατοδιαπερατά χρώματα, ο σοβάς δεν θα μπορεί να εξατμίζει την υγρασία που συσσωρεύεται κατά καιρούς στα στρώματά του. Τα ελαιοχρώματα επίσης είναι ακατάλληλα, γιατί δεν μπορούν να απορροφηθούν από το σοβά λόγω σύστασης και τελικά ξεφλουδίζουν. Κάτι άλλο που χρειάζεται προσοχή, είναι να μην καλύπτει ο σοβάς οπές αερισμού ή σωλήνες αποστράγγισης που μπορεί να έχει η τοιχοποιία, για να μη δημιουργηθούν επιπλέον ρωγμές. Οι πρόσθετες επικαλύψεις, όπως τα μαρμάρινα στηθαία και οι ποδιές των παραθύρων, πρέπει να εξέχουν από τον τοίχο περίπου 5 cm για να μην τρέχει το νερό πάνω στο σοβά και τον διαβρώνει. Τέλος, καλό θα ήταν να μην επιτρέπετε στα αναρριχόμενα φυτά σας να εξαπλώνονται στους τοίχους, γιατί συγκρατούν υγρασία και ρύπους, ενώ εμποδίζουν την αναπνοή του σοβά.

Οι σοβάδες είναι ευπαθείς, γιατί είναι το εξωτερικό κάλυμα ενός κτιρίου, αυτό που είναι διαρκώς σε επαφή με την ατμόσφαιρα, τη ρύπανσή της και τις θερμοκρασιακές μεταβολές. Είναι λογικό να παρουσιάζονται αστοχίες κατά καιρούς, όσο καλή δουλειά και αν έχει γίνει. Αν είστε σε θέση να εντοπίσετε τη ρίζα του προβλήματος, μπορείτε να δώσετε την κατάλληλη λύση, χωρίς να επιβαρύνετε επιπλέον την κατάσταση.


Νατάσσα Δουρίδα
Πολιτικός Μηχανικός.